Annonce

Annonce

Støt dit barns motoriske udvikling 0-3 år


28. august 2019


Børn har en naturlig lyst til at bevæge sig o​g det er vigtigt at anerkende dette og hjælpe barnet med mulighed for bevægelse i hverdagen. Jo mere dit barn bruger sig selv motorisk, jo mere lærer barnet sin krop at kende og det er vigtigt netop at kende sin krop, kroppens styrker og begrænsninger. Samtidig giver bevægelse barnet gode erfaringer med at bruge kroppen - og det fremmer lysten til at blive ved med at bevæge sig.



I en travl hverdag kan det være svært at medtænke bevægelse, og vi kan som forældre hurtigt komme til at gøre vores børn passive. Vi løfter dem måske op, - hvor de selv kan gå. Vi giver dem jakke på og lyner lynlåsen - i stedet for at lade barnet prøve selv. Vi giver dem mad på tallerkenen og hælder vand i koppen - og burde måske også her lade barnet selv forsøge sig. At hjælpe sit barns motoriske udvikling handler ikke om, at vi skal gå til gymnastik, svømning, boldspil eller lignende. Det er også rigtig godt, men der er mange gange i løbet af en dag, hvor du på en naturlig måde at få motorisk træning ind - og det handler min artikel om i dag. 



0-6 måneder



Læg barnet så meget som muligt på maven. Det er fra maveliggende stilling, at barnet får styrke til at løfte hovedet, kikke sig omkring, begynder at kunne trille, løfte sig op i strakt arm, begynder at krybe og senere kravle. Jo mere barnet ligger på maven, jo bedre er det. 



Læg dit barn foran et spejl, så barnet kan se sig selv. Det giver lyst til at løfte sig op og kikke fremad og måske forsøge at række ud efter sit ansigt. 



Læg legetøj rundt om dit barn, så det har noget spændende at bevæge sig efter. Det er god øvelse at strække sig, række ud og få fat i...



Hæng legetøj op over barnet, så barnet også skal strække armene og slå til legetøjet.



Hjælp barnet med forskellige trille- og bevægelege.



Lad barnet hoppe på dit skød og mærke styrken i benene.



Hjælp barnet med at få fat i egne fødder og tæer og hive dem op til ansigtet.



Hjælp dit barn med at trække sig op fra rygliggende til siddende stilling ved at holde i dine hænder.



6-12 måneder



Hjælp dit barn med at krybe og flytte sig mod legetøj ved at presse skiftevis på venstre og højre fod, når barnet ligger på maven. 



Lad dit barn selv trække sig op til siddende stilling, når du f.eks. løfter barnet op af tremmesengen.



Lad dit barn sidde i høj stol og giv gerne dit barn mad i hånden, som barnet kan sidde og sutte og gumle på. Det kræver stor koncentration og koordination at føre mad til munden.



Leg "gi-og-tag-leg" med dit barn, hvor du rækker det legetøj og siger "værsgo´" og får det tilbage og siger "tak".



Giv dit barn mere og mere mad, som det selv kan spise. Lad dit barn spise med fingrene og senere med gaffel, og giv også dit barn en kop med to hanke og lær dit barn at holde med to hænder, når det drikker.



Hjælp dit barn til at kravle ved at sikre godt med gulvplads og ting omkrnig barnet, som det kan bevæge sig hen imod. Støt barnet i at vugge i kravlestilling, da det er fra vuggende stilling at barnet finder ud af at flytte arme og ben. 



Vælg legetøj, som passer til dit barns alder og udvikling. Det kan f.eks. være puttekasser, ting som man skal strække, række eller kravle over. Bolde der trilles, piskeris i en røreskål, måske være med til at bage boller og sidde med bolledej i hænderne eller lege med kander ...


Annonce

... og badedyr i badekarret.



1-1.5 år



Gåglæden er stor i denne alder. Hjælp dit barn med at kunne bevæge sig rundt. Der skal være møbler, som barnet kan rejse sig og støtte sig ved. Det skal være sikkert at bevæge sig rundt, dit barn må ikke kunne få fat i f.eks. en ledning og hive et strygejern, en lampe, en el-kedel eller lignende ned over sig selv.



Forsæt med at lade barnet spise selv. Barnet begynder også at kunne spise med en ske, men vil stadig ofte gerne også spise med fingrene. 



Leg stadig med badeænder og vanddyr i badet og måske er det tid til en lille vandkande i haven og en lille vogn eller spand, hvori man kan komme nogle af de spændende ting man finder i haven.



Lad dit barn bygge med klodser, tegne med tykke farver og læse i bøger med tykke sider. Trækkedyr og store bolde kan også være et hit, træpuslespil med knopper, en spand og en skovl.



Hjælp dit barn med at kravle og gå op og ned af trapper. 



Læg mærke til dit barns bevægelser og støt dit barn i at hoppe, kaste, trække skubbe, dreje rundt, vende hovedet nedad.. støt dit barn i at lave netop de bevægelser, som du fornemmer at barnet måske gerne vil ,men endnu ikke mestrer.



1.5-2  år



Lad dit barn gå så meget som muligt selv - f.eks. når I går ind og ud af dagpleje/institution. Lær barnet at gå ved siden af klapvognen og ikke altid skulle sidde i den. Giv evt. barnet en strop på vognen, som barnet kan holde i, når I går.



Lad dit barn hjælpe dig. Dit barn kan være med til at dække bord og bære tallerken, glas, bestik og lignende hen til bordet. Lad dit barn være med til at komme udskåret frugt og grønt op i skåle.



Dit barn kan selv kravle op og sætte sig på sin høje stol (afhænger naturligt af stolemodellen), når det er spisetid.



Giv dit barn en lille kande og lad dit barn selv hælde vand op i sit glas.



Lad dit barn bruge en scooter, en gåcykel eller lignende, så barnet også lærer at holde balancen på denne måde og brug evt. dette til og fra institutionen i stedet for klapvognen eller autostolen..



Lad dit barn selv være med til at tage sit tøj af. Det er lettere at tage tøj af end på, og dit barn kan sagtens være med.



2-3 år



Begræns mængden af skærmtid, da det er med til at holde dit barn fysisk stille, og dit barn har stadig brug for at røre sig rigtig meget. 



Dans og syng sammen, bevæg jer til musik, dans rundt i stuen, sving med armene, løft armene over hovedet, ryst med numsen, spark ud med benene...



Lad dit barn deltage i de daglige gøremål som indkøb, borddækning, madlavning - dit barn kan være med til at vaske grøntsager, komme dåsemajs op i en skål, trille boller. Når I handler ind, så kan dit barn være med til at finde varer og komme varer op i indkøbskurven/vognen.



Lad dit barn selv tage mad op på sin tallerken, selv hælde op i sit glas, selv spise sin mad.



Lær dit barn selv at tage sit tøj af og hjælp det med at tage tøj på. Giv barnet forskellig vejledning undervejs, som hjælper barnet på vej til at mestre både af- og påklædning selv.



Lad barnet selv finde sine ting frem f.eks. skoene, en trøje, en ekstra ble til tasken osv. Det kan også være at komme madpakken i tasken eller lignende, som barnet godt selv kan klare.



Lad dit barn selv bære sin rygsæk, som skal med i institutionen.



 



Håber dette kan være til lidt inspiration, 



bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce