Annonce

Annonce

Børn beder ikke om ferie - men har brug for ferie


5. juni 2019


Sommerferien nærmer sig, og tidligere undersø​gelser viser, at børn ofte kun holder halvt så meget ferie som deres forældre - og jo yngre børn er, jo mindre ferie får de.



Forklaringen er ofte, at forældre føler, at de har brug for tid sammen uden børn. Derfor afleveres børnene i dagpleje, vuggestue og børnehave - selvom mor og far holder ferie derhjemme. Og selvom det nogle gange betyder lidt kortere dage, så er det ikke det samme som ferie.



Forklaringen er også ofte, at der opstår konflikter derhjemme, når familien holder ferie sammen. Det kan være konflikter mellem forældre og børn, og det kan være konflikter mellem søskende - og så føles det som en løsning at sende børnene i institution.



Børn har lige så meget brug for ferie, som voksne har



Der er ingen tvivl om, at børn har mindst lige så meget brug for ferie, som mor og far har, og det er der flere grunde til. Nogle af dem nævner jeg her, der kan sikkert nævnes flere, og selvom det kan være hårdt med skænderier og konflikter derhjemme, så kan der også komme noget godt ud af dette...



1) At gå i dagpleje, vuggestue og børnehave er hårdt arbejde. Og mange børn har en arbejdsdag, der er længere end forældrene, fordi der også kommer "rejsetid" oveni. For børn er det naturilgt svært at overskue en hverdag fyldt med mange andre børn og voksne. Der er mange regler, mange rutiner, som skal følges, og som man skal finde ud af - og så bliver man naturligt træt. 



Børn har derfor brug for ferie, hvor der ikke er faste skemaer som skal følges, hvor det er okay at lege det man har lyst til, hvor man kan tulle rundt i nattøj hele dagen, hvis det er behovet.



2) Det er vigtigt for børn at være sammen med deres forældre. I en travl hverdag, hvor forældre er på arbejde og børn i dagtilbud, kan det være svært at finde tid nok til nærvær og samvær.



Børn har brug for nærværende voksne. De har brug for det man kalder øjebliksnærvær, hvor man har korte, gode stunder, der opstår uden at være planlagt. Det er f.eks. når du som forælder står og laver mad, og dit barn kommer med en tegning og du slipper maden, ser på tegningen, taler med dit barn om det, barnet har tegnet - og du er nærværende og interesseret i det dit barn viser dig.



Og så har børn brug for længerevarende nærvær. Det er der, hvor I bruger timer eller en hel dag på at opleve og dele oplevelser med hinanden. Hvor I er sammen, deler følelser - glæde, begejstring, sorg, vrede osv. alt efter, hvad det er I er sammen om og oplever. 



Nærvær betyder, at man skal være hundrede procent til stede i situationen. At mor og far ikke tjekker telefonen, sender e-mails eller lignende, når barnet forsøger at få kontakt. At være nærværende betyder, at vi lytter til barnet, ser barnet, sætter os ind i barnes situation - og ikke sidder og tænker over, hvad der skal ske til mødet i morgen.



Ferietid er derfor tid til nærvær



3) Ferie giver barnet mulighed for at udvikle sig. Mange pædagoger fortæller, at de kan fornemme, at børnenes udvikling "har taget et ryk", når de vender tilbage til institutionen efter ferie.



Det handler sandsynligvis om flere ting, f.eks. at børnenes erfaringer får tid til at lagre sig. Det børnene lærer i hverdagen falder på plads under ferieperioden, hvor der er mere ro end i hverdagen.



Det kan også hænge sammen med, at barnet sover anderledes under ferien, fordi barnet har mulighed for lidt mere at følge sin egen rytme og ikke bilver vækket fordi familien skal af sted, ud af døren.



En forklaring kan også være, at netop nærheden og samværet med de voksne øger barnets udvikling. Forskning viser, at børns udvikling ikke kun handler om, hvad vi gør som forældre, men også om, hvordan vi gør ting. Børn har brug for at vi som forældre involverer os, at vi viser omsorg og giver nærhed, at vi tager vores børn alvorligt, samtidig med at vi også er tydelige, så vores børn kan regne med os. 



4) Ud af kedsomhed springer fantasien. I mange familier kommer børnene i begyndelsen af ferien og siger "jeg keeeder mig, hvad skal jeg lave?" og når mor eller far svarer "du kan da lege...", eller "hvorfor går du ikke ud i haven ...


Annonce

... og ...", så svarer barnet ofte "det har jeg gjort!", eller "det gider jeg ikke!". 



Når børn får ferie, og kroppen skal ned i gear, så kommer rastløsheden. Barnet er vant til en travl og stresset hverdag, og det er svært pludselig at "lave ingenting". Og så er det, at børnene giver udtryk for at kede sig, hvilket de skal have lov til. Når mors og fars forslag ikke hjælper, så er det netop fordi barnet ikke har brug for forslag, men skal have lov til at finde roen, koble fra og finde ud af, at det nu er ferietid. Og så går fantasien igang, og barnet begynder selv at komme med nogle forslag til leg.



Her er det naturilgvis vigtigt, at vi som forældre lytter til barnets forslag, så nogle af de ting, som barnet gerne vil, kan lade sig gøre. Måske kommer dit barn og siger "skal vi ikke bage?" eller "vil du være med til at spille et spil?" eller "må jeg bygge en hule?". Lyt til idéerne, og hvis dit barn f.eks. gerne vil bygge en hule, så hjælp med at finde nogle borde og stole.



5) Det er okay at savne sine legekammerater. Pas på ikke automatisk at tænke, at dine børn har det bedre i institutionen, hvor der er nogen at lege med. Selvom dine børn har det dejligt sammen med vennerne fra institutionen i hverdagen, så er det okay, at de ikke leger sammen hver dag, når det er ferie. Børn har stadig glæde af en pause fra hverdagen og tid uden venner - og i stedet være sammen med familien.



Naturligvis kan man stadig lave legeaftaler en gang imellem, men det er også okay, at man er hjemme så længe, at man begynder at savne sine venner og legekammerater, og begynder at glæde sig til at komme tilbage til dagpleje eller institution. 



Måske kan I tage på legeplads, en tur til stranden, på biblioteket eller lignende, hvor I også kan møde andre børn, som holder sommerferie og måske der lære nogle nye mennesker at kende, hvis I synes at dagene derhjemme bliver lidt for lange...



6) Konflikter mellem søskende kan være lærerige. Nogen siger, at de konflikter som opstår mellem søsekende er med til at forberede børnene på det parforhold, som de skal indgå i senere hen.



Det kan være rigtig svært at rumme konflikter mellem søskende - især i ferieperioder, hvor vi forældre jo helst vil have, at vi hygger os sammen og netop nyder, at vi nu har ferie og tid sammen. Så når børnene slås på bagsædet af bilen eller slås om legetøjet eller nogle gange har konflikter, som du slet ikke ved, hvorfor er udløst, så er det vigtigt at hjælpe dem med en løsning.



Det er naturligt, at der kan opstå konflikter, når hele familien pludselig er samlet 24 timer i døgnet flere dage i træk. Alle skal finde ud af, at det er ferietid, og hvad der forventes af hver især. Der er svært for alle at være vant til en travl og hektisk hverdag og pludselig skulle slappe af. Vær et godt forbillede og tal med dine børn om, hvad der skal foregå. Hvis dine børn er gamle nok til at I kan holde et familiemøde (5-6 år og opefter) så sæt jer ned og tal om, hvad det betyder at holde ferie og hvad der egentlig skal ske - eller ikke ske - de næste uger frem.



Giv børnene plads hver for sig. Selvom man er søskende, så har man ikke nødvendigvis behov for at skulle lege sammen eller være sammen hele tiden under ferien og børn kan godt have behov for, at du som forælder hjælper dem med individuelle aktiviteter.



Se dine børn hver for sig, se på dem en af gangen og forsøg at møde dem, som de hver især er. Jo mere hvert enkelt barn føler sig set og mødt, jo lettere vil barnet have ved at indgå i relation til sine søskende. Hvis dit barn ikke føler sig set, ikke føler, at der er lige meget plads til alle børn, eller hvis dit barn føler sig sammenlignet med sine søskende "hvorfor kan du ikke...? eller "prøv at se på din bror, hvor ..." og lignende, så vil det naturilgt udløse konflikter.



Når børnene har konflikter, så lyt til hvert barn og anerkend de følelser, som de hver især har. Sørg for at mægle mellem dine børn, uden at tage parti - regn ikke med, at de kan løse alle konflikter selv.



Jo dine børn føler sig inddraget, set, mødt og lyttet til, jo mere hvert barn føler sig taget hånd om, jo mere hvert barn oplever oprigtig interesse, kærlighed og omsorg, jo mere nedbringes antallet af konflikter. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce