Annonce

Annonce

13 rigtige om middagslur


13. marts 2013

Vidste du at 65%  af de treårige børn stadi​g har brug for en middagslur? Søvnen er vigtig, også selvom barnet måske protesterer og hellere vil lege end sove. Men hvad gør du så, når din selvstændige 2 årige tydeligt markerer ”jeg vil ikke sove!”? Og hvordan vurderer du om dit barn stadig har brug for sin middagslur eller helt kan undvære den? Det har jeg skrevet en lille artikel om i dag.


Jeg vil ikke sove!


Alle forældre oplever i perioder protest fra deres barn, når det er tid til at sove. Og en sådan ”jeg behøver ikke sove periode” kan vare fra få dage til flere uger, hvorefter dit barn så ofte gerne vil sove igen. Det er derfor helt ok, at dit barn igen får behov for at sove middagslur, selvom det i en periode har virket som om at barnet er ”vokset” fra sin lur.  Nogle toårige nægter konsekvent at sove og vi skal hjælpe dem til det. Belønningen for at hjælpe barnet med at sove er en glad toårig i stedet for et barn, der hænger i med neglene af træthed. I undgår nogle af de konflikter og fortvivlelsesanfald, som børn i denne alder naturligt får – især hvis de er i søvnunderskud.


Sørg for et fast stå-op tidspunkt og et fast puttetidspunkt og regn dig frem til, hvornår en middagslur vil være passende. Et toårigt barn vil ofte være parat til at sove 5-6 timer efter at han eller hun er stået op, mens et treårigt barn ofte vil kunne være vågen i 7 timer, før han eller hun har brug for en ”sovepause”. Timing er afgørende – du får ikke dit barn til at sove, hvis du prøver at putte barnet før det er træt, eller hvis du venter for længe, så barnet når at blive overtræt.


6 Tegn på, at dit barn stadig har brug for en middagslur:


1. Barnet protesterer mod at sove, men falder alligevel i søvn og sover ofte en time eller mere.


2. Barnet vågner med højt humør om morgenen, men bliver mere og mere træt, pylret og mangler tydeligt overskud, som dagen skrider frem.


3. Barnet vågner af sig selv om morgenen, men virker ...


Annonce

... uoplagt og ked af det eller småsur.


4. Barnet virker næsten hyperaktivt og har meget svært ved at finde fysisk ro sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig og svært ved at sidde stille.


5. Barnet falder ofte i søvn, hvis I kører bil eller ser fjernsyn.


6. Barnet sover dårligere om natten, hvis middagsluren springes over.


7 Tegn på, at dit ban helt kan undvære sin middagslur:


1. Barnet protesterer mod at sove og falder ikke i søvn, heller ikke i mørke i et køligt soveværelse.


2. Barnet er i godt humør fra morgenstunden og holder humør og energiniveau højt dagen igennem og bliver først pylret lige inden sengetid.


3. Barnet klarer skift i hverdagen – gæster, besøg hos familie og venner, institution osv. uden at blive ked af det og mangle overskud.


4. Barnet er opmærksomt dagen igennem, vil rigtig gerne lære og bruger sig selv både motorisk og mentalt uden at mangle energi.


5. Barnet puttes let om aftenen og sover godt om natten.


6. Barnet sover middagslur én dag og er derefter ikke til at drive i seng om aftenen og vågner også tidligt om morgenen.


7. Barnet vågner af sig selv om morgenen, tydeligt veludhvilet og parat til at starte dagen.


Overgange er altid udfordrende – både for store og små. Det er ofte svært, når barnet begynder at kunne undvære en lur. Ligegyldigt om det er fordi, barnet går fra tre til to lure, eller fra to til en lur eller når den sidste lur helt skal sløjfes. Det tager tid at få indarbejdet nye rutiner, og her er du nødt til at være fleksibel. Ofte vil det være sådan, at barnet i en overgangsperiode stadig har brug for en ekstra lur nogle dage og andre dage helt kan undvære den.


Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre i at vurdere, om dit barn er klar til at springe sin middagslur over eller om der stadig er brug for den. 


Du kan læse meget mere i min bog ”Helens bog om børn og søvn”.


Bedste hilsner


Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce