Annonce

Annonce

Svar: Selvstændighedsfasen - 2 år, 8 mdr.


30. juni 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kira

Tak for dit brev og velkommen til - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu og hun er som du skriver rigtig godt igang med at udvikle sin selvstændighed og viser naturligt mere og mere egen vilje. Hun ved godt med den alder hun har nu, at I ikke er forsvundet, selvom hun ikke kan se jer, men at I er i stuen og at hun derfor kan søge jer og gå ind til jer eller kan kalde på jer, hvis hun vil jer noget. Og dette gør hun naturligvis :)

Hun ved også at når hun er puttet om aftenen, så sidder I og hygger i stuen, slikskålen står måske på bordet eller andet og det vil hun naturligt gerne være en del af. At komme i seng og skulle sove er i forhold til dette ikke så sjovt, hun vil hellere være en del af alt det dejlige I har sammen og derfor protesterer hun naturligt mod søvnen og mod at ligge i sin seng.

Hun skal naturligvis have sin søvn og det er stadig rigtig godt, hvis hun kan sove til middag - og det lyder også som om at hun har brug for sin middagslur. Hun sover godt og ofte 2 timer. Gennemsnitligt vil et barn på 2 ½ år sove 12 ½ time i døgnet og det betyder at hvis jeres datter sover 2 timer til middag, så vil hendes nattesøvn vare ca 10 ½ time. Det betyder igen, at hvis hun står op kl 6, så vil det være passende at hun sover ca kl 20 .. som I også forsøger.

Men nogle gange så sker det, at putningen trækker ud. Hun har så meget hun gerne vil, oplever rigtig meget i løbet af dagen, har svært ved at slippe dagen, har meget tankemylder osv. og "kæmper derfor imod" søvnen, selvom hun egentlig har behov for den og så kommer man pludselig ind i en rutine, hvor det at blive puttet er noget der let varer en time eller mere og hvor putningen består i det der egentlig er jeres putteritual og så at hun rejser sig, går ud, kalder, skal have vand, tager bleen af, smider med sutten osv. ...


Annonce

... osv. inden hun falder i søvn. Man kan sige at putte ritualet næsten begynder at bestå af alt dette - hun begynder at forbinde det at skulle sove, men at det er sådan man gør .... Og det skal I naturligvis forsøge at ændre.

Det betyder at I i en periode skal holde fast i at hun stadig kommer op til samme tid om morgenen og sover samme tidspunkt til middag og max 2 timer. Og om aftenen skal I så ikke putte hende før kl er 21.30/22, hvor I ved at hun normalt vil være så træt at hun kan falde i søvn i løbet af ca 15 minutter. I skal holde fast i dette i nogle dage og det vil naturligt betyde at hun kommer lidt i søvnunderskud, men det betyder også at hun begynder at fornemme at hun er træt om aftenen og har brug for at sove og især - at hun begynder at forbinde det at blive lagt i seng med at skulle sove inden for nogenlunde kort tid, så putteritualet er det I gør med godnathistorie, kærtegn, bamse osv. og så sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når hun begynder at kunne falde i søvn på denne måde igen, så flytter I tidspunktet lidt frem, gerne med ca. 15 minutter af gangen, så i stedet for at hun puttes kl 22, så putter I hende kl 21.45, derefter 21.30, så 21.15, 21.00, 20.45 osv. indtil hun aften efter aften begynder at kunne falde i søvn igen inden for rimelig tid og forbinder det at komme i seng med at sove :) Nogle gange vil I kunne flytte tidspunkterne fra dag til dag, andre gange vil I skulle bibeholde samme puttetidspunkt i et par dage, før I så flytter på puttetidspunktet igen. Og husk hele tiden at holde fast i at hun ikke forlænger sin søvn om dagen eller begynder at sove længere om morgenen - stadig op kl 06 og stadig sove sin middagslur på ca 2 timer.

Og lad mig så også lige sige at det bestemt ikke lyder som om at I er dårlige forældre. Frustrerede, ja naturligvis - men det lyder som om at I er meget søde forældre! :)

Jeg håber dette vil hjælpe jer lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce