Annonce

Annonce

Svar: Uro om aftenen - 9 mdr.


29. december 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Johannes´ Mor

Tak for dit brev :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det første som falder mig i øjnene, når jeg ser jeres dagsplan er, at jeres dreng har en sen søvnfase. Det betyder, at han sover længe om morgenen og derfor starter dagen sent. Ofte vågner han først omkring kl 8.30 og det betyder, at hans to lure også kommer til at ligge ret sent dagen igennem.

Det næste jeg tænker er, at du faktisk putter ham for tidligt. Hvis jeg ser på hans samlede søvnbehov, så sover han en formiddagslur på ca 2 timer og en middagslur på ca 1 time. Det lyder fint og aldersvarende - men det er samtidig naturligt, at han ikke kan sove fra 19.30/20 til 08.30 - hvilket svarer til ca. 12.5-13 timers søvn - og ja, det lyder som om, at du putter ham for tidligt. Sammenlagt vil han sandsynligvis trives med ca 14 timers søvn i døgnet med den alder han har, og det betyder, at når han sover 3 timer i løbet af dagen, så vil han ikke skulle sove mere end ca 11 timers nattesøvn og hvis han står op kl 8.30, så vil han altså ikke kunne sove før klokken er 21-21.30...

Hvis han er glad for sin seng, så må I gerne lade ham blive puttet og komme af med lidt overskudsenergi, før han så kan overgive sig til søvnen. Men pas på ikke at putte ham så tidligt, at han bliver ked af det og ked af at skulle i seng. Det er som udgangspunkt bedst, hvis han er tryg ved at sove og har et ritual, hvor han forbinder det at skulle falde i søvn med noget som ikke varer mere end ca 15 minutter. Og hvis han ofte først sover en time efter han er puttet, så kan det være en god idé, at I ikke putter ham før han er parat og her må I se på hans udregnede behov.

Det vil også være en rigtig god idé, hvis I kan indføre en godnatgrød, som en fast del af at hans putteritual. Det vil sige, at I fortsat kan give ham et bad om aftenen som nu, og så tilbyde ham en godnatgrød derefter. Og når han så puttes, så tilbydes han brystet som nu. Grøden vil fylde ham lidt ekstra op til natten og være med til at sikre, at ...


Annonce

... han ikke vågner og søger dit bryst om natten, fordi han er reelt sulten.

Hvis I ikke ønsker, at han skal sove så sent om aftenen, så vil det være nødvendigt, at I vækker ham om morgenen, så dagen starter tidligere. Jo tidligere stå op tidspunkt han har, jo tidligere vil han sove sine lure om dagen og jo tidligere vil hans puttetidspunkt naturligt komme til at ligge.

Jeg ved ikke, hvad jeres planer er for fremtiden. Hvis du nyder at kunne sove længe om morgenen, og du selv er B-menneske, så er der ikke nogen problemer i, at jeres dreng har en sen søvnrytme. Men hvis han skal starte i dagpleje/vuggestue lige om lidt, så kan det være en god idé at forsøge at hjælpe ham til en rytme, hvor han står tidligere op og sover tidligere hele dagen igennem, og dermed går tidligere i seng.

Så for at svare på dine spørgsmål, så putter I jeres dreng for tidligt om aftenen. Når man ser på hans samlede søvnbehov, så er det helt naturligt, hvis han ikke er putteklar før en time senere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Og det handler derfor ikke om at "være hård", men om at putte ham på et tidspunkt, hvor han er parat til at sove. Ingen kan sove på kommando, og det er vigtigt at I rammer søvntoget, når det kommer forbi.. :)

Hvorvidt det vil være en god idé at bruge "op-ned-metoden" og tage ham op, hvis han græder og forsøge at putte ham igen, når der er ro på, afhænger af flere forskellige ting - jeg vil drøfte denne problemstilling i dit andet brev :)

Og om I begge skal være der, når han puttes - det behøver I ikke være, men I kan godt være det. Det afhænger dog lidt af, hvad I foretager jer. Som udgangspunkt vil det være rigtig fint, hvis han siger godnat til den ene af jer og den anden så putter - eller den ene putter og den anden kommer ind og siger godnat og går igen... Når det er sagt, så skal I naturligvis gøre det, som I fornemmer virker bedst for jer og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget der fungerer :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annoncer

Annonce