Annonce

Annonce

Svar: Nattevaner


11. oktober 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev :) Det er et stort og bredt spørgsmål - hvordan man skaber gode søvnvaner for sit barn, men jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er som udgangspunkt vigtigt, at du lader din dreng falde i søvn der, hvor du ønsker han skal sove. Det betyder, at han skal falde i søvn i sin seng, så han forbinder sin seng med stedet hvor han sover. Hvis han falder i søvn i din favn og derefter flyttes til sin seng, så vil han om natten registrerer, at han ligger et andet sted og derfor blive utryg, vågne op og ikke kunne finde ro og sove videre, før han kommer op i din favn igen.

Det er også rigtig godt, hvis du kan undgå at give ham sutten i munden, hver gang han vågner, eller hver gang du hjælper ham med stillingskift om natten. Hvis du konsekvent giver din dreng sutten i munden, hver gang han har små opvågninger i sin søvn, så udløser du et behov hos ham om at sutten skal være i munden. Han lærer, at han ikke kan sove uden sin sut, han lærer, at hver gang han vågner, så kommer du og giver ham sutten.

Når han sover godt, så slappes alle muskler i kroppen også kæbemusklen og sutten falder ud, det er helt naturligt. Men hvis du giver ham den, hver gang han vågner, så lærer du ham, at han ikke kan sove uden, og så får han en vane med at vågne hver gang sutten tabes.. det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn.

Derfor er det vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen uden sut i munden og uden at tage ham op, vugge ham, gå rundt med ham eller ...


Annonce

... lignende. Prøv i stedet om du kan berolige ham med hænder, kærtegn, beroligende ord osv. - og helst hvor han ligger, og hvor han er faldet i søvn.

Du må gerne hjælpe ham med stillingskift - med den alder han har så sker der rigtig meget med ham motorisk og han vil i søvne kunne rejse sig, bevæge sig ud i kanten af sengen, lægge sig op i kravlestilling og ligge og vugge frem og tilbage. Han vil have en stor motorisk uro og have svært ved at finde en stillling, som er rar for ham at ligge i, ligesom han naturligt får sparket dynen af i søvn. Der sker ikke noget ved, at du hjælper ham med stillingskift - at du hjælper ham med at komme om på den anden side, blive lagt ind i midten af sengen, få dynen på igen osv. I takt med at han bliver motorisk stærkere om dagen, vil han også blive det om natten og derfor vil han på sigt kunne ændre stilling selv og uden din hjælp :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Han kan også, med den alder han har nu, godt lære at finde sin sut i søvne. Her skal I starte med at lære ham det om dagen, give ham sutten i hånden og lade ham selv vende den rigtigt og putte den i munden - eller lægge den på bordet, lade ham selv tage den og putte den i munden. Og når han kan det om dagen, så overfører du det til om natten. Fyld flere sutter i sengen, koble gerne sutter på en stofble, så er det lettere at finde og hjælpe ham så med at søge efter en sut, få den i hånden og selv komme den i munden.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre. Derudover kan du læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og søvn":)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik/hofteskred. Det betyder at lægen kan høre et lille klik, når han drejer barnets ben op mod maven og udad. Det skyldes at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse. Hvis barnet har hofteklik skal det behandles med en skinne, der holder benene i ”frøstilling”, så hofteleddet holdet på plads. Efter ca. 3 mdr. Er hoften stabil nok til at skinnen kan tages af.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annoncer

Annonce