Annonce

Annonce

Svar: Svøb og aftenputning


13. april 2017

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :) Jeg vil gerne fortælle lidt omkring det med at svøbe børn, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge :)

Det kan hjælpe mange børn til at finde fysisk ro, hvis man svøber dem. Det at føle sig omsluttet af et klæde minder barnet om tiden i livmoderen og om at ligge i mors og fars favn. Det hjælper barnet til at holde fysisk sammen på sig selv, og det kan gøre skiftet fra favn og ned i sengen mindre voldsomt for barnet, så barnet på den måde lærer at sove i sin lift, barnevogn, tremmeseng...

Det anbefales dog også, at man er meget opmærksom på, at børn ikke må blive for varme. Det er vigtigt, at jeres dreng kan komme af med varmen, så han ikke bliver overophedet - og det kan der være en risiko for, hvis han ligger tæt pakket i svøb, dyne osv....

Du skriver blandt andet: "Pt. svøber vi vores dreng i et tæppe inden han lægges i barnevognen i hans sleebee", og jeg tænker, at vil være rigtig godt, hvis han ikke både skal svøbes og puttes i sleebee... Kan han ikke blive puttet direkte i sin sleebee uden svøb? En sleebee sovepose vil stadig kunne give ham følelsen af at være omsluttet, men ikke helt så tæt, som et babysvøb - og jeg tænker umiddelbart, at det vil være en god overgang for jer at forsøge at putte ham direkte i soveposen nu - og hvis og når den så bliver for varm til sommer, så kan han puttes uden sin pose, direkte i barnevognen og i stedet med et tæppe eller lignende over sig. Altså så I gradvist får vænnet ham fra at skulle være fuldstændig svøbt.

Nogle gange kan man også gøre det, at man holder svøbet omkring benene og måske omkring den ene arm, men lader den anden arm være fri. Eller at I lader ham kunne bevæge begge sine arme, når han puttes, men stadig være svøbt omkring benene, for på den måde gradvist at vænne ham til at sove uden svøb. Og det er generelt en god idé at gøre det, som I selv skriver, begynde at "lette på svøbet, når han sover og så lægge et let tæppe over, hvis han får møffet dynen helt af".

Nogle gange kan I også hjælpe ham med jeres hænder. I kan samle hans hænder på hans brystkasse og holde ham i hånden og på den måde hjælpe ham til fysisk ro og give ham følelsen af at føle sig omsluttet og holdt - men det vil være jeres hænder og ikke svøb eller sovepose - og når og hvis han om natten så har brug for at få den fornemmelse igen, så kan I også der med jeres hænder hjælpe ham videre ind i søvnen...

Det med både at svøbe ham og putte ham i dynen tænker jeg, at I skal forsøge at komme væk fra, så han kan komme ...


Annonce

... af med varmen. Han er samtidig også så gammel nu, at han begynder at bruge sin krop mere bevidst. Han triller, drejer om sin egen akse, får øje på sine fødder, begynder at strække benene op, sparke fra osv. Og netop fordi han motorisk begynder at udvikle sig mere, så vil han ofte også få behov for at skifte stilling under søvn. Derfor kan svøbet nogle gange irritere ham for meget, fordi det forhindrer ham i at flytte på sig... Når det er sagt, så er der også nogle børn, som har brug for netop at "ligge stille", og som finder stor tryghed ved følelsen af ikke at kunne bevæge sig for meget - og så kan svøbet være en stor hjælp - også i måneder og for nogle børns vedkommende i år frem... Til større børn svøber man dog ikke, men vil i stedet anbefale en større dyne eller en tyngdedyne af en eller anden slags...

I skal væk fra at gå rundt med ham og vugge ham om natten.. Det går ikke, det kan ingen af jer holde til i længden, og han har lige så meget brug for sammenhængende nattesøvn, som I har. Kan du ligge ned og amme? Det vil være langt bedre, at du lægger dig med ham og ammer ham liggende ved siden af dig. Så han stadig får masser af nærhed og tæt fysisk kontakt og fornemmer, at han ikke er alene. Men så han også lærer, at det er helt okay at ligge ned og ligge stille, når han skal sove. Han kan godt ligge ved siden af dig og falde i søvn - han behøver ikke blive gået med og vugget med, for at kunne sove.

Du kan vugge ham imens han ligger ved siden af dig - holde din hånd på hans hofte og vippe ham stille og roligt imens han ligger ned, så han på den måde lulles ind i søvnen med lidt bevægelse - men igen uden at du behøver gå rundt med ham... Og når han så sover, så må du gerne flytte ham over i egen seng - evt. koblet til din seng. Du kan fjerne tremmerne fra den ene side og sætte jeres senge sammen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, men det at koble jeres senge vil give dig mulighed for at berolige ham med dine hænder og nærhed, samtidig med at han lærer at sove i egen seng - og han lærer at ligge ned og sove og ikke have brug for at I går rundt med ham om natten... :)

Jeg synes det lyder som om, at I skal begynde at svøbe mindre og generelt forsøge at lære jeres dreng, at han ikke behøver være i favn, skulle gås rundt med, for at kunne sove. I skal øve dette både dag, aften og nat. Naturligvis med gradvise ændringer, så det kan hænge sammen for jer alle tre :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce