Annonce

Annonce

Svar: Putte om aftenen


12. april 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Jeanne

Tak for dit brev og søde ord om min brevkasse :)

Med den alder din datter har, er det stadig begrænset, hvor meget du kan forvente af hende, og det lyder faktisk rigtig fint og meget alderssvarende, det du fortæller :)

Det er især i 2 måneders alderen at det kan være en god idé at indføre lidt faste rutiner og det du gør nu - ammer, pusler, giver overtøj eller nattøj på, putter/svøber og evt. ammer igen - det lyder så fint. Det er også rigtig godt, at du forsøger at gøre det til en fast rytme at putte hende i barnevognen. Du må gerne putte hende i barnevognen til en af lurene fast dagligt - f.eks. til middagsluren. Det kan være en god rutine og være rigtig dejligt for jer fremover, at hun er tryg ved at sove i sin vogn :)

Antallet af lure varierer meget i 2 måneders alderen. Nogle børn sover 2 længere lure, andre børn sover 3 lure og atter andre sover 4 kortere lure. Den fleksibilitet er nødt til at være der - og jeres datter lyder til ofte at sove 2 længere lure og en powernap. Det er super fint - den rytme vil de fleste børn trives rigtig godt med i 3 måneders alderen, så det er måske den rytme, som hun begynder at få nu.

Hvornår hendes puttetidspunkt skal være om aftenen afhænger af, hvornår hendes sidste lur ligger. Det lyder rigtigt, at hun måske sover en powernap om aftenen og derfor godt kan gå sent i seng, så hendes puttetidspunkt måske er kl 21 og ikke allerede kl 19. Måske er det en 3. eller 4. lur, som hun faktisk tager der, og det må hun gerne. Når hun bliver 3-4 måneder, så vil det ikke være unormalt, at hun går senere i seng - det hører alderen og rytmen til, og det ændrer sig igen. De fleste børn trives i 6 måneders alderen med et puttetidspunkt omkring kl 20, men det kan I altså ikke regne med endnu :)

Når det er svært for hende at koble fra og overgive sig til søvnen om aftenen, så hænger det sammen med at hun oplever verden mere og mere bevidst nu. Hun følger rigtig godt med, hun kan se længere, oplever rummet, hun er i på en anden måde. Hun oplever med alle sine sanser og nogle gange bliver hun derfor overtræt - og grædende. Som forældre kan man nogle gange blive frustreret og derfor forsøge 117 ting i håb om, at noget må hjælpe - I tager hende op, prøver at lægge til brystet, tjekker bleen, forsøger at lægge hende igen, prøver med sutten, kommer op og over til far, går med hende, tilbage til mor, prøve ...


Annonce

... med brystet igen, forsøger at aflede med en rangle, tilbage til far, går med hende, tjekker bleen, forsøger at putte igen... Og det I gør er faktisk at tilføre hende endnu flere stimuli, som er det hun protesterer over.

Derfor er det bedste I kan gøre nogle gange at holde jer til meget få ting. Svøbe hende, amme hende, lade hende finde roen på fars brystkasse... eller hvad I nu fornemmer vil virke bedst og hjælpe hende til størst ro :) Og nogle gange, så er det eneste der virker at gå rundt med hende, vugge hende og synge for hende, og så er det sådan :)

Det I skal være opmærksomme på er, at I ikke til alle lure vænner hende til, at hun skal være i favn, vugges og gås rundt med for at kunne sove. Det er godt, hvis hun kan lære at sove uden hele tiden at skulle være i bevægelse. Det kan være okay at hjælpe hende ekstra om aftenen, men om dagen må hun gerne sove lidt for sig selv i barnevognen eller i liften...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - det kan være en god idé, at du nogle gange vælger at lægge dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen. Nedrullede gardiner, og det at ligge tæt med dig, kan netop gøre, at hun får koblet fra og kan overgive sig til søvnen - og mælk indgår som en naturlig del af dette :) Samtidig lærer hun på denne måde at falde i søvn liggende stille og altså uden at I behøver gå rundt med hende, vugge hende osv. Og det er bestemt en fordel derfor nogle gange at vælge denne metode fremfor at gå rundt med hende og vugge hende igen og igen, sætter sig og hoppe med hende, eller hvad man nu ellers kan finde på:) Så når du fornemmer, at det hjælper hende, at du lægger dig i soveværelset med hende og ammer hende i søvn der, så skal du gøre det med ro i kroppen :)

Med hensyn til suttebevægelser med munden, så er det helt normalt :) Det at sutte virker beroligende på små børn, og det er derfor, at mange børn har glæde af en sut. Men selvom jeres datter ikke er vild med sutten, så kan hun f.eks. godt ligge og sutte på sin tunge og berolige sig selv på den måde. Andre børn gylper lidt, har lidt sure opstød i forbindelse med en bøvs - ikke nok til at det kommer ud af munden, men nok til at de ligger og sutter og synker mælken igen. Der er også børn der ligger og laver suttebevægelser med munden som en del af deres drøm...

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig god påske! Og fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. oktober 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel

Hej Helen. Vi er pt i gang med at øve vores søn i at falde i søvn uden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Når en kvinde lige har født sker der store hormonforandringer, der kan gøre at hun pludselig begynder at græde uden at kunne give nogen grund til dette. Dette er helt normalt. Føler du dig derimod ked af det i længere tid, har du svært ved at overskue din egen og barnets situation, og har du skyldfølelse over ikke at være den glade og lykkelige mor, så er det en god idé at du taler med din sundhedsplejerske om det. Du kan også gå til din læge. Det vigtigste er at du ikke forsøger at skjule dine...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annoncer

Annonce