Annonce

Annonce

Svar: Motorisk uro i kroppen natten igennem


9. august 2016

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Tak for dit brev :) Og beklager svartiden i øjeblikket :)

I de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, vil man ofte opleve, at barnet har nætter, hvor det sover uroligt, virrer med hovedet, kaster sig fra side til side, sparker, slår ud med armene, eller lægger sig op i kravlestilling og banker hovedet ind i sengegavlen. Man kalder dette for head-rolling eller head-banging og det er et naturligt fænomen.

Det foregår ofte i søvne - og det starter ofte i 8-9 måneders alderen - præcis som I oplever med jeres dreng. Det er ofte sammenhængende med, at barnet begynder at kravle. Man ser det også nogle gange, når børn begynder at rejse sig og begynder at gå rundt - ofte i 12-14 måneders alderen. Det varer ofte et par måneder, og så går det over igen. I den periode, hvor det står på, må I til en vis grad indstille jer på urolige nætter og acceptere, at han lige nu har behov for hjælp til stillingsskift og behov for hjælp til at blive lagt ned igen, hjælp til at finde roen.

Nogle gange kan man godt blive bekymret, når man ser barnet ligge og rokke eller kaste hovedet fra side til side, vågne op med skrig, frustreret gråd osv. Men det er en naturlig del af barnets udvikling og en del af den fase, som jeres dreng lige nu går igennem:)

Det I skal være opmærksomme på er, at I ikke får skabt nogle uhensigtsmæssige vaner i denne periode - det kan være, at du f.eks. begynder at amme en gang i timen for med brystet at hjælpe ham til ro, eller at du begynder at give ham sutten i munden, hver gang han vågner og du hjælper ham med at blive lagt ned igen... Han skal naturligvis have hjælp og du skal være der for ham, hvis han har behov for det, men du skal forsøge at hjælpe ham videre med så lidt aktivitet som muligt. Med den alder han har nu er han naturligt meget ...


Annonce

... bevidst, og han kan meget hurtigt få en vanebetinget afbrudt søvn, hvor han f.eks. vågner igen og igen hele natten, fordi han har lært, at du kommer med sutten. Det er uhensigtsmæssigt på sigt:)

Nogle børn har glæde af at få en større dyne, som omslutter dem og hjælper dem til ro. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog ikke juniordyne før 1 års alderen. Nogle børn har glæde af at blive puttet i en voksipose eller lignende, hvis I har en sådan. Det kan forsøges, og I skal naturligvis sikre jer, at han ikke bliver for varm.

Men andre børn har behov for netop at kunne skifte stilling undervejs i søvnen og har brug for plads og mulighed for at lære det selv - og de bliver naturligt ekstra frustrerede, hvis de så ikke kan flytte på sig, fordi de er for svøbt i dynen.. I må prøve jer frem for at finde ud af, hvad der vil fungere bedst for jeres dreng.

Nogle gange hjælper det at putte ham på maven, og at du så står ved ham, holder hænderne på hans krop, så han kan mærke, at du er der. Mærken varmen og tyngden fra dine hænder. Du kan stå og stryge med hænderne op og ned af blenumsen og ryggen og på den måde hjælpe ham til at slappe af i kroppen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Mange børn har i denne alder også stor glæde af at få et aftenbad. Badet bør ligge godt en time før putning, for at have bedst effekt. Hvis badet afsluttes med god frottering, at I smører med lidt creme, giver lidt babymassage osv. så kan det være med til at give ekstra ro i kroppen og hjælpe ham med at slappe af, når han så skal sove.

En godnatgrød efter badet kan også være en god idé i denne alder. Grød ligger godt i maven og giver lidt følelsen af at man har "behov for at slå mave" og dermed behov for at ligge ned og slappe af...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce