Annonce

Annonce

Svar: Søvnbehov og fordeling


14. marts 2024

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Laura

Tak for dit brev - og velkommen til :) Det lyder som om, at du har fulgt med på sidelinjen og også har læst min bog om børn og søvn - dejligt, tak for det - og skønt, at du nu selv har fået lyst til at skrive:)

Jeg kan sagtens forstå dit dilemma, for du har naturligvis en pointe i, at din dreng ikke bør begynde at vende rundt på nat og dag - og hvis hans dagssøvn trækker mere og mere i retning af at blive lige så lang som nattesøvnen, så kan det godt være nødvendigt at vække ham om dagen. Det handler ikke om at fjerne søvn fra ham, men derimod om at hjælpe ham ind i en rytme, hvor han naturligt er mere aktiv og vågen i dagtimerne og sover mere om natten. Det er vigtigt, at der er en fin balance mellem dagssøvn og nattesøvn.

Når det så er sagt, så er din dreng 5 måneder nu. Der sker rigtigt meget med ham udviklingsmæssigt både motorisk og mentalt, og jeg tænker, at han lige nu sandsynligvis har behov for den ekstra dagssøvn og de afbræk, som søvnen om dagen giver ham.

Når han sover om dagen, så har det ekstra fordele:

- Han kan lagre sine indlærte færdigheder og den viden, som han har fået under sine vågne perioder. Det er derfor man blandt andet siger, at vi bliver klogere af at sove. Man ved, at god søvn har stor betydning for den neurologiske udvikling og hans kognitive funktioner.

- Han udskiller væksthormon, som er afgørende for hans fysiske vækst og udvikling. Den lange dagssøvn sikrer ham tilstrækkeligt med dyb søvn og netop frigivelse af væksthormon. Derudover styrkes immunforsvaret, hans appetit bliver reguleret osv.

- Hans humør bliver bedre, så hans overskud til at lære og bruge sig selv både motorisk og mentalt bliver ...


Annonce

... større, når han har fået en god dagslur. Børn, der ikke får tilstrækkeligt med søvn vil blive mere irritable, hyperaktive og urolige.

- Han undgår at blive overtræt, hvilket kan gøre det sværere for ham at falde i søvn og sove godt om natten. Når man siger at "søvn avler søvn", så er det ofte dette man mener.

Lige nu tænker jeg derfor, at han skal have lov til at sove, som han gør - og at den ekstra dagssøvn, som han pludselig viser behov for, er vigtig og god for ham. Og så tænker jeg, at det godt kan ændre sig igen:)

Når jeres dreng bliver ældre, ofte i 6-7 måneders alderen, så vil hans søvnmønster ændre sig. Det betyder, at han ofte vil begynde at have længere vågne og aktive perioder, og hans lure vil ændre sig. Ofte vil han sove kortere lure, og mange børn vil i denne alder også gå fra tre til to lure.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Han vil stille og roligt blive mere og mere mobil, han vil motorisk bevæge sig mere omkring, han vil også begynde at kommunikere og deltage socialt i familien på en anden måde. Han vil skulle spise med, når I sidder ved middagsbordet osv. og hans behov for mælk om natten bliver naturligt mindre - hvilket betyder en mere sammenhængende nattesøvn - og alt sammen vil det være med til at gøre, at han får mindre behov for søvn om dagen.

Da jeres dreng lyder til at have behov for sin ekstra dagssøvn lige nu, og da der er stor grund til at tro, at jeres drengs søvnrytme vil ændre sig af sig selv i løbet af den næste måned eller halvanden, så tænker jeg ikke, at du skal begynde at ændre en masse nu.

Hvis det ikke viser sig at være tilfældet, så må du naturligvis skrive igen:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce