Annonce

Annonce

Svar: Lillesøsters nattesøvn - 13 mdr.


18. januar 2023

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen - dejligt at søvnen med storebror går så godt nu:)

Når jeg læser din beskrivelse af lillesøster, så tænker jeg, at flere ting sandsynligvis spiller ind og jeg vil naturligvis gerne dele mine tanker, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge :)

Der er for mig at se ingen tvivl om at hendes alder og udvikling er medvirkende til den urolige søvn, opvågningerne og hendes ekstra søgning af fysisk kontakt og nærhed. Netop i 13-15 måneders alderen vil børn gå igennem en slags separation-gentilnærmelses-fase, hvor de på den ene side er igang med at separere sig og på den anden side netop derfor har ekstra meget brug for mor og far. Det er altså en periode, hvor de ofte klynger sig lidt mere - ikke kun når de skal sove og i løbet af natten, men også i løbet af dagen. Det kan nogle gange virke forvirrende, fordi de på den ene side signalerer "jeg vil have dig, jeg vil op", og når man så tager dem op, vil give dem ekstra nærhed og kram, så vil de alligvel ned og vil prøve selv.

Samtidig er jeres datter begyndt i dagpleje, og hun oplever derfor at være adskilt fra jer i løbet af dagen. Det lyder som om, at hun har en god dagpleje og trives der, men det er naturligt svært for hende, at I ikke længere er sammen hele tiden, og at hun i løbet af dagen bliver mødet af forskellige krav, som hun til en vis grad skal finde ud af at håndtere på egen hånd. Det er dejligt og vigtigt for hende - men det vil naturligt igen gøre, at hun søger ekstra fysisk kontakt, når hun f.eks. skal sove.

Det, at hun højst sandsynligt har væske på det ene øre og måske skal have lagt dræn, spiller naturligt også ind. Ørersmerter og ubehag, som hun naturligt ikke forstår, kan naturligt også gøre hende ekstra tryghedssøgende lige nu.

Du fortæller, at storebror var 15 måneder, da I begyndte at lægge ham i sengen, sagde godnat og gik ud - og i denne alder, har han netop været ved at komme ud på den anden side af denne fase. De fleste børn er omkring 16 måneder (+/-), når de begynder at fornemme, at mor og far ikke er forsvundet, selvom vi går ud på den anden side af væggen, indtil da kan de godt føle sig forladt og alene, når de ikke kan se os. Og selvom I måske tænker, at jeres børn er ca. lige gamle, så kan to måneder i denne alder altså gøre en stor forskel...

Det betyder dog ikke, at I bare skal lade tiden gå eller regne med, at det går over af sig selv. Jeres datter bliver naturligt også mere og mere bevidst, og dermed også mere bevidst om de rutiner hun har, og det er som udgangspunkt en rigtig god idé at holde fast i det gode, som I allerede har fået skabt. Det vil sige, at det f.eks. er rigtig godt, at I bibeholder godnatmåltidet, så I sikrer jer, at hun ikke er sulten og tørstig, når hun bliver puttet. Det er rigtig godt, at hun puttes i egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hun skal sove. Det er rigtig godt, at I putter hende med en nusseklud, selvom hun endnu ikke har taget den til sig. De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de bevidst begynder at bruge en klud, bamse, nussekanin osv. så det kan stadig nå at komme :)

Man kan diskutere, om det kunne være en idé at flytte hendes seng ind i soveværelset, på den måde ville hun stadig kunne sove tæt med jer, mærke jer og fornemme jer, du ville kunne berolige med ord, en beroligende hånd osv. men uden at du behøvede stå op om natten. Så I lavede en mellemting mellem at ...


Annonce

... ligge i egen seng på eget værelse og ligge i dobbeltsengen hos jer. Når det er sagt, så tænker jeg dog, at der er noget godt i at hun fortsat puttes i egen seng på eget værelse, fordi hun jo faktisk er vant til dette. Det er sådan hun er blevet puttet de sidste mange måneder, og hun har sovet på eget værelse siden hun var 7 måneder gammel. Det er også dette, I ønsker fremadrettet, så det tænker jeg, at I skal holde fast i. Samtidig skal man medtænke, at når hun bliver 18-20 måneder, så kommer en ny urolig periode, og her vil det derfor være rigtig godt for jer, hvis hun har lært at sove i egen seng på eget værelse. Så hvis I vælger at tage hende ind i soveværelset, så bør det kun være i denne korte periode lige nu... Så lige nu tænker jeg faktisk, at I bør holde fast i, at hun sover i egen seng, på eget værelse.

Derimod kan I overveje, hvordan hun puttes. Du skriver, at når hun har fået godnatmåltid, vand og fået børstet tænder, så "vugger I hende og synger, og ligger hende, når hun sover". Det vil faktisk være rigtig godt, hvis I kan lægge hende, før hun sover. Når hun falder i søvn i jeres arme, så vil hun naturligt savne jeres favn, når hun vågner op om natten. Det svarer lidt til, at du falder i søvn ved siden af din mand og i løbet af natten er han forsvundet - så vil du heller ikke kunne sove videre, men vil vågne mere og mere op og til sidst stå op for at lede efter ham, finde ud af, hvor han er blevet af...

Det er derfor vigtigt, at jeres datter falder i søvn i sin seng og ikke i jeres favn, så hun ved hvor hun er, når hun vågner op om natten og registrerer, at alt er trygt, og som det var, da hun skulle sove. Prøv derfor om I kan putte hende i sengen og med beroligende hænder, nusseklud, godnatsang osv. kan lulle hende ind i søvnen, imens hun ligger i sin seng.

Når hun er faldet i søvn i egen seng, så vil det være lettere for jer at hjælpe hende videre i egen seng igen, når hun vågner i løbet af aften og nat. Det vil sige, at hvis hun vågner kl. 22, 01 eller 03, så går I ind til hende, forsøger at berolige hende med hænder, kærtegn, nusseklud osv. præcis som da hun blev lagt til at sove. I forsøger at hjælpe hende videre i sengen, hvor hun ligger, og som hun forbinder med sin søvn. Viser hun behov for at komme op, få et kram, mærke jer tæt på, fordi hun naturligt har brug for dette, med den alder hun har, så tager I hende op, beroliger og betrygger, og så putter I hende tilbage i egen seng igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Som udgangspunkt er jeg helt enig med dig/jer i, at hvis hun er ked af det og slet ikke kan finde ro og sove i egen seng om natten, så skal hun naturligt have mulighed for at sove hos jer. Det er vigtigt, at vi giver vores børn den tryghed, som de viser behov for - også om natten. Men når jeg læser din beskrivelse, så lyder det som om, at den utryghed hun har og hendes behov for jeres favn og nærhed, handler mere om hendes alder og den udvikling hun går igennem og om måden hun falder i søvn på.

Derfor er mit forslag, at I lige nu arbejder på at hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove, naturligt er der for hende, beroliger og betrygger, hjælper hende ind i søvnen, så hun ikke føler sig alene, men netop er tryg ved at falde i søvn i sin seng og så samtidig ser, om ikke tiden naturligt også arbejder lidt for jer, fordi hun jo bliver ældre:)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt idé om, hvad jeg tænker, sker hos jer :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

15. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning af 2 børn

Hej Helen Jeg skriver til dig for at få lidt input til ny putterutine...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce