Annonce

Annonce

Svar: Vågner om natten og nattøj


17. oktober 2017

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der kan være mange ting, som spiller ind hos jer og på jeres drengs opvågninger om natten. Det kan f.eks. handle om hans alder, udvikling, sygdom, drømmeaktivitet, tillærte dårlige vaner, behov for mere mad og væske, dagsrytme, søvn om dagen og meget mere...

Du fortæller, at du om natten skal gå med ham på armen, for at få ham til at sove. Og her er det vigtigt, at du er opmærksom på, at han ikke bør falde i søvn i din favn om natten. Hvis han falder i søvn i dine arme eller tæt ved siden af dig, så bliver det naturligt svært for ham at sove om natten, uden at du er der. Derfor er det vigtigt, at han lærer at sove i egen seng, forbinder sin seng med stedet, hvor han falder i søvn - og ikke sover tæt med dig.

Det svarer til, hvis du falder i søvn ved siden af din mand om aftenen, og i løbet af natten vågner du op, og vil putte dig ind til ham, men så opdager du, at han er væk. Hvis det sker, så vil du naturligt ikke kunne sove videre. Du vil vågne mere og mere op, ligge og lytte efter, hvor han er, kalde på ham, og til sidst måske rejse dig, stige ud af sengen og gå ud for at lede efter ham, fordi han skal være der - det er utrygt, at han pludselig er forsvundet. Og på samme måde vil jeres dreng have det, hvis han falder i søvn tæt med dig, og du så om natten forsvinder.

Også dagsrytmen kan være værd at kikke lidt på. Er han begyndt at sove en lur dagligt? De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at trives med en lidt længere middagslur, og måden hele dagens rytme forløber på, vil naturligt påvirke natten. I en alder af snart 18 måneder, vil hans søvnbehov ligge på 13-13.5 times søvn i døgnet. Det betyder, at han f.eks. kan sove middagslur fra kl 12-14/14.30 og så sove ca 11 timers nattesøvn f.eks. fra kl 20-07.

Det er ...


Annonce

... vigtigt, at han starter dagen til samme tid hver dag, fordi det sætter rytmen for resten af dagen. Det er vigtigt, at du forsøger at følge faste spisetider, faste tidspunkter for leg og aktivitet, faste tidspunkter for søvn. Jo mere fast rytme, og jo mere ens rytmen kører uanset om det er hverdag eller weekend, om han er i vuggestue eller derhjemme, jo bedre vil han ofte sove. Samtidig sikrer det, at han ikke misser et måltid eller to, men får sit behov tilstrækkeligt dækket hele dagen igennem, så du på den måde også udelukker, at han vågner om natten, fordi han reelt er sulten eller tørstig. Han må f.eks. også meget gerne få en godnatgrød, som en fast del af hans putteritual.

Med hensyn til påklædning om natten, så afhænger dette af årstiden og af jeres temperatur i soveværelset. Det anbefales, at soveværelsestemperaturen ligger mellem 16-20 grader, og det kan være en god idé, hvis du kan åbne vinduet på klem og lukke døren ind til soveværelset, før han puttes, så værelset er fyldt med frisk kølig luft, når han lægges til at sove. Under søvn vil det være fint at vinduet lukkes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

En bodystocking med kort ærme og derudover en natdragt, så han har to lag på, lyder meget fint og alderssvarende. Har han en juniordyne? Det vil være rigtig dejligt for ham nu med en større dyne, som han kan putte sig mere med :)

Hvis han sveder meget, så kan du godt vælge at lade ham sove i et enkelt lag tøj. Det kan også være en god idé at vælge undertøj eller nattøj i uld, fordi det kan suge sveden og stadig virke tørt, hvor bomuld ikke kan suge nær så meget, og det kan derfor gøre, at han hurtigere bliver kold, hvis han sveder. Uld kan også hjælpe ham med at holde varmen, hvis han sparker dynen af om natten.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce