Annonce

Annonce

Svar: Vanskelig putning og opvågninger


30. september 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Camilla

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og velkommen til :)

Det lyder for mig som om, at i gennem længere tid har forsøgt at adskille amning og putning - og det kan jeg godt forstå, fordi der meget vel kan være en sammehæng mellem det at falde i søvn med brystet i munden og have mange opvågninger om natten... MEN, som det kører hos jer, og som det har kørt det sidste stykke tid, så er det ikke nogen god idé at adskille bryst og søvn.

Som det er lige nu, så græder jeres dreng rigtig meget, når han skal sove, og det betyder, at han begynder at forbinde det at sove med noget som ikke er rart - og det gør ikke hans søvn efterfølgende bedre og mere sammenhængende, tværtimod :) Dertil kommer, at du jo ofte ender med at amme ham alligevel. Du skriver, at I ofte forsøger at amme, synge og putte med putteklud, men han skriger og græder til han er helt hæs. Når I tager ham op, så stopper han med at græde, når I forsøger at putte ham igen, så bliver han atter ulykkelig - og du ender med at pakke ham i dynen og enten amme ham i søvn eller sidde med ham på en fitnessbold og hoppe indtil han sover... Og jeg tænker derfor, at for at få vendt dette mønster, hvor putningen trækker ud og han kun bliver mere og mere ked af det, og I naturligt bliver mere og mere frustrerede, så synes jeg, at du lige nu skal prioritere at amme ham i søvn.

Som du selv skriver, så er det "så hårdt, at han bliver så ked af det". Og det er vigtigt, at det at falde i søvn forbindes med noget trygt, dejligt og rart, og når det gør det, så kan du arbejde på at han slipper brystet, før han sover helt og dermed lære at falde i søvn og mere på afstand af dig. Men lige nu vil jeg foreslå, at du enten sætter dig og ammer ham i din favn og lader ham falde i søvn hos dig - og først derefter flytter du ham hen, hvor han skal sove. Eller at du vælger at lægge dig med ham i dobbeltsengen og ammer ham liggende, og lader ham falde i søvn liggende tæt ved dig. Du skal naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af din seng, og når han så sover, så kan du godt trække dig væk og han kan sove videre alene.

Du kan også med fordel koble hans tremmeseng til din seng. Fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. Igen naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det kan være en måde at vænne ham til at sove i egen seng og stadig er du tæt ved siden af ham, kan berolige ham med hænder, kærtegn osv. så han hele tiden kan mærke at du er der.

Hvis du er meget imod at amme ham i søvn, så tænk på, at han lige nu lærer at forbinde det at sove med noget trygt. Og han lærer at falde i søvn liggende, og uden at I skal gå rundt med ham eller hoppe med ham på en bold. Det er også vigtig læring og gode rutiner for tiden fremadrettet... :)

Derudover, så spiller det naturligt også ind, hvordan det går med skemaden. Nu hvor han er 6 måneder gammel, så skal han tilbydes mange måltider hele dagen igennem og det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at indføre en rytme, hvor han får skemad, når han vågner ...


Annonce

... og bryst før han skal sove. På den måde skabes der plads til begge dele og han fyldes tilstrækkeligt op om dagen til at kunne undvære mælken om natten. Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk/bryst om natten, at hans behov bliver tilstrækkeligt dækket hele dagen igennem.

En plan for dagen til en 6 måneders dreng kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre, dagen starter som nu ca. kl 07...

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og tilbydes også lidt frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur, måske ca. 9.30, og det er helt fint, hvis han sover sin længste lur her. Du skriver, at han ofte sover ca 2 timer om formiddagen, og det må han meget gerne.

Frokost 12-12.30: Tilbydes grøntsagsmos og stille og roligt skal begyndes med kød eller fisk i mosen. Vand af kop og suppleres også gerne med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden.

Ammes og puttes til middagslur, måske ca. kl 14.30-15 og sover her ca. 45 minutter som nu

Eftermiddag 16: Tilbydes frugtmos og frisk blød frugt i hånden, som han selv kan sidde og sutte på. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til dagens 3. lur som er en kort powernap som nu

Aften 18: Tilbydes grøntsagsmos og også her begyndes der med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - altså lidt senere, end I gør lige nu.

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes lige nu, men denne amning trappes gradvist ud i takt med at skemaden om dagen øges og han skal nu lære at sove igennem uden bryst om natten. At sove igennem i denne alder er at sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05.

Som I kan se, så har jeg flyttet hans puttetidspunkt om aftenen, så han bliver puttet lidt senere, for en del af jeres udfordringer kan godt hænge sammen med at han puttes for hurtigt efter sidste lur.

Derudover så arbejder I på en meget lang nattesøvn. Puttes kl 19 og sove til kl 07, det tror jeg er for lang tid for ham, og det vil naturligt gøre det sværere for ham at sove tungt og sammenhængende... derfor tænker jeg, at han måske skal puttes en time senere... Det gennemsnitlige søvnbehov, når man er 6 måneder gammel, er 14.5 time i døgnet, og jeg tænker, at hvis jeres dreng sover ca 11 timer om natten, to timer om formiddagen, 45 minutter + 30 minutter om eftermiddagen, så får han samlet sit søvnbehov rigtig fint dækket.

Det spiller naturligt også ind på hans opvågninger, at han lige nu har væske i mellemøret. Det giver smertejag, når han har ligget ned lidt og kan meget vel være forklaringen på den afbrudte søvn. Derudover er han måske også ved at få tænder, hvilket også kan gøre ondt, så det gør ikke søvnen bedre. Det er rigtig fint, at I har eleveret hans hovedgærde, og I kan evt. tale med lægen om muligheden for at give ham lidt smertestillende i en periode...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. oktober 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel

Hej Helen. Vi er pt i gang med at øve vores søn i at falde i søvn uden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annoncer

Annonce