Annonce

Annonce

Svar: Baby hoppet tilbage til gammelt søvnmønster


22. september 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sofie

Tak for dit brev :)

Der sker rigtig meget udviklingsmæssigt med jeres dreng lige nu, så der er ingen tvivl om at alder og udvikling spiller ind hos jer.

Som du selv er inde på, så sker der motorisk rigtig meget, han er optaget af at bevæge sig rundt, forsøger at krybe, kravle, drejer sig omkring, triller osv. Og det gør det svært for ham at finde ro. Det er svært at ligge stille og lade roen komme over sig, når han skal sove. Og selvom han om dagen efterhånden er god til at flytte på sig og ændre stilling, så er det stadig rigtig svært for ham, når han sover.

Derfor har han brug for din hjælp under søvnen. Han har brug for at du med dine hænder og nærhed hjælper ham til fysisk ro. Han har brug for, at du hjælper ham med at komme om på den anden side, få dynen på, som han har sparket af, blive lagt ind i midten af sengen igen osv. Og du må meget gerne hjælpe ham med stillingsskift, fordi han naturligt bliver dygtigere og dygtigere motorisk og derfor på sigt også vil kunne skifte stilling selv, også når han sover...

Men du skal passe på med at tage ham op, vugge ham i dine arme, gå rundt med ham, flytte han fra tremmesengen over i slyngevuggen osv. Fordi du så lærer ham, at der netop skal ske disse ting undervejs i søvnen - og det kan være med til at gøre, at han så begynder at vågne mere og mere op, fordi han har lært, at han om natten skal op i dine arme eller flyttes for at kunne sove. Derfor er det rigtig godt, at du hjælper ham, men prøv at holde fast i, at han puttes der, hvor du ønsker, at han skal sove, så han forbinder det sted med søvnen, og hjælp ham videre, hvor han er og med så lidt aktivitet fra din side som muligt.

Der er ingen tvivl om, at han nu også har en alder, hvor han er lagt mere bevidst om, hvor du er i forhold til ham og i forhold til andre. Han har brug for at se dig, for at vide, at du ikke er forsvundet for ham og han har brug for din nærhed, for at kunne føle sig tryg. Derfor er det vigtigt, at du lader ham mærke, at du er der for ham, og i løbet af dagen lader ham få ekstra fysisk kontakt, men det vil være godt, hvis du stadig kan holde fast i de gode rutiner, som han har lært. Og derfor skal du prøve at vurdere, hvor meget du behøver ...


Annonce

... være der for ham, når han skal sove. Du skal prøve at vurdere, hvad han har behov for.

Nogle gange vil det være fint at putte ham og lade ham bruge lidt tid i tremmesengen, hvor han kan tumle rundt, komme af med lidt overskudsenergi og noget af den rastløshed han har - og så gå ind til ham, hjælpe ham til ro med dine hænder og nærhed, når han så er parat. Andre gange vil det være nødvendigt, at du bliver hos ham, når han skal sove, så du med det samme netop med din nærhed, hjælper ham til fysisk ro.

Det vil også være en rigtig god idé, hvis I nu kan følge en fast plan for dagen med faste spisetider, tidspunkter for aktivitet og leg, og faste sovetider. Og det er vigtigt, at hans vågne perioder er aktive perioder, og måske skal hans vågne perioder være lidt længere nu. Du skal være opmærksom på, at han måske skal sove en lille smule senere, end du lige nu forsøger.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan også være, at hans søvnmønster ændrer sig, så han om formiddagen måske fint trives med kun 45 minutters lur, men så sover en længere middagslur - det er helt okay med den alder han har. Det kan også sagtens være, at han ikke længere skal have 3 lure dagligt, men begynder at kunne nøjes med to lure, så du på den måde skal ændre lidt på rytmen og dermed forventningerne til hans søvn.

Så skal du naturligvis være opmærksom på, at hans opvågninger ikke skyldes, at han er sulten og har brug for mere rigtig mad. Stille og roligt skal han nu spise mere og mere skemad i løbet af dagen, grovere grødtyper, grøntsagsmos med kød og fisk, frugtmos, mad i hånden at gumle på selv. Mange små måltider hele dagen igennem er nødvendigt for at sikre, at han ikke vågner om natten fordi han reelt er sulten.

Sover han på eget værelse? Ellers kan det være en idé at putte ham på eget værelse nu. Nogle gange vil I vække hinanden, og du kan godt komme til at reagere lidt for hurtigt på alle hans natlige lyde, når I sover sammen. Derfor kan det nogle gange være en idé at sove adskilt, fordi han så får muligheden for at finde videre i søvnen på egen hånd om natten, og du måske kommer væk fra at skulle tage ham op, vugge ham, flytte på ham osv.:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce