Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn selv - 9 mdr.


29. juni 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Camilla

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, - og rigtig flot, hvis I allerede i løbet af en uge, er trappet ned på 3 amninger i døgnet, og dagsplanen ser rigtig fin ud. Da han har tendens til en tidlig søvnfase og dermed sover tidligt i løbet af dagen, så er det helt fint, at I lige nu giver ham en ekstra lille lur sidst på eftermiddagen. I skal dog være opmærksomme på, at denne lur naturligt kan betyde, at han så måske skal puttes senere om aftenen, så måske er det for tidligt, når I forsøger at putte ham kl 19.30/20.. Det kan måske forklare, hvorfor nogle aftener måske går bedre end andre :)

Det er naturligt svært for jeres dreng både at skulle undvære brystet og undvære favn. Derfor kan det nogle gange være en god idé at tage det i etaper, så han først vænnes til at sove uden brystet og derefter vænnes til at sove uden favn... og det lyder som det I lige nu forsøger, og det er fint.. MEN... det er naturligvis uhensigtsmæssigt, hvis han så i stedet lærer, at skulle være i jeres favn og I skal sidde og hoppe på en pilatesbold med ham, for at få ham til at sove. Han bliver fysisk større og tungere, og det bliver meget hurtigt svært for jer at bibeholde denne nye vane, og så er det at blive hoppet med eller vugget i favn på sigt ikke nogen god søvnassociation... Det vil være rigtig godt, hvis han kan lære at falde i søvn, uden at skulle være i favn og uden at skulle være i bevægelse.

I Danmark vil man normalt have den fordel, at han kan puttes i barnevognen og man kan trille en tur med ham. På den måde kan man lærer ham at sove uden at være i favn, men stadig med bevægelse... Det hvor I bor, er det ikke muligt at køre med ham udenfor, men måske kan I trille ham i søvn inde? Er det en idé? Nogen vælger også at sætte hjul på tremmesengen eller bruger brio-bedrockers. Andre vælger at bruge en slyngevugge, hængekøje osv. som de putter barnet i indendøre, for stadig at kunne vugge/bevæge og give ro, men uden at være i favn...

Bedst er det dog, hvis I kan lære ham at sove uden bevægelse og stille og roligt vænne ham til at falde i søvn i sin seng, så han forbinder sengen med stedet, hvor han sover. Lige nu tænker jeg dog, at prioriteringen må være, at han falder i søvn uden bevægelse, før han falder i søvn i sin seng.

Så... Prøv, når du/I sidder med ham og skal have ham til at sove, om I kan minimere behovet for bevægelse mere og mere. Når I sidder med ham på ...


Annonce

... pilatesbolden, så prøv om I kan holde jer stille, ikke hoppe, men sidde helt stille med ham - når han er stille. Lige så snart han begynder at sige noget, så hopper I lidt igen, men så snart han er stille, så holder I jer atter stille. På den måde kan I gradvist lærer ham, at han ikke behøver være i bevægelse, ikke behøver blive hoppet med for at falde i søvn. Og når han så kan dette, så kan I arbejde på at hjælpe ham videre i søvnen i hans seng.

I skriver, at han nogle gange når at falde i søvn i jeres favn og I får ham lagt for sent, så han ikke registrerer, hvor I lægger ham... Det er okay. Det er lige nu bedre, end at I lægger ham for tidligt og han så bliver så ulykkelig, at putningen trækker ud i en time eller mere. Det bedste er naturligvis de aftener, hvor I rammer det rigtige tidspunkt, hvor han ruller med øjnene, klynker lidt men hurtigt falder i søvn. Men at det ikke altid lykkes og han når at falde mere i søvn er okay lige nu...

Som udgangspunkt behøver der ikke være noget i vejen med, at han falder i søvn i jeres favn - det er ikke alle børn som får et søvnassociationsproblem af dette. Så længe han efterfølgende sover sammenhængende og godt, så er det uproblematisk. Men hvis han begynder at vågne en gang i timen eller mere og har brug for jeres favn, brug for at komme op i jeres arme igen og igen for at sove, så er det, at det bliver problematisk.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er dog også problematisk, hvis I bruger en time på at få ham til at sove og han græder, skriger, er ulykkelig og begynder at vægre sig mod at komme i seng og dermed vægrer sig mod at skulle sove. Det hjælper ingen af jer på sigt! Det vigtiste er, at han er tryg ved at sove og forbinder det at skulle sove med noget dejligt og noget rart :) Derfor skal I ikke putte ham i seng og lade ham græde... og I skal aldrig gå fra ham, hvis han er ulykkelig.

Og ja - det kan godt blive lettere, når han er mindre påvirket af alder og udvikling/separationsfasen - MEN, det er dog vigtigt, at I forsøger at holde fast i nogle af de vaner og rutiner, som I ønsker at have fremadrettet. For han bliver nu mere og mere bevidst og det bliver ofte sværere at ændre på de vaner, som I giver ham i denne alder - ikke at det ikke kan lade sig gøre, men det er godt at holde fast i, at han ikke lærer nye ting nu, som I alligevel vil vænne ham fra om en måned eller to....

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Prøven tager man normalt først i 14-16 graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til , at fosteret kan tåle, man tager de 15-20ml ud, som skal bruges til prøven.

Fostervandet tappes med en kanyle, som stikkes ned gennem maveskindet, mens man via en ultralydsscanning passer på ikke at ramme fosteret.

Prøven foregår normalt ambulant og uden bedøvelse. Nogle oplever det ubehagelig og synes det...

Læs mere i Babylex

Mekonium

Mekonium er betegnelsen for den første afføring som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det der kommer ud er det fostervand, som barnet har slugt da det lå inde i maven. Det indeholder balndt andet hår og afstødte hudceller.

Når barnet begynder at få mælk bliver afføringen langsomt mere gullig og grødet og med en let sødlig lugt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce