Annonce

Annonce

Svar: Skæv døgnrytme


29. januar 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Thomas´ mor

Tak for dit brev :)

Det er begrænset, hvor meget du kan ændre på hans søvn med den alder han har - han skal i princippet have lov til at sove, når han er træt og vil naturligt vågne op, når han ikke har brug for at sove mere...

Men når det er sagt, så er der naturligvis lidt gennemsnitlige ting, som det kan være rart at gå ud fra og der er også noget fornuftigt i at hjælpe ham til en rytme, hvor han ikke vender rundt på nat og dag...

De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen trives rigtig godt med en rytme, hvor de sover 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og så en 3. lur der ligger sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Og så går mange børn ret sent i seng i denne alder, mange sover måske først kl 22...

Det gennemsnitlige søvnbehov er ca 15 timer nu. Det kan f.eks. være fordelt sådan, at din dreng vil sove ca 5 timer samlet i løbet af dagen, fordelt på de tre lure og så vil han sove ca. 10 timer om natten f.eks. fra kl 22 til 08... Starter han dagen senere eller står han tidligere op, vil rytmen om dagen naturligt spille ind på dette.

I løbet af de næste 1-2 måneder vil du sandsynligvis fornemme, at hans vågne perioder om dagen bliver mere aktive og han vil måske være vågen i lidt længere tid af gangen. han vil naturligt begynde at interessere sig for verden, og hvad der sker omkring jer, så han begynder at følge mere med i, hvad I laver, om I er hjemme eller ude osv. Ligesom han motorisk også bliver stærkere og vil begynde at bruge sig selv mere og mere fysisk, trille på gulvet, dreje om sin egen akse osv.

Det er korrekt, at søvn avler søvn forstået på den måde, at hvis han sover godt om dagen, så sover han ofte også bedre om natten. Hvis hans søvn igen og igen bliver afbrudt, så bliver det generelt sværere for ham at sove sammenhængende - også om natten.

Jeg kan ikke helt ud af dit brev tyde, om han sover 3 lure dagligt og den 3. lur så ligger omkring kl 20 eller om han sover flere lure end dette... alt efter hvordan hans dagsrytme er, kan du gøre forskellige ting, for at få ham til at sove en lille ...


Annonce

... smule tidligere om aftenen - jeg er helt enig med dig i, at kl 01 er sent for jer alle...

Jeg tænker at følgende dagsrytme måske kan hjælpe dig til at se, hvordan du måske kan ændre lidt, uden at ændre alt for meget :)

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, og ammes ofte også, når dagen begynder og I skal til at stå op.

Leger, pludrer, triller, hygger...

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Nogle gange kan det være en god idé at lægge et bad ind efter formiddagsluren, fordi badet stimulerer ham rigtig godt både motorisk og mentalt, og badet kan også være med til at forlænge hans vågenperiode lidt, hvorefter han så kan sove en lidt længere middagslur.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Leger, pludrer, triller, hygger...

Sen eftermiddag/først på aftenen: Ammes og puttes til dagens 3. lur som ofte er dagens korteste lur.

Herefter vil mange børn være en del vågne i løbet af aftenen og dier ofte hyppigt, hvorved de fylder sig lidt ekstra op til natten.

Ammes og puttes til natten.

Sen aften eller først på natten - afhængig af, hvornår han går til ro - ammes og sover videre.

Midt nat: Ammes og sover videre

Som du kan se, så er dagen her inddelt i aktive vågne perioder og så perioder, hvor han får mælk og hjælpes til at finde roen og falde i søvn. Han er ikke længere et spædbarn, men er nu en aktiv lille baby, og det er derfor rigtig godt, hvis du nu kan prøve at hjælpe ham med at bruge sig selv både motorisk og mentalt, når han netop er vågen - og så hjælpe ham med at koble fra og finde roen, når det er tid til at sove :) Du skal være opmærksom på, at han måske ikke altid gaber, fordi han er træt, men godt kan gabe fordi han keder sig - og derfor er der naturligt noget rigtigt i dit spørgsmål om at holde ham aktiv i dagtimerne. Nogle gange kan det være fint at aktivere ham lidt ekstra og så måske putte ham en smule senere - hvilket så kan være med til at give lidt mere rytme for dagen og måske et puttetidspunkt lidt tidligere, end I oplever lige nu :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce