Annonce

Annonce

Svar: 6 år og sover (for) sent


21. januar 2017

Kategori:
Alder:
6 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Jeres dreng har aldrig haft det største sovehjerte og det lyder derfor som om, at du nok skal indstille dig på, at han sover lidt mindre end gennemsnittet. Og det er helt okay, så længe han vokser, trives, har overskud til at lege, møde hverdagen, lære alt det han skal lære osv. så må du tro på, at han får den søvn, som han har behov for.

Det gennemsnitlige søvnbehov er 10.5 til 11 timer, når man er 6 år gammel. Jeres dreng sover ca 9 timer til hverdag og sover så ofte 10 timer i weekenden. Og jeg synes det lyder acceptabelt, selvom det kunne være ønskeligt, hvis han kunne sove 10 timer i hverdagene også....

Jeg tænker, at du har helt ret i, at et puttetidspunkt for ham måske skal være kl 20.30-21.00. Og det er rigtig fint, at I putter ham og så lader ham ligge i sengen og I så går lidt frem og tilbage. Så selvom han ikke sover, så ligger han stadig i sengen og har mulighed for at lade roen komme over sig.

Pas på, at I ikke siger til ham, at han skal sove. Hvis I siger "du skal sove nu", så vil alt i ham stritte imod, og han vil ikke kunne falde i søvn. Fjern i stedet kravet om at han skal sove, så når han siger "jeg kan ikke sove", så svarer I f.eks. "det er helt okay, du kan bare ligge her og slappe lidt af".

Han ved højst sandsynligt godt, at I gerne vil have ham til at sove tidligere, end han gør, og måske har han også selv lyst til at kunne sove - men han kan bare ikke. I kan godt tale med ham om, at I gerne vil hjælpe ham med at finde roen og falde i søvn og så tale med ham om, hvad der skal til for at han kan sove. Et godnatritual kan være en god idé. Han må f.eks. gerne få bad om aftenen og blive puttet i seng en time senere. Han må også gerne få en portion havregryn med mælk eller et stykke rugbrød, før han skal i seng. Nogle børn kan godt lide te og man kan godt købe "godnat-te". En puttebamse eller lignende vil være rigtig godt, som substitut for jer. Har han fået en ...


Annonce

... voksendyne? En større seng? Måske har han brug for en ny seng og en større dyne...

I må gerne læse lidt godnathistorie for ham, og når I så har læst og kysset godnat, og derefter går ind i stuen eller sætter jer og arbejder, eller hvad I nu skal, så må han gerne ligge og læse lidt selv eller tegne lidt eller løse små opgaver. Det skal helst være på papir og med blyant og med en meget svag natlampe. Han skal helst ikke ligge med en iPad, en smartphone eller ligge og se film eller ligende, før han skal sove. Lyset fra skærmen vil være med til at holde ham vågen. Men at ligge og løsne lidt opgaver - dansk, matematik, finde vej i labyrinten osv. I kan købe små opgavebøger til formålet, måske finde små opgaver på nettet, som I kan printe ud til ham - vil være godt, fordi det gør ham træt på en anden måde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Han har heldigvis en evnen til at hente noget af den manglende søvn i weekenden, og det skal han naturligvis have lov til. Men det er en balance, for han bør ikke ændre så meget rytme, at det så bliver sværere for ham at komme op mandag morgen og finde rytmen, når skoledagen er igang igen. Det er derfor også begrænset, hvor sent han bør gå i seng i weekenden og dermed begrænset, hvor sent han kan stå op om morgenen. Men lige nu lyder det som om, at han indhenter, og det fungerer, og det er fint :)

Og når alt dette er sagt, så skal I naturligvis også sikre jer, at han ikke har svært ved at sove, fordi han ikke trives i skolen, i sin klasse... Nogle børn vægrer sig mod at sove, fordi når man sover, så går natten meget hurtigt, og hvis man er bange for næste dag, bange for drillerier osv. så er det ikke rart at falde i søvn, for så er næste dag der jo lige pludselig... Derfor er det vigtigt, at I taler med ham om, hvordan han egentlig trives og har det, så I sikrer jer, at hans søvnproblemer ikke handler om nogle andre udfordringer med legekammerater, krav, drillerier, mobning osv....

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. oktober 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel

Hej Helen. Vi er pt i gang med at øve vores søn i at falde i søvn uden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tøj - Grundudstyr

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Sundhedsstyrelsen har lavet følgende liste vedr. grundudstyr:

6-8 undertrøjer i bomuld eller blød tynd uld
10-12 par underbukser
6-8 sparkedragter eller natdragter
2 varme trøjer med langt ærme
3-4 bluser
1 hue
1...

Læs mere i Babylex

Erstatning for mælk

Hvis du af en eller anden grund ikke ammer dit barn eller ønsker at supplere din amning med mælk, så skal det være modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk før det er tidligst 6 mdr. gammel og da stadig kun i begrænset mængde (smagsprøver i kop).

Der findes forskellige former for erstatning, noget kan bruges fra fødslen og andet først fra barnet er mindst 4 mdr. gammelt. Erstatninger kan købes i pulverform, som blandes op med kogt, afkølet vand, eller flydende i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annoncer

Annonce