Annonce

Annonce

Svar: Hvordan ændres hendes sovevaner?


23. januar 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det gennemsnitlige søvnbehov i jeres datters alder er små 15 timer. Det vil ofte være fordelt sådan, at hun sover ca 5 timer om dagen og 10 timer om natten og de fleste børn vil trives med en 3-lurs rytme. Det vil sige en rytme, hvor hun sover formiddagslur, middagslur og en lur sidst på eftermiddagen.

Jeres datter sover ca 3.5 time om formiddagen, 3 timer til middag og tager nogle gange en lille powernap om aftenen. I alt altså ca 6.5-7 timer i løbet af dagen. Om natten sover hun ofte fra kl 22/23 til kl 08 - altså en nattesøvn på 8-9 timer. Hun sover altså 15-16 timer i døgnet og det er fint. Når jeg skriver 15 timer, så betyder det at nogle sover lidt mere og andre lidt mindre - og hun hører så til dem, der nogle dage sover lidt mere:)

Skal I ændre på hendes rytme? Det afhænger helt af, hvordan I synes det fungerer. Hvis hun og I trives rigtig godt med at hun sover som hun gør og har den rytme hun har, så skal I ikke ændre noget. Der er ikke noget forkert i at have den rytme, som hun har og at hun er meget vågen om aftenen er helt okay, så længe I hygger jer og nyder hinandens selskab.

Men hvis I ikke trives med det og hun ikke trives med det, så kan det være en god idé at arbejde på en anden rytme og det vil betyde, at I skal vække hende i løbet af dagen, så hendes formiddagslur stille og roligt bliver lidt kortere. Det betyder at hendes middagslur vil blive rykket frem og dermed også hendes puttetidspunkt om aftenen - og nattesøvnen vil således stille og roligt blive lidt længere.

Hvis I vælger at vække hende om dagen, så er det vigtigt, at I ikke bare fjerner en time af hendes lur, men at I gør det med små bitte skridt. Det vil sige, at hvis hun plejer at vågne kl 13, så vækker I hende kl 12.45, derefter kl 12.30, så kl 12.15 og kl ...


Annonce

... 12. Naturligvis stille og roligt, kærligt og omsorgsfuldt, så hun ikke bliver ked af det. Og samtidig med at I gør dette, så putter I hende lidt før til middagsluren. Så hun i stedet for at blive puttet til middagslur kl 15.30, så puttes hun kl 15.15, kl 15, 14.45 og 14.30 - og det samme om aftenen :) Så hendes rytme rykkes frem med ganske små skridt af gangen.

En plan, som I kan arbejde hen imod vil derfor se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 8: Tilbydes lidt grød, evt. frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 9.30 (det kan godt være at hun har brug for en lille ammetår, når hun vågner efter så lang en lur)

Frokost 12.30: Tilbydes lidt grød eller grøntsagsmos eller vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur ca kl 14.30


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag: Ammes når hun vågner af sin middagslur

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten måske kl 21… Det afhænger lidt af hvor når hun er stået op fra sin middagslur og hvor lang hendes lur er.

Sen aften/først på natten 24-02: Ammes/flaske og sover videre

Midt nat evt. behov for en lille tår mælk ved brystet…

De fleste børn vil i 6 måneders alderen begynde at trives med to lure dagligt og springer således ofte dagens 3. powernap over. Da jeres datter sover to lange lure i løbet af dagen og nu er 5.5 måned, så har jeg her skitseret en plan, som jeg tænker kan være realistisk i 6 måneders alderen. Det er altså en plan, som I kan arbejde hen imod.

Som du kan se, så er planen lavet ud fra dine angivne tider og det er ikke et spørgsmål om at I skal "trække hende" om dagen, men derimod forsøge at afkorte formiddagsluren med små skridt af gangen…Hvis I altså vil ændre noget:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce