Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - 3 år, 3 mdr.


25. januar 2017

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mathilde

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Det lyder for mig som om, at jeres datter har brug for mere tid - og det er naturligvis helt i orden. For det første, så er der sket mange ændringer i hendes liv, hun er blevet storesøster, hun er startet i børnehave, hun skal undvære sin middagslur osv. Der bliver i forvejen stillet mange krav til hende, krav som er helt naturlige men dog svære altid at leve op til og lige nu har hun derfor ikke brug for også at skulle af med bleen. Hun har brug for lidt ro.

For det andet, så taler årstiden ikke rigtig for at træne renlighed. Det er stadig koldt, og hun har stadig ekstra meget tøj på, flyverdragt, overtræksbukser eller lignende og det er rigtig svært at nå toilettet i tide og derfor er det dømt til at gå galt.

For det tredje så er renlighed ikke bare noget, som man nødvendigvis kan fordi man bliver 3 år eller fordi voksne synes, at nu er det tiden. Det er en fysiologisk proces, som hun skal være parat til. Dette styres blandt andet af hormoner, hun skal f.eks. kunne holde sig også når hun mærker tissetrang. Hun skal også være mentalt parat og vise lyst til selv at ville samarbejde - og der er I som sagt ikke lige nu :)

Jeg tænker, at i takt med at det bliver varmere i vejret, så vil det være relevant at arbejde på at hun lærer at tisse på toilettet. Omkring maj måned er det forhåbentlig så varmt, at hun kan begynde at gå i lidt mere sommertøj. Det vil sige lettere bukser, som kan trækkes let op og ned, en sommerkjole, der bare skal løftes og lignende og på den måde bliver det lettere for hende at nå toilettet, når det er tid.

Når I begynder, så skal hun stadig have ble på. Jeg synes det er langt bedre med en tør ble, fordi det er en succesoplevelse, hvor våde bukser altid vil være et nederlag. Derfor er jeg ikke fortaler for, at man tager bleen at for hurtigt.

Når I begynder at træne renlighed, så synes jeg derfor, at I indføre faste toilettider. Det kan være, når man står op om morgenen, ...


Annonce

... inden man løber ud at lege, inden man skal spise aftensmad, inden man kører op at handle, før man puttes til natten osv. Jeres datter skal ikke spørges "skal du tisse?", for så siger hun nej. I stedet skal I tage hende i hånden og sige f.eks. "kom, vi skal lige ud at tisse før vi kører" eller lignende. Og så går I med hende derud og hjælper hende på toilettet (eller potten), hvad hun nu selv er mest tryg ved. Toilettet kræver et toiletsæde, så hun kan sidde uden at spænde og uden at være bange for at falde ned.

Hvis der kommer noget, så er det jo super godt og rigtig dejligt og hun vil naturligt vokse med opgave. Hvis der ikke kommer noget, så er det også rigtig fint, for hun prøvede og det var rigtig godt. Nogle gange så kan man og andre gange kan man ikke, men det er rigtig godt at forsøge. Og hvis bleen er våd, så er det også helt okay, så var det jo netop godt, at hun havde den på og så prøver I bare igen næste gang.

I takt med at hun begynder at have flere og flere tørre bleer, så kan I så begynde at tage bleen af, så hun prøver at klare sig uden. Igen holde fast i toilettiderne, hjælpe hende ud på toilettet osv. så hun har en chance for, at det skal lykkes.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Før I begynder, så synes jeg også, at I skal sætte jer ned en dag og tale med hende om, at det er nu, at I vil træne ikke længere at bruge ble. Fortæl hende, at I godt ved at det er svært, men at I er der og støtter hende, så hun lærer det stille og roligt. Fortæl hende evt. en historie om andre ting, som hun har haft svært ved, men som hun har lært, fordi hun har øvet sig og I har hjulpet hinanden, og giv hende troen på, at sammen kan I godt finde ud af det.

Lyt til hvad hun selv giver udtryk for, idéer som hun selv har, som måske kan gøre det lettere. Tag hende gerne med ud at købe et toiletsæde, så hun er med i processen og forstår, at det er nu :) Læs også gerne bøger om renlighed og om hvordan kroppen fungerer, så det bliver så naturligt som muligt :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Når en kvinde lige har født sker der store hormonforandringer, der kan gøre at hun pludselig begynder at græde uden at kunne give nogen grund til dette. Dette er helt normalt. Føler du dig derimod ked af det i længere tid, har du svært ved at overskue din egen og barnets situation, og har du skyldfølelse over ikke at være den glade og lykkelige mor, så er det en god idé at du taler med din sundhedsplejerske om det. Du kan også gå til din læge. Det vigtigste er at du ikke forsøger at skjule dine...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annoncer

Annonce