Annonce

Annonce

Svar: Renlighed 4-årig


7. oktober 2015

Kategori:
Alder:
4 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng - og beklager svartiden, som skyldes, at jeg har været på babymesse de sidste tre dage:)

Det lyder som om, at jeres dreng godt kan fornemme sin afføringstrang og faktisk også godt kan sige til, når han mærker, at han skal på toilettet. Du fortæller, at det i perioder af 2-3 dage, faktisk fungerer rigtig godt og uden uheld, og han er synligt stolt, når det går godt - men så kommer der en periode, hvor han pludselig igen laver i bukserne.

Det kan, som du selv nævner, sagtens skyldes, at han har for travlt med at lege og derfor overhører kroppens signaler og så går det galt. Derfor er det vigtigt, at han har faste toilettider, opfordres til at "prutte" eller "presse", når han sidder på toilettet for at tisse, i håb om at der så kommer noget der, og der skal være tid nok.

Han skal ikke spørges "skal du ud på toilettet?" eller lignende, for så siger han nej og gør i bukserne. Og hvis han er bange for at gå ud af en leg, fordi det er svært at komme med i legen efterfølgende, så skal han hjælpes til dette og hjælpes ind af legen igen af en voksen. Det er for nemt bare at give ham en ble på... Han skal tages i hånden, følges ud på toilettet og forklares, at han naturligvis kan lege videre bagefter - og så hjælpes han med det.

Han skal opfordres til at sidde ned og tisse. Selvom han måske nogle gange gerne vil stå op og tisse, så tømmer han for det første sin blære bedst, når han sidder ned, og derudover er der større sandsynlighed for, at han også kommer af med sin afføring ...


Annonce

... samtidig.

Så langt som han lyder til at være i sin renlighedsproces, så synes jeg faktisk godt, at man kan begynde at stille lidt krav til ham - og jeg synes det er forkert, hvis man per automatik giver ham en ble på, hvis han ikke laver på toilettet. Det signalerer lidt, at det er lige så fint at lave i bleen - og det er det jo ikke.

En ble kan bruges som en sikkerhed, men han må aldrig få at vide eller have fornemmelsen af, at han ligeså godt kan lave i bleen. Bleen bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned, og han skal stadig på toilettet, selvom han har ble på. Det er heller ikke okay, at han går hen bag sofaen og sætter sig og laver - afføring har man på toilettet, og hvis I fornemmer, at han er i gang med at lave, så skal han hurtigst muligt ud på toilettet - uanset om han har ble på eller ej.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at I gennem kosten sikrer, at maven fungerer. Han må ikke have tynd mave, som gør det svært at holde sig. Han må heller ikke have hård mave, så det gør ondt at komme af med afføringen, hvorfor han så holder sig ekstra og har svært ved at "slippe" det.

I må gerne være tydelige omkring, hvad I forventer af ham nu. I må gerne sige til ham "jeg vil have, at du går på toilettet. Jeg ved godt, at det kan være svært, men jeg tror på, at du kan og jeg vil hjælpe dig med at det lykkes" eller lignende. Han skal ikke føle sig forkert, men han skal vide, at I nu forventer, at han ikke længere laver i bukserne - og at I selvfølgelig vil hjælpe ham, så det lykkes at blive helt renlig.

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Gluten

Gluten frarådes før 6 mdrs alderen, da der er risiko for glutenoverfølsomhed.

Gluten findes hovedsageligt i hvede, rug, havre og byg. Der er mest i hvede.

Der er ikke gluten i ris, majs og hirse. I havregrød og øllebrød er glutenindholdet ikke så stort og derfor kan du godt give dette lidt før de 6 mdr.

Giv ikke grød med for meget hvede i starten af de 6 mdr. for så vil glutenindtaget blive for stort. Vær opmærksom på at både spelt- og mannagrød...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annoncer

Annonce