Annonce

Annonce

Svar: Uheld i børnehaven


18. november 2014

Kategori:
Alder:
4 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære forældre

Tak for jeres brev :) Dejligt at høre fra jer igen - velkommen tilbage:)

Når børn skal hjælpes til renlighed, så skal de netop hjælpes, og det er rigtig vigtigt at hjemmet og institutionen kan samarbejde om at hjælpe. Det er jo i alles interesse, at børn hjælpes til at gå på toilettet selv.

Når jeg læser jeres brev, så slår det mig, at ingen rigtigt har interesseret sig for, hvorfor jeres datter ikke har afføring på toilettet i børnehaven - eller måske har I interesseret jer for det, men det fremgår bare ikke af jeres brev :) Det lyder som om at fokus mest har været "Nu skal hun lære det" og i børnehaven har man brugt tvang, været ligeglad og forsøgt med påmindelser… Ingen af delene lyder særligt hjælpsomt. Og hvorfor vil hun ikke lave afføring i børnehaven? Hvis man kender årsagen, så er det også lettere at hjælpe hende.

Måske er årsagen, at der er åbne toiletter, og hun er måske en lidt privat og blufærdig pige, der ikke bryder sig om at sidde og skulle lave, hvis alle de andre børn kan kikke på hende imens… Derfor skynder hun sig og rejser sig fra toilettet, før hun egentlig er færdig. Hvis det er tilfældet, så kunne man måske finde et toilet med en dør, som hun kan anvises at bruge, eller man kan sætte en skærm op eller lignende.

Måske er årsagen, at hvis man går ud af en leg, for at gå på toilettet og er for længe væk, så kan man ikke komme ind i legen igen. Det kan være rigtig svært for børn at give plads til den der går ud af leg, og selvom de alle sammen har brug for at gå på toilettet, og derfor nogle gange må gå, så siger de det ikke altid, men går bare - og når de så vil være med igen, så er der ...


Annonce

... ikke længere plads i legen. Hvis det er tilfældet, så ligger der jo en pædagogisk opgave i at lære børnene, at man godt må gå på toilettet midt i en leg og komme tilbage igen:)

Måske overhører hun sin krops signaler, fordi hun er travlt optaget med at lege og når derfor ikke toilettet i tide - her har hun brug for faste toilettider.

Måske har hun for svært ved at forstå en kollektiv besked som "nu skal I tisse før I løber ud" - hun løber bare udenfor. Hun er stadig så lille, at man ikke kan forvente, at hun vil kunne forstå en kollektiv besked, hun har brug for at man tager hende i hånden og følger hende på toilettet. Venligt og roligt "kom du skal lige tisse, før du går ud og leger" og ikke bare siger det, men hjælper hende konkret.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Og måske har hun netop, som I skriver, behov for at man lige bruger 5 minutter sammen med hende på toilettet og signalerer, at der er tid nok, og at det er vigtigt lige at prøve om man kan komme af med lidt afføring. At det skal der være tid til, at det er noget vi prioriterer, det er vigtigt.

At give hende en ble på igen - ja det kan naturligvis være nødvendigt, men jeg synes ikke man skal gribe til denne løsning lige nu - det kan meget let resultere i, at hun så bare kan lave i bleen, når hun har den på, og sådan skal bleen ikke bruges. Bleen skal fungere som en sikkerhed og bruges, som havde hun den ikke på - det vil sige, at hun skal stadig følges på toilettet. Hun skal stadig hjælpes med at føle det okay at have afføring på toilettet, og at der er tid til at blive færdig - dette ændrer sig ikke selvom hun har en ble på…

Jeg håber, I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og grundigt undersøge verden omkring sig.

Læs mere i Babylex

Forkælelse

Små børn kan kun fortælle dig at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde verbalisere at det har brug for at blive taget op, skiftet, få mad, blive pludret med osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt at man forkæler et barn ved at reagere på det gråd.

Små børn kan ikke forkæles. Og den spontane lyst du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annoncer

Annonce