Annonce

Annonce

Svar: Basker med armene


1. april 2024

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Det lyder umiddelbart helt normalt, at din datter i en alder af 26 måneder udtrykker spænding eller ivrighed ved at baske op og ned med armene. Det sker netop ofte, fordi hun på den måde netop viser sin begejstring.

Det er naturligt, at hun bruger sit kropssprog meget. I takt med at hun begynder at have et større ordforråd, kunne tale i sætninger og dermed også bedre vil kunne sætte ord på sine følelser, så vil hendes kropslige reaktioner sandsynligvis blive lidt mindre.

Så længe hun ikke har så mange ord, så er det faktisk rigtig godt, at hun bruger sin krop og forskellig gestikulation som en del af at udvikle sit sprog. Det er rigtigt godt, hvis hun kan bruge sin krop og sine hænder til at supplere sine ord - også før hun har et egentligt ordforråd.

Derfor må du også meget gerne selv bruge gestikulation, når du kommunikerer med din datter. Du må f.eks. gerne klappe eller f.eks. give hende hive-five, når du vil vise din begejstring eller vil fortælle hende, at noget hun har gjort er godt eller sejt gjort.

Du må også meget gerne bruge lyde og bevægelser. Det kan f.eks. være en god idé at sige "woo-hoo" eller lignende for at udtrykke glæde ved noget, og du må meget gerne kombinere det med, at du hopper, danser rundt eller lignende.

Du må også meget gerne bruge overdrevne ansigtsudtryk - smile stort, så man kan se dine tænder, løfte dine øjenbryn, åbne munden for at signalere overrasket osv. Da det vil hjælpe hende med at vise ...


Annonce

... f.eks. glæde, overraskelse, spænding osv. at se på dig og vise det på denne måde.

Derudover, så må du meget gerne hjælpe hende med ord - altså sætte de ord på, som hun mangler. Så når du oplever, at hun bliver ivrig eller spændt, så kan du f.eks. sige: "du er bare så glad, fordi mormor er kommet", eller "jeg glæder mig også rigtig meget, det bliver så hyggeligt!" og lignende. Så hun hører, at du forstår, hvad det er hun signalerer med sit kropssprog, så hun føler sig lyttet til og forstået, men så hun senere hen naturligt begynder selv at kunne sætte lidt ord på de følelser, som hun har.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Du kan også stille spørgsmål som "er du spændt på at skulle se dine venner i dag?", og hun kan svare "ja", hvilket du så kan bekræfte "det er også rigtigt spændende. Det er så dejligt at lege med dine venner, ik os". Det kan også være spørgsmål som "bliver du bare så glad nu?" eller "Du kan næsten ikke vente?" - og igen møde hende med forståelse og anerkendelse af de følelser, som hun signalerer med sit kropssprog. Det er her vigtigt også lige at nævne, at det naturligvis også gælder, hvis hun bliver ked af det, trækker sig væk, fordi noget er svært - disse følelser skal naturligvis mødes på samme måde, med forståelse, lydhørhed og anerkendelse.

Det lyder som sagt helt normalt, at din datter bruger sit kropssprog og basker med armene op og ned, når hun bliver ivrig eller spændt.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Udvikling | 11 mdr.

Rykker hår ud af hovedet

Hej Helen Min dreng bliver et år i april og han virker umiddelbar til at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2024 | Udvikling | 5 mdr.

Baby støtter ikke på benene?

Kære Helen Min dreng er nu 5 måneder gammel og jeg undrer mig over, at han...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce