Annonce

Annonce

Svar: Baby og fjernsyn


24. februar 2021

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Når vi voksne om aftenen sætter os foran fjernsynet, så vil de mindste børn naturligt ofte være på skødet og kan på den måde se med. I skal her tage hensyn til jeres datter og f.eks.skrue ned, hvis scenerne, musikken, lydene osv. bliver for høje og voldsomme.

Hun vil ikke kunne se billeder på samme måde, som I kan, men hun vil kunne høre en masse lyde, og det kan godt blive for meget for hende. Samtidig viser undersøgelser også, at baggrundsstøj fra tv og radio kan påvirke børn negativt. Små børn har meget svært ved at skelne forskellige lyde, og det kan være rigtig svært for et barn på jeres datters alder at skelne jeres verbale lyde og dermed udvikle sproget, hvis der generelt er meget baggrundsstøj fra radio og tv. I løbet af dagen, er det derfor vigtigt, at I ikke har tv og fjernsyn tændt.

Når du spørger, hvad anbefalingen er, og om det er skadeligt, så må svaret være, at det i hvert fald ikke er jeres datters behov at se fjernsyn. Børn under 2 år har ikke glæde af at se fjernsyn, som større børn og voksne har. De kan godt virke interesseret, og de bliver naturligt fanget af lys, lyd, musik osv. men de har ikke den hjernemæssige udvikling der gør, at de kan følge en dialog eller skabe mening, når der klippes fra en scene til en anden. Om det skader dem - måske ikke - men det gør ikke noget særlig godt for dem.

Små børn har derimod meget stor glæde af at være i dialog, kommunikere, lege med mor og far. De kan naturligt godt se lidt fjernsyn, eller når jeres datter bliver ældre, kan hun nogle gange godt sidde ...


Annonce

... med en iPad, mors telefon eller lignende, men det er vigtigt, at huske, at skærmtid ikke udfordrer hende f.eks. kropsligt eller sprogligt.

Det, man gør meget, bliver man god til - så hvis man ser meget tv, så blive man god til at se tv. Men små børn skal støttes i at bruge deres krop, trille omkring og styrke deres motorik, så de kan begynde at krybe, kravle, rejse sig ved tingene og gå omkring. Og når de begynder at gå, så skal de støttes i at udforske verden og finde ud af, hvordan verden fungerer. Spiller de bold, så bliver de gode til at spille bold - de lærer også, hvordan en bold fungerer - at den triller, når man rammer den, at den kommer tilbage, hvis den støder ind i væggen. At bolde kan have forskellige størrelser og vægt - bordtennisbolde, fodbolde, badebolde... alt sammen kaldes det bolde. Og den læring kan børn kun få ved at lege med forskellige bolde og være i verden med bolde. Selvom de kan se nogen spille bold på en skærm, eller de kan sidde med en skærm, trykke på en knap og få bolden til at flytte sig - så er det ikke samme læring, som når de har en bold i hånden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeres datter er så lille, stadig kun 2 måneder gammel, og det er begrænset, hvor lang tid hun kan holde sig vågen af gangen. Derfor er det vigtigt, at I bruger hendes vågne tider på at stimulere hende rigtig godt både motorisk og mentalt, give hende masser af nærhed og tæt kontakt, pludrer og leger med hende - og ikke bruger tiden med fjernsynet tændt... :) Det lyder det dog heller ikke som om, at I gør :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce