Annonce

Annonce

Svar: Spise selv


5. maj 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Du må meget gerne give jeres dreng mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. og på den måde spise selv. Netop i 6 måneders alderen vil mange børn nyde dette og ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe og lignende kan være dejlige at gumle på, når man har ømme gummer på grund af tandfrembrud.

Du må også gerne give ham ristede rugbrødsbjælker, agurk eller måske en ske i hånden imens du mader ham, så han samtidig med, at han får skemad også får en oplevelse af selv at være med i måltidet. Og du må naturligvis også gerne lade ham mærke grød og mos mellem fingrene, så han ved, hvordan det føles. Han er altså på den måde naturligt med i måltidet allerede nu og spiser også lidt selv. Lige nu er det rigelig træning blot at mærke og smage og også finde ud af at føre hånden med mad til munden.

Hans mad vil gradvist skulle gøres grovere og de fleste børn vil, når de er 8-9 måneder gamle begynde med rugbrødshapsere og mad der kræver en del mere tyggemodstand. I den alder er det sjovt at begynde at tage maden op selv og barnet bruger ofte 3 fingre - tommelfinger, pegefinger og langefinger. Og stille og roligt så udvides teknikken, så barnet begynder at bruge det man kalder pincetgreb - tommel og pegefinger. I den alder er det derfor en rigtig god idé at give barnet små hapsere, som barnet kan øve sig i at spise med fingrene og føre til munden.

Og så kan du begynde at introducere en gaffel. Nogle børn kan spise med gaffel allerede når de er 7 måneder, andre børn kan først begynde at lære det, når de er ...


Annonce

... 10 måneder - også her er børn forskellige. De fleste børn lærer dog at spise med gaffel før de kan spise af en ske. Det skyldes, at de ofte drejer i deres håndled, når de fører hånden til munden, så med en ske, vil maden ryge af og det bliver de naturligt kede af og frustrerede over. Med en gaffel, vil maden bliver siddende uanset hvordan hånden drejer, og det giver dem en lille succesoplevelse, hver gang det sker. Mange børn lærer ikke at spise rigtigt med ske, før de er omkring 16 måneder gamle - men igen, nogle kan godt lidt før, og andre lidt senere...

Det er vigtigt, at I spiser sammen med ham, guider ham og hjælper ham - og også lader ham spejle sig i jer og i det I gør. Så nogle gange kan det f.eks. være en god idé at have gang i to gafler samtidig, hvor du så hjælper ham maden på den ene gaffel, I bytter og han spiser selv, og imens gør du den anden gaffel klar. Og hen af vejen, så finder han så ud af selv at komme mad på gaflen og spise - ligesom han ser du gør :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være en god idé at lære ham at drikke selv og her anbefaler jeg en kop med to hanke. Det kan gøre det lettere for ham at styre og I kan på sigt lære ham ordene "to hænder skat, brug to hænder" eller lignende, så han kan finde ud af det og huskes på hvordan. Hvis han har svært ved at styre det i starten, kan man godt starte ud med en tudkop af den gammeldagsslags, så han har låg på i begyndelsen, men efterhånden som han lærer sig teknikken, så tages låget af, og han lærer at drikke rigtigt.

Håber du kan bruge dette videre - fortsat held og lykke :)

Og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

6. september 2017 | Udvikling | 15 mdr.

Vuggestue start og gråd

Hej Helen Nu er det 1 måned siden at min søn startede i vuggestue, og han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. august 2017 | Udvikling | 8 mdr.

Konstant utilfreds

Kære Helen. Jeg skriver til dig igen da jeg er ved at være ret bekymret for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. august 2017 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Sprog - 2 år, 2 mdr.

Kære Helen Tak formen rigtig god brevkasse. Vi har før haft glæde af dine...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2017 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Dreng som er bange for mange ting + sengevæder

Hej Helen. Du får lige et brev mere herfra. Min store dreng på 5 1/2 er en...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Hænger på armen hele tiden

Hej Helen Skriver ift. min dreng August på 11. måneder. (Født 2 måneder for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annoncer

Annonce