Annonce

Annonce

Svar: Hørelse - 3 mdr.


3. marts 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

I Danmark tilbydes alle nyfødte en høreundersøgelse indenfor de første 10 dage efter fødslen, og man får straks besked om, hvorvidt barnet kan have nedsat hørelse eller hørelsen skønnes at være helt normal.

Men selvom barnet har fået konstateret normal hørelse ved fødslen, så kan der nogle gange godt være nedsat hørelse - det kan f.eks. være på grund af væske i mellemøret, mellemørebetændelse eller lignende.. Og du skal naturligvis holde øje med din drengs hørelse, og hvordan han udvikler sig.

Det er rigtig godt, at han snakker og pludrer med jer. Det er normalt tegn på, at han hører rigtig fint, og med den alder han har nu, vil han ofte begynde at pludre mere og mere i dialog, ligesom han kan begynde at bruge bevidste lyde, fordi han ved, at han med sine lyde kan tiltrække sig din opmærksomhed. Og det er rigtig dejligt for ham på den måde at opleve, at han begynder at kunne bruge sit sprog. Et af de vigtigste tegn på mulig hørenedsættelse er forsinket udvikling af talesprog...

I 3-4 måneders alderen kommer der flere og flere lyde til, når han pludrer - både konsonant og vokallyde, og han vil begynde at genkende mors og fars stemme. Det mest spændende for ham lige nu er jeres stemmer, at studere jeres ansigter, forsøge at efterligne jeres lyde og jeres mimik, pludre med jer, høre hvordan I gentager hans lyde, prøve at gentage jeres lyde osv. Og det kan være meget mere interessant end mange andre lyde - så når han ikke virker så interesseret i andre lyde, kan det godt være på grund af hans alder.

Men han skal naturligt registrere lyde, og hvis du f.eks. taber et grydelåg på gulvet med et ordentligt brag ...


Annonce

... eller far pludselig griner højt og voldsomt, så skal I kunne se, at jeres dreng hører det, og reagerer på det. Altså han skal reagerer på høje lyde, som kommer pludseligt og som er uden for hans synsfelt... Det vil være normalt, hvis han bliver forskrækket eller farer sammen som reaktion på pludselig kraftig lyd.

Han er stadig så lille, at han naturligt vil have svært ved at forholde sig til rummet, som han er i, og det kan være svært for ham at finde ud af, hvor lydende kommer fra. Så hvis du sidder med ham i sofaen, og far kommer ind i stuen og snakker - så kan du måske godt se på jeres dreng, at han hører far, men det er ikke sikkert, at han vender sig om mod far, fordi han stadig er så lille, som han er og motorisk har svært ved det. Men pludrer far til ham fra afstand, og uden at han måske helt kan se fars ansigt helt tydeligt fordi han er for langt væk, så skulle han gerne reagere på fars pludren.

Hvis I har tv eller radio tændt, hvis støvsugeren kører eller du har startet en køkkenmaskine, står og føntørrer hår eller lignende, så vil det naturligt være sværere for ham at høre og sværere for ham at adskille de forskellige lyde.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Han er også så lille endnu, at han naturligt ikke kan reagere bevidst på sit navn. Så hvis du eller far kalder på ham, så kan I ikke forvente, at han reagerer og kikker efter jer - han ved ikke, at I kalder på ham :)

Men du skal naturligvis have en fornemmelse af, at han hører fint - hvilket du også skriver, at du har. Er du i tvivl, så kan du altid kontakte en øre-næse-hals-læge. Det kræver ikke henvisning :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Udvikling | 11 mdr.

Rykker hår ud af hovedet

Hej Helen Min dreng bliver et år i april og han virker umiddelbar til at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce