Annonce

Annonce

Svar: Slår sig selv - 18 mdr.


20. december 2015

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Line

Tak for dit brev :)

Når man ikke er mere end halvandet år, som jeres datter, så vil man naturligt reagere fysisk, når noget går en imod. Jeres datter har ikke ord at sætte på sine følelser, og i stedet kan hun slå sig selv, hive i sit hår, bryde sammen og rulle rundt på gulvet, sparke osv. og være i tydeligt i fysisk oprør, når hun bliver ked af det, frustreret, vred..

Det er rigtig vigtigt, at I forsøger at være så rolige som muligt. I skal naturligvis sikre jer, at hun ikke kan komme til skade, hun må ikke slå hårdt, og hun må ikke begynde at banke hovedet ind i væggen, ned i gulvet eller lignende - og du må gerne forsøge at få hende drejet væk fra at slå sig... men du skal prøve at aflede hende, uden at du skælder ud eller giver det, at hun slår sig, særlig opmærksomhed. Jo voldsommere du reagerer, jo mere fokus du giver det, jo mere vil det forstærke hendes lyst til at slå sig selv.

I stedet for at sætte ord på det, hun gør forkert "nej nej, ikke slå", så prøv at aflede hende ved at tilbyde hende et alternativ "kom skat, sæt dig her hos mig" eller "kom, skal vi kikke i den her bog?". Så du fjerner fokus fra, at hun slår sig, og får hende til at tænke på noget ...


Annonce

... andet. Når du siger nej til noget, og du kan mærke, at hun bliver frustreret, så sæt ord på hendes følelser "såå bliver du bare så ked af det, sååå lille ven", så hun hører, at du forstår det - og igen meget gerne aflede og tilbyde nærhed "det er også dumt, kom skatterpige, se her...".

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan give hende ekstra fysisk kontakt og nærhed. Lad hende mærke, at du er der, også uden at hun behøver slå sig selv, for at få din opmærksomhed. Det kan være en god idé, at I leger lidt tumlelege, kilder hende, ruller hende rundt osv. så hun rent fysisk mærker jer meget tæt på og hvor hun også bliver opmærksom på at mærke sig selv og mærke sin krop og sine grænser. Børn der slår sig selv, kan nogle gange have lidt svært ved at mærke, hvad der føles rart, og hvad der ikke gør - og I kan hjælpe hende til at få lidt fornemmelse for dette ved f.eks. at lege lidt tumlelege med hende...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I skal også være opmærksomme på, om hun kan have ondt i ørerne. Nogle børn vil slå sig selv i hovedet, hvis de har øreproblemer, så det kan være en idé at få det tjekket hos lægen.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Udvikling | 11 mdr.

Rykker hår ud af hovedet

Hej Helen Min dreng bliver et år i april og han virker umiddelbar til at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce