Annonce

Annonce

Svar: 3-2 lure


17. januar 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor til A

Tak for dit brev :)

Det er altid lidt svært med overgange, når det drejer sig om lure. Det er svær at gå fra tre til to lure, det er svært at gå fra to til en lidt længere lur i løbet af dagen, og det er svært, når barnet begynder helt at kunne springe middagsluren over. Og ofte er der tale om en overgang, så nogle dage vil barnet naturligt have behov for sin ekstra lur, og andre dage går det fint med at springe den over - derfor er du nødt til at være lidt fleksibel :)

Dertil kommer, at jo tidligere et barn står op, jo længere tid vil der være behov for at sove ekstra i løbet af dagen. Så når jeres datter ofte starter dagen omkring kl 06, så vil hun naturligt godt kunne have behov for en 3. lur - og det må hun meget gerne få. Det kan nogle gange være en fordel, at hun sover en ekstra lur sidst på eftermiddagen, fordi det sikrer, at hun ikke går alt for tidligt i seng og dermed rykker sit stå op tidspunkt tidligere og tidligere... Det kan altså være bedre, at hun sover en lille lur omkring kl 17 og først går i seng kl 20 end at hun springer luren kl 17 over og i stedet begynder at gå i seng kl 18... Der er naturligt grænser for, hvor lang nattesøvnen kan være og hvor tidligt hun kan gå i seng..

Når det er sagt, så spiller det naturligvis også ind, hvordan I forældre har det bedst. Hvis I selv er morgenmennesker, så er det jo kun dejligt, at hun starter dagen tidligt og føler jeres tidlige rytme, men hvis du sætter pris på at kunne sove lidt længere om morgenen og gerne vil have en rytme, som ikke er alt for tidlig, så kan det være en god idé, at du forsøger at hjælpe hende ind i det, som fungerer bedst for jer - og dermed f.eks. giver hende en 3. lur og putter hende senere til natten.

Det vil sige, at en dagsplan, hvor hun får 3 lure måske kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8-8.30: Frisk ...


Annonce

... blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - nu uden flaske

Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjækler, agurk eller lignende og må også gerne få små brødhapsere med forskellige smørbart pålæg, da hun lyder til at være parat til dette. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Puttes til dagens 3 lur omkring kl 17 og sover her måske bare 30 minutter


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23: Drømmeflaske

Som du kan se, så har jeg fjernet flasken før formiddagsluren og i stedet lagt en drømmeflaske ind omkring midnat. De fleste børn har stor glæde af at få en drømmeflaske og du kan give den, før du selv går i seng og derefter lade hende sove videre. Det er en god idé at fjerne flasken før formiddagsluren, fordi hun så lærer at blive puttet og skulle sove uden at behøve sin flaske - så du på den måde arbejder bevidst på at adskille flaske og søvn. Når hun bliver 8-9 måneder, vil det samtidig være en god idé at skære ned til 3 flasker i døgnet og jeg anbefaler, at du her fjerner flasken tidlig morgen, så de tre flasker ligger før middagslur, aften og sen aften. Flasken sen aften kan også være med til at gøre, at hun ikke længere vågner og søger flasken kl 04-06, men netop bliver i stand til at sove uden mælk efter midnat og indtil dagen så starter med morgengrød.

Jeg håber, at dette giver dig lidt idé om, hvordan en dag kan skrues sammen, også med en tidlig rytme - og det er som sagt helt okay og ofte en god idé at tilbyde hende 3 lure, selvom hun nu er 7 måneder gammel :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce