Annonce

Annonce

Svar: Usikker mor 😊


9. marts 2017

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille dreng - og velkommen til :)

Det er helt normalt, at din dreng sover mellem 18-20 timer i døgnet, når han ikke er ældre end han er - og han må gerne sove, men du skal naturligvis sikre dig, at han ikke er sløv :)

Det betyder, at han skal vågne op og melde sig til måltiderne ca. hver 3-4 time. Du fortæller, at han får flaske og du skal her sikre dig, at han spiser 6-8 flasker i døgnet og samlet set får sit døgnbehov dækket. Du skal regne med, at han har brug for 170 ml pr kg. han vejer. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 3500 gram, så vil hans døgnbehov være 600ml og fordelt på 6-8 flasker, så svarer det til ml 75-100 ml i hver flaske. Vejer han mere, skal han have mere mælk - vejer han mindre, vil hans indtag være mindre...

Han skal tisse - faktisk hver gang han får bleen af - urinen skal være klar og må ikke være gul og koncentreret. Han skal også have gang i maven. Med den alder han har, så skal du have fornemmelsen af, at hver gang han får mælk, så kommer der også noget ud af den anden ende...

Han skal også reagere på, at du skifter ham. Når du lægger ham på puslebordet og tager tøjet af ham, så må han ikke ligge passivt og slapt på puslepuden, men må gerne protestere over, at du klæder ham af.

Du skal fornemme, at du kan have øjenkontakt med ham - hvilket du også beskriver. Det vil være naturligt, at han ikke kan holde kontakten særligt længe, men du må ikke have på fornemmelsen at han virker "fjern" i sin kontakt. Og det lyder rigtig fint, at han ligger og kikker på dig, når han spiser :)

Han må ikke være gul i huden - gulsot kan sløve ham og skal være aftagende med den alder, som han har nu. Hvis han har gulsot, så bør du få lægen til at kikke ham igennem. Det samme, hvis du synes, ...


Annonce

... at han på nogen måde virker sløv eller ikke indtager den mængde mælk, som du regner dig frem til, at han har brug for :)

Med hensyn til søvn, så vil der være kortere og længere perioder med søvn. Så nogle gange vil han sove lange lure og andre gange kortere lure, hvor han så vågner op, har brug for at få en ren ble, få mælk osv. og så vil han sove igen.

Hos nyfødte børn består søvnen af to stadier - det man kan kalde "stille søvn"(non-REM søvn) og "aktiv søvn" (REM-søvn). Når din dreng sover stille søvn, så ligger han stille. Hans vejrtrækning vil være dyb og rolig og en gang imellem vil du kunne se, at han ligger og laver suttebevægelser med sin mund. Når han sover aktiv søvn, så vil han trække vejret uregelmæssigt og du vil kunne se, at hans øjne bevæger sig under hans øjenlåg, nogle gange vil han ligge og smile for sig selv, nogle gange måske småklynke lidt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hos for tidligt fødte børn vil ca 80 procent af søvnen bestå af REM-søvn, altså være aktiv søvn. Hos børn født til tiden vil ca. halvdelen af søvnen være REM-søvn. Hos et barn på f.eks. 3 år, vil REM-søvnen udgøre ca en trediedel af barnets søvn.. Så generelt fylder REM-søvn, altså aktiv søvn, en stor del af det lille barns søvn. Han drømmer - bearbejder oplevelser og indtryk, når han sover og det er netop drømmesøvn, som du ser hos ham :)

Klynker han meget skal du naturligvis overveje, om han kan have ondt. Hvis han er født med cup, har stået længe uden at kunne komme ud, eller f.eks. født meget hurtigt, kan han godt have hovedpine, eller han kan have ondt i nakke eller skuldre. Er du i tvivl om han kan have ondt, så bør du få jeres læge til lige at tjekke ham igennem :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Fortsat god søndag :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce