Annonce

Annonce

Svar: Vågner ofte om natten - 5 mdr.


3. februar 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære H´s mor

Tak for dit brev :)

Det er nogle rigtig gode overvejelser, du har gjort dig. når børn pludselig vågner med gråd, skrig, så er det oplagt at tænke på, om de kan have ondt. Det kan være ørerne - og det kan sagtens være et problem om natten uden at være det om dagen, - det kan dog også være tænder som er på vej, nogle børn får også blærebetændelse og græder derfor når de tisser…

Så kan det også handle om alder og udvikling. Jeres dreng drømmer rigtig meget nu og bearbejder alle sine oplevelser om natten. Han oplever verden større og er nu langt mere bevidst. Han skelner tydeligt mellem om han er ude eller hjemme, om han bliver holdt af mor, far eller en fremmed osv. Og alt skal bearbedes gennem drømme. Derfor vil han i drømme kunne ligge og snakke, pludre, græde, klynke og faktisk også nogle gange grine.

Det er ikke alle lyde som du skal reagere på og nogle gange kan han godt ligge og smaske og virke søgende uden at du behøver give ham brystet eller tage ham op. Nogle gange vil han bare med et par beroligende hænder kunne falde videre ind i søvnen og sove godt videre. Andre gange er du nødt til at være der, hjælpe ham mere aktivt, hjælp ham med at skifte stilling, få dynen på som han måske har sparket af, eller måske er du nødt til at tage ham op, vugge ham lidt, nogle gange give ham brystet og derefter putte ham igen. Du her her nødt til at prøve dig lidt frem - udgangspunktet er at du skal forsøge at hjælpe ham med så lidt aktivitet fra din side som muligt.

Ha bruger også sig selv motorisk mere nu, så han får sig også lagt i stillinger om natten, som han ikke altid mestrer at komme væk fra. LIgesom han også kan blive irriteret over at være svøbt for meget, fordi han nu har brug for netop at kunne skifte stilling. Så måske hjælper voksiposen ham og måske irriterer den ham - igen må I prøve at vurdere, hvad der lige nu er ...


Annonce

... bedst for ham.

Så spiller dagsrytmen også ind og det er rigtig dejligt, at han nu er begyndt at sove bedre hele dagen igennem. Det er super med de to lidt længere lure. Når han lige om lidt bliver 6 måneder, så skal han øges i antallet af måltider samtidig med at han stadig skal ammes 6 gange i døgnet. Han skal altså have mange små måltider som stadig levner plads til mælk i maven - så han stille og roligt begynder at kunne undvære mælken midt nat.

En plan I kan arbejde hen imod ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre.

Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Tilbydes frisk blød frugt i hånden at sutte på selv og lidt frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 9.30

Frokost 12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos, der begyndes hen af vejen med kød/fisk i mosen, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13-13.30 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur han tager,

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frisk blød frugt i hånden at sutte på og lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og powernapper ofte lidt her, men måske springes den over

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, ristede rugbrødsbjælker, agurk i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20 - tidspunktet variere efter hvorvidt han sover 2 eller 3 lure i løbet af dagen

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster

Midt nat 03: Ammes - men stille og roligt trappes denne amning ud og i 6 måneders alderen sover han således igennem fra kl ca 24 til 05.30…. Han kan stadig vågne på grund af drømmeaktivitet, motorisk uro, sygdom osv. men stille og roligt skal han lære at sove uden at få mælk midt nat:)

Jeg håber at ovenstående tanker hjælper jer lidt videre på vej:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus hos børn

Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.

2. Så kommer du en god portion balsam...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce