Annonce

Annonce

Svar: Søvnproblemer efter flytning


24. marts 2013

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære triste forældrepar

Tak for jeres brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer.

Med den alder jeres datter har nu, så begynder hun at få lidt fornemmelse for at I stadig er der, selvom I ikke kan ses. Netop i 16 måneders alderen begynder børn at forstå at vi ikke forsvinder, selvom vi er ude af syne, hun forstår bedre og bedre at I kommer igen, at hun kan kalde på jer osv. og at I lige er gået ind i et andet rum. En bevidsthed der spirer nu og som udvikles mere og mere.

Og det betyder naturligt at hun kan have lettere ved at slippe jer og være lidt mere på egen hånd - men det betyder faktisk samtidig, at hun kan have en periode, hvor hun viser ekstra meget behov for jer. For når man bliver bevidst om at verden er større og kan opleves mere og mere på egen hånd, så bliver man naturligt også ofte lidt utryg og vil derfor klynge sig lidt ekstra - og jeg tænker at dette jo er faldet sammen med at I er flyttet og jeres datter har skulle forholde sig til det nye hjem.

I har fået mere plads og det er dejligt - og I mærker at hun nyder det, hun elsker at opleve, fornemme og mærke og nyder hverdagen. Og selvom I har forsøgt at skabe rammer, der minder om det gamle og trygge, så værelset ligner sig selv, rutinerne osv. er noget hun kender, så er der stadig meget nyt. Nye lyde, nye skygger og i det hele taget en masse nye oplevelser og stimuli, der skal bearbejdes. Det giver naturligt urolig søvn og samtidig kan det også være svært for hende at skulle overgive sig til søvnen, fordi det er svært for hende at slippe det hele, at give slip på dagen og oplevelserne og overgive sig til søvnen. ...


Annonce

...

I har gode søvnvaner at bygge på - I har gode rutiner og hun har en rigtig god søvnerfaring med sig og det er super godt, det skal I holde fast i. Derfor tænker jeg at det som udgangspunkt er rigtig fint at holde fast i at hun godt kan sove i sit værelse og i sin seng. Men I skal naturligvis være der og lige nu gør det ikke noget, hvis hun får lov til at falde i søvn i fars favn, med dynen om sig, godnathistorie osv.

Det kan godt være at I skal give hende nogle dage, hvor I lader hende falde i søvn i stuen, simpelthen for at komme helt væk fra den situation, som I lige nu er havnet i og hvor hun forbinder det at sove med noget der ikke er rart. Men ellers tænker jeg at det er rigtig fint at have et delmål, der hedder at hun falder i søvn i værelset og ikke i stuen. En stor gammel lænestol på værelset, som I kan sidde i eller måske en gyngestol, hvis I kan skaffe en sådan, kan være en god idé. Og så starte med at lade hende sidde på skødet, putte med dynen, læse i en bog, tale lidt om dagen osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når hun er tryg ved værelset og igen forbinder det at skulle sove med noget trygt, dejligt og rart, så kan I stille og roligt arbejde på at hun så kommer over i sin seng. Evt. starter på skødet, får lidt historie, flyttes over i sengen og I læser videre, bliver der, taler om dagen osv. så ritualet ligner det hun er vat til, men så hun stille og roligt vænnes til igen at være i sin seng.

Det lyder for mig som om at I er nødt til at lave små delmål, så hun gradvist vænnes til at komme tilbage til seng og eget værelse og hele tiden er tryg ved det at skulle sove - håber ovenstående hjælper lidt videre.

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

15. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning af 2 børn

Hej Helen Jeg skriver til dig for at få lidt input til ny putterutine...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce