Annonce

Annonce

Svar: Toilettræning gone wrong?


26. august 2015

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære dilemmaramte forældre :)

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille store pige :)

Det lyder ganske rigtigt som om, at jeres datter er fysiologisk parat til at være renlig. Hun har fin fornemmelse af både vandladnings- og afføringstrang. Hun mærker, at hun skal tisse eller lave og siger til - eller stiger ud af barnevognen, fordi hun godt ved, at det ikke skal foregå imens hun ligger der. Hun lyder til at kunne holde sig og nå toilettet osv. alt sammen super godt.

MEN, det lyder som om, at hun ikke er helt mentalt parat og det skyldes højst sandsynligt at hun både er startet i børnehave og også er blevet storesøster. Det er to meget store forandringer for hende og selvom hun er glad for begge dele, selvom hun nyder at komme i børnehave, og lege med de andre børn, og selvom hun er glad for sin lillebror, så er det så stor en omvæltning, at hun næsten ikke kan kapere det - og det går så ud over renligheden.

Jeg tror, at hun har rigtig svært ved at finde ud af, hvad hun skal, hvad der forventes af hende, og hvad hendes rolle er lige nu. I børnehaven vil hun lige nu være "den lille". Hun er en af de yngste og forsøger på bedste vis at følge med de lidt ældre børn. Det kræver rigtig meget af hende og hun skal "strække sig meget", for at følge med dem. Det giver naturligt mindre overskud, når hun så er hjemme, hvor hun lige nu så skal være "den store". Hun forventes at kunne flere ting selv, vente på at I tager jer af lillebror, vise mere hensyn, være stille fordi han sover osv. og det er rigtigt svært for hende både at skulle være lille og være stor.

Det er meget normalt, at børn kan "gå lidt ned i niveau", gøre sig lidt yngre, når de stor overfor store krav og store forandringer, som f.eks. at starte i børnehave eller at blive storesøster. Ting hun har kunne før, kan hun pludselig ikke. Hun pylrer ekstra, har brug for at sidde mere på skødet, vil pludselig ikke spise selv osv. Og ja - pludselig er hun så heller ikke renlig.

Jeg tænker, at I er nødt til at give hende tid og et eller andet sted, kan jeg godt forstå at I får tanken med at give hende ble på igen - det kan faktisk godt være en løsning. Ikke fordi hun så skal lave eller tisse i bleen! Hun skal stadig følges på toilettet, bleen skal bruges som et par bukser der trækkes op og ned og hun må aldrig få at vide, at hun bare kan lave i bleen, fordi hun har den på. Den skal blot være der, for at sikre, ...


Annonce

... at hun ikke skal have skiftet tøj flere gange dagligt. Det kan også være, at hvis I giver hende en ble på, at hun så vil protestere voldsomt og at det netop så vil pirke til hendes fornemmelse af, at I faktisk ikke synes det er okay at hun tisser og laver i bukserne, fordi I ved, at hun sagtens kan gå på toilet.

MEN, når det så er sagt, så har hun gået uden ble i 2-3 måneder og det er derfor et eller andet sted også synd, hvis hun bliver rigtigt ked af at skulle have en ble på igen. Det kan for hende være et voldsomt skridt tilbage...

Derfor kan det være en god idé, at I fast følger hende på toilettet. Hun skal ikke spørges, om hun skal tisse - I skal ikke spørge hende, for så siger hun naturligt nej, men i stedet tage hende i hånden og sige "kom vi skal lige tisse, før vi kører" og så holde fast i dette, selvom hun protesterer. Stille og roligt sige, at sådan er det, det er okay at hun bliver vred, men tisse før man kører, skal vi alle sammen. Det er en fast regel :) Det er vigtigt, at hun har helt faste toilettider, fordi I på den måde forebygger uheld og stille og roligt får hun igen troen på, at hun sagtens kan det her. Faste toilettider er f.eks. det første om morgenen når hun står op og de sidste om dagen før hun skal sove. Man tisser altid i forbindelse med måltider, før man løber ud for at lege, før man køre op for at handle osv.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har glæde af et belønningssystem. For at det skal virke, så er det vigtigt at man er nået så langt i renlighedsprocessen, at hun bare lige skal over den sidste "hurdle" for at kunne helt selv. Og det lyder jo til at være tilfældet hos jer. Et belønningssystem kan f.eks. være at lave et papir med x antal felter på. Hver gang hun går på toilettet, så får hun en stjerne, et klistermærke eller lignende på papiret og når alle felter er udfyldt, så udløser det noget, som hun rigtig gerne vil eller godt kunne tænke sig.

Det kan også være en god idé at læse bøger - det kan være bøger om renlighed og om hvordan kroppen fungerer, men det kan også være bøger om at blive storesøster og om, at det kan være svært pludselig at være den store, når man stadig også nogle gange vil føle sig lille. Der findes en gammel børnebog der hedder "Jeg vil også være baby" af Mats Léten, som netop beskriver nogle af de følelser der opstår, når man får en lille baby i familien.

Jeg håber, I kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annoncer

Annonce