Annonce

Annonce

Svar: Forstoppelse ifm. renlighed


1. april 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev og meget fine beskrivelse :)

Det lyder ganske rigtigt som om at jeres datter har ville være renlig og hun lyder til at have klaret det rigtig fint. Hun er blevet storesøster og måske har netop dette gjort, at hun nu skulle være stor og har forbundet bleerne med en baby - et lille skub i den rigtige retning, så fint!

Hun vil gerne sidde på både potte og toilet og det er helt okay, at I sætter jer, holder om hende, betrygger og guider hende igennem, når hun skal have afføring. MEN, det lyder som en god idé at du lige nu starter op med noget afføringsmiddel. Du kan give hende laktulose (kan købes i håndkøb), det virker langsomt og virker ved at blødgøre afføringen, så den netop bliver lettere for hende at komme af med. Som det er lige nu, så er afføringen for hård. Det gør ondt at presse den ud, hun ryster over hele kroppen, forsøger men holder naturligt igen på grund af smerterne, og hun får nu også små rifter ved endetarmen, hvilket ikke vil bedre situationen. Det er godt, hvis du også kan smøre hende med lidt salve, så det hjælpes med at hele...

Hun skal naturligvis ikke have tynd mave, men det er vigtigt at hendes afføring lige nu hjælpes med at blive blødere, så hun begynder at få en erfaring med sig om at det ikke gør ondt og at det ikke er ubehageligt at skulle lave på toilettet. Og det er en god idé at holde fast i at hun naturligvis kan sidde der (eller på potten) og at I ikke kommer ind i en vane med at hun nu pludselig vil have ble på.

Jeg har på et tidspunkt talt med en mave-tarm læge omkring forstoppelse hos børn, fordi jeg netop oplever, at rigtig mange børn omkring 2.5 års alderen pludselig får forstoppelse. De ...


Annonce

... er sunde, raske, spiser som de plejer og alligevel så opstår der forstoppelsestendens hos dem. Jeg fik at vide, at der sker en vis fysiologisk ændring i tarmen i den alder og at det kan spille ind. Derudover vil børn i denne alder ofte begynde at have en større bevidsthed om sig selv, deres afføring og vandladning og det kan gøre at de begynder at holde igen netop omkring afføringen - og så er der også en del børn, som i denne alder får en streptokokinfektion perianalt, som gør at barnet begynder at holde sig og derfor bliver forstoppet og havner i en ond cirkel.

At jeres datter derfor pludselig får forstoppelse kan altså have en god forklaring med hendes alder, men samtidig kan det være værd at medtænke om hun kan have en infektion, som måske skal behandles. Det kan lægen undersøge og i givet fald vil hun skulle have penicillin i en periode. Hvis det viser sig at hun har en perianal streptokokinfektion, så skal du være opmærksomm på at man ofte ikke anbefaler at smøre med creme og salver samtidig med at hun får penicillin.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du skal naturligvis forsøge at holde hende så ren omkring endetarmen som muligt. Vaske hende med mild uparfumeret sæbe, gerne intimsæbe som har den rette PH, og duptørre ,så det ikke gør ondt. Vær også opmærksom på at bruge ekstra blødt toiletpapir, så det i det hele taget bliver så behageligt som muligt at gå på toilettet.

Og så vil det være rigtig godt, hvis hun kan have en lille fodskammel eller kan sidde med benene på dine lår, når hun sidder på toilettet og du må gerne opfordre hende til at vippe lidt frem og tilbage, for at se om det kan hjælpe afføringen bedre ud :)

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce