Annonce

Annonce

Svar: Myggestik


17. juni 2004

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

I Danmark er det mest almindeligt at blive bidt/stukket at enten myg, bier, hvepse, edderkopper, myrer og lopper. De fleste gange vil insektet efterlade en eller flere kløende eller smertefulde røde buler. Oftest er der et lille hul i midten af stikket/biddet, og nogle gange sidder brodden tilbage. Foruden denne lokale irritation er der ikke andre gener fra stikket/biddet, med mindre man er allergisk overfor insektstik og -bid.

Allergi overfor insekter er mest almindelig ved stik fra bier og hvepse.

Et stik/bid som er rødt, hævet, kløende og et eventuelt smertende er almindeligt. Hvis der kommer udslæt og hævelse, som tiltager i stedet for at aftage, kan der være tale om allergi og derfor skal man i de situationer kontakte lægen.

Hvis man får en voldsom allergisk reaktion vil der være tiltagende udslæt og hævelse, hovedpine, svimmelhed, kvalme, brystsmerter, sammensnøring af luftrøret eller brystkassen og
åndedrætsbesvær. I disse situationer skal man have hjælp med det samme og det skal gå hurtigt.

Når man bliver stukket, er det vigtigt at se efter om der evt. sidder en brod i stikket. Hvis der gør dette skal brodden fjernes. Dette kan gøres med en ...


Annonce

... pincet eller ved at skrabe med en negl. Det er vigtigt ikke at trykke brodden ud, da det blot presser giften yderligere ud i huden.

Er der tale om et stik, hvor der ligger en større mængde gift under huden, så er det nødvendigt at suge giften ud. Man kan købe giftsugere på apoteket.

Det er altid en god idé at vaske stikket med sæbe og vand og evt. køle det med isterninger i en klud. Lige efter man er blevet stukket, kan det være en god idé at holde det stukne område i ro og eventuelt holde det opad, så der ikke kommer unødig hævelse i området.

Man kan også bruge en lokalbedøvende creme eller gel på stikket.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Hvis insektstikket/insektbiddet bliver rødt, varmt, ømt og ophovnet kan det være tegn på infektion (betændelse), og det bør da vurderes af en læge, om behandling er nødvendig.

Feber er på samme måde tegn på infektion.

Som du beskriver din datter lyder det ikke umiddelbart som om at hun er allergisk, men måske snarere som om at der er gået infektion i hendes stik. Hvis det endnu ikke har ændret sig, vil jeg få lægen til at se på det og ellers vil jeg bare være ekstra opmærksom næste gang hun bliver stukket.

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

16. april 2024 | Diverse | 2 år, 2 mdr.

Måltider og putning

Kære Helen, Tak for nogle rigtig gode råd sidste gang:) Min søn, når han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 9 mdr.

Ked af at være i dagplejen

Hej Helen. Vi har en dejlig pige på 2 år og 9 måneder, hun har ellers været...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 5 mdr.

Menstruation efter fødslen - 5 mdr.

Kære Helen. Jeg fødte en dreng den 15. juli 2023. Jeg ammer ham, men han får...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 2 mdr.

Baby tager meget på

Kære Helen Jeg er mor til en pige på 10 uger. Hun er født til termin, og hun...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2023 | Diverse | 5 mdr.

Fladt baghoved - 5 måneder

Hej Helen Vores søn har haft nogle spændinger i den ene side af halsen, som...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce