Annonce

Annonce

Svar: Nedskæring af amninger


2. februar 2018

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Hanne

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig dejligt, at du har besluttet dig for at blive dagplejer - det lyder dejligt, at du således kan have din datter hjemme et par måneder mere, og det skal nok komme til at fungere fint :)

Lige nu vil din datter have brug for ca 6 amninger i døgnet, men når hun bliver 7 måneder, vil det være rigtig fint, hvis du kan skære ned til 4 amninger i døgnet, og det vil netop være rigtig godt, hvis hun her ikke længere ammes før sin formiddagslur eller om eftermiddagen, men i stedet tilbydes et mellemmåltid :) Det er således rigtig fint, at du begynder at fornemme, at hun selv er begyndt at sige lidt fra overfor amningerne, når hun har fået skemad, og det vil naturligt hjælpe jer lidt videre i nedtrapningen.

Jeg anbefaler, at de 4 amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Når amningerne ligger sådan, er de godt fordelt over døgnet, de sikrer plads til mere fast mad i maven, samtidig med at de sikrer hendes mælkebehov - og så vænnes hun til ikke at behøve mælk om natten, men kan sove igennem uden - det vil sige at kunne sove måske 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05...

Mit forslag til en dagsplan til en pige på 7 måneder ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, suppleres med lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes her

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden at gumle på. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske ca. kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er..

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Powernapper - eller den springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen osv. i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på. vand af kop.

Ammes og puttes til natte ca 19.30-20 - tidspunktet kan dog variere efter hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen

Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt og sover herefter igennem til næste morgen tidligt, hvor hun atter ammes og sover lidt ...


Annonce

... videre.

Som du kan se, så indgår der rigtig mange små måltider hele dagen igennem, og det er vigtigt at du finder balancen mellem at tilbyde din datter skemad i en mængde, som både gør hende mæt, men som også stadig levner plads til mælken. Det vil også være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun får skemad og vand af kop, mad i hånden osv. når hun vågner og så tilbydes henholdsvis mellemmåltid eller amning, før hun så skal sove (afhængigt af tidspunkt på dagen jf. dagsplanen). På den måde sikrer du hende bedst mulig plads i maven til begge dele.

Det er således ikke meningen, at hun skal spise så stor en portion grød, at hun ikke har plads til mælk i maven - før formiddagslur og om eftermiddagen skal hun tilbydes mellemmåltid i stedet for brystet, men før middagsluren skal hun stadig ammes - og det samme om aftenen - efter aftensmaden skal hun også stadig ammes:) Og hun skal ikke på noget tidspunkt gå uden at få hverken mælk, vand eller skemad i 3 timer, med mindre det er fordi hu sover... jf. planen:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Torsdag 8. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Aarhus N

Tirsdag 13. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Vejle

Se flere foredrag med Helen ...


Det er rigtig fint, at du tilbyder din datter mad i hånden og starter hvert måltid med dette, og så følger efter med lidt på en ske. Du må meget gerne begynde at variere hende indtag mere nu, så hun får mange forskellige grøntsager, kød, fisk, ris osv. Maden skal smage af mere, og gradvist få mere og mere bid - udgangspunktet kan være din mad og en gang imellem kan du også købe middagsretter til hende på glas, som passer til hendes alder - netop for at gøre det let og praktisk i hverdagen og også sikre hende variation og dermed større interesse :)

Det vil som sagt være rigtig godt, at du bibeholder amning, før hun puttes til middag, og det eller de andre børn, som du skal passe kan evt. blive puttet først, hvorefter du så kan sætte dig og amme din datter og putte hende. På den måde kan det godt lade sig gøre at passe flere børn, selvom du stadig skal amme din datter midt på dagen :)

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker og dagsplanen lidt videre, og jeg vil også anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du også dagsplaner - helt op til 18 måneder, hvilket kan hjælpe dig i forhold til de andre børn, som du skal passe, og hvordan jeres dag kan skrues bedst muligt sammen :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave - retningslinjer fra 2015 og genoptrykt i 2017...

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

28. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Hårtab og kosttilskud

Kære Helen, Jeg har tabt en del hår ifbm graviditet og amning Vil høre om...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Vil kun ammes 1 gang mellem hver lur

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående korte lure. Først lige lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2017 | Amning | 12 mdr.

Ammestop, hvordan? 12 måneder

Kære Helen Jeg har et spørgsmål vedr. ammestop. Vores søn er nu blevet et...

Læs hele brevet og Helens svar


29. august 2017 | Amning | 7 mdr.

Gradvis nedtrapning af amning

Hej Helen Min datter bliver 7 mdr om lidt over en uge og jeg tænker allerede...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annoncer

Annonce