Annonce

Annonce

Svar: Antistoffer


9. januar 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære MTF

Modermælk indeholde antistoffer også kaldet immunoglobuliner. Især i colostrum, den første råmælk, er indholdet af antistoffer stort. Colostrum indeholder f.eks. sekretorisk IgA som er et immunoglobulin, der lægger sig på barnets tarmoverflade som en beskyttende hinde og forhindrer sygdomsfremkaldende faktorer (patogener) i at sætte sig fast eller passere. Colostrum indeholder også store mængder hormoner og vækstfaktorer, som stimulerer modningen af barnets tarm.

Hos fortidligt fødte børn vil indholdet af IgA være højere i mors mælk end hos børn født til tiden. Mælken vil også være mere proteinrig. Det er rigtig praktisk at børn født før tid kan få mælk der har et højere indhold af protein og IgA fordi det bedrer deres mulighed for overlevelse og det forebygger også tarmsygdomme hos disse børn, hvilket de desværre er i risiko for at få ...

I takt med at barnet bliver ældre, så ændrer mælken sammensætning og når den rigtig mælk løber til, så vil det naturligt også ændre sig i takt med at barnet bliver ældre. Mælkens sammensætning er altså forskellig alt efter om der er tale om et spædbarn, et barn på 2, 6, 12 måneder eller ældre. Selvom indholdet af IgA ændrer sig og falder i takt med at barnet bliver ældre, så forsvinder det ikke fra mælken.

Når man når 6 måneders alderen, så vil barnet naturligt have behov for andet mad end modermælk, men det betyder ikke at barnet ikke stadig vil have glæde af de forskellige stoffer som modermælken indeholder. Og det betyder også at ...


Annonce

... barnet stadig vil have en vis beskyttelse imod diverse infektioner via den modermælk som barnet får. Faktisk er der også lavet en undersøgelse der viser, at børn kan have effekt af amningen i tiden efter at amningen er stoppet ...

Det er dog også sådan at man aldrig kan beskytte fuldstændig, man kan amme og forebygge at barnet bliver syg, men ikke forhindre det. Børn kan altså sagtens være fuldammet og alligevel blive syge.

Undersøgelser tyder på at amning kan nedsætter risikoen for infektionssygdomme, specielt diarré, mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner. Amning kan også nedsætte udviklingen af allergi - især hos børn der er arveligt disponeret. Og amning kan nedsætte risikoen for Cøliaki og inflammatoriske tarmsygdomme. Og det anbefales at amme fuldt ud de første 6 måneder og delvist 6-12 måneder eller så længe mor og barn har det godt med det.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvor stor beskyttelse amning giver i forhold til om man ammer fuldt eller starter op med skemad er svært at finde procent-tal på, men en enkelt undersøgelse viser, at eksklusiv amning i 6 måneder sammenlignet med 3 måneder medførte 39 % lavere hyppighed af mave-tarm-infektioner hos børnene. Så det kan altså have noget at sige, hvor tidligt man starter op med skemaden ...

En undersøgelse viser også at børn der udelukkende var ammet i mindst 4 måneder havde 72 % lavere risiko for hospitalsindlæggelse som følge af luftvejsinfektioner, sammenlignet med en gruppe af børn der ikke var ammet.

Håber dette er svar nok på dit spørgsmål :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2024 | Amning | 1 mdr.

Væskebehov under amning

Kære Helen Vores lille dreng er nu 5 uger gammel, og jeg synes det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce