Annonce

Annonce

Svar: Hvornår forstår børn en uge-kalender?


16. september 2021

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Piktogrammer og en ugekalender er en rigtig god idé, netop for at hjælpe børn med at få lidt overblik over dage og de ting, der skal ske. Men... umiddelbart tænker jeg, at det er for tidligt at introducere det, når din dreng kun er 2.5 år gammel.

Små børn lever i nuet, og deres hjerne er endnu ikke modnet på en måde, som giver dem mulighed for at tænke i sekvenser - altså deres hjerne giver dem ikke forståelse af, hvilken rækkefølge ting skal ske i. Denne forståelse og fornemmelsen af tid sker løbende i takt med, at vi bliver ældre - og for de fleste begynder det først at komme i 3-4 års alderen og evnen er faktisk først færdigudviklet, når vi er ca. 25 år.

Det er også først i 3-4 års alderen, at børn begynder at kunne anvende et lidt mere komplekst sprog, hvor de begynder at bøje ord, anvende forholdsord og bruge ledsætninger. Man kan sige, at grammatikken i denne alder tager fart, og barnet øver sig f.eks. også i nutid og datid. Det betyder, at det først er i den alder, at de ofte begynder at kunne sige og også forstå betydningen af f.eks. "i morgen" og "i går", ligesom det ofte også først er i denne alder, at de begynder at kunne forstå forskellen på morgen, eftermiddag og aften. Og som milepæl siger man f.eks. at det 3 årige barn kan begynde at sige "jeg skal i skoven", kort før denne aktivitet ...


Annonce

... sker, og først i 4 års alderen kan barnet sige "jeg skal i skoven senere" og har dermed mere forståelse for, hvad fremtiden vil bringe.

Jeg tænker, at din drengs sprogudvikling måske vil være med til at give et pejlemærke omkring, hvornår han begynder at få lidt tidsfornemmelse og sekvensfornemmelse. I starten vil han sandsynligvis bruge begreberne forkert og kan f.eks. sige "det gjorde vi i morgen", og du kan korrigere "ja, det gjorde vi igår". Og gradvist får han så begreberne på plads, men det tager tid.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

I mange børnehaver, det vil sige hvor børnene er mellem 3-6 år, laver pædagogerne ofte forskellige aktiviteter, der skal hjælpe børnene med at huske de forskellige dage og måneder. Mange steder bruger man netop piktogrammer, der f.eks. viser, at mandag synger vi, tirsdag laver vi gymnastik, onsdag noget tredje. Eller dagen kan være inddelt, så børnene hjælpes til at se, hvornår der er samling, hvornår de spiser og hvornår de f.eks. er på legepladsen. Men igen - lidt ældre børn :)

Når det så er sagt, så er børn jo forskellige, og der sker jo ikke noget ved, at du forsøger via billeder og tegninger at forklare jeres dreng, hvad der f.eks. skal ske i løbet af dagen og på den måde hjælper ham med at få lidt overblik :) Hvis det fungerer, så er det jo super godt. Forstår han det ikke, så venter du bare til han bliver lidt ældre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce