Annonce

Annonce

Svar: Urolig pige på 9 år


7. august 2021

Kategori:
Alder:
9 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter :)

Når jeg læser din beskrivelse af hende, så tænker jeg faktisk præcis det du skriver, at det lyder som om, at hun problemer med sin sanseintegration. Det kan sagtens hænge sammen med, at hun er født 4 uger før tid. Man er i dag langt mere opmærksomme på, at børn der fødes mellem uge 34+0 og 36+6 kan have særlige behov. De skal ikke ses som små mature børn, men ses som lidt for tidligt fødte børn...

Verden er et bombardement af sanser og alle de sanseindtryk, som vi oplever, skal modtages, bearbejdes, fortolkes af vores hjerne, og de skal omsættes til tanker, bevægelser og handlinger. På den måde bliver vi i stand til at kunne reagere hensigtsmæssigt i forhold til vores omverden. Nogle børn har svært ved at tolke og regulere deres sanser, og det kan vise sig på forskellig vis.

Nogle børn reagerer f.eks. voldsomt på lys, lyd og lugte. Nogen reagerer på vaskemærker i tøjet eller tøj, der strammer. De kan ikke lide, hvis de får beskidte hænder og vil f.eks. ikke spise med fingrene, male med fingermaling eller ælte dej. Nogen børn bliver svimle og vil derfor f.eks. ikke klatre eller gynge. Nogle børn trækker sig og vil hellere være tilskuer til, at de andre børn leger. Nogle børn vil være modsat - søge ekstra sansepåvirkning og derfor blive meget uroligt i deres adfærd...

Du nævner flere ting, som lyder som om, at jeres datter kunne have nogle sansemæssige udfordringer: Hun går på tæer. Hun kan ikke sidde stille på en stol og er generelt i bevægelse hele tiden. Hun piller meget gerne ved alt. Om natten har hun også svært ved at finde fysisk ro. Og så skriver du, at hun er meget klodset.

Du nævner også, at I har givet hende en gynge i stuen, netop for at kunne give hende muligheden for at være i bevægelse, og en mulighed er også en speciel siddepude, som måske kan hjælpe hende til at sidde mere stille på en stol, ligesom hun sandsynligvis ville have glæde af en tyngdedyne om natten. Men, når det er sagt, så tænker jeg dog, at det er vigtigt ikke blot at "symptom-behandle", men i stedet få afklaret, hvad det skyldes hos jeres datter, og hvordan I så hjælper hende bedst.

Børn kan have det, som kaldes sanseintegrationsbaseret dyspraksi. Hvilket betyder at barnet er klodset på grund af mangelfuld sansebearbejdning... Tidligere talte man om "fumler-tumler-børn".

Dette kan også vise sig på meget forskellig vis og børn kan også have det i lidt forskellige grader, hvor nogen har få symptomer og andre flere symptomer. Men mange børn har ...


Annonce

... f.eks. stor uro i kroppen, og de kan f.eks. vælge at ligge ned fremfor at sidde op, fordi de på den måde får en større understøttelsesflade af kroppen. De kan også have problemer med deres balance og vil derfor nogle gange være længere tid om at lære at gå eller cykle. De kan have svært ved at udføre grovmotoriske bevægelser som sprællemandshop eller gadedrengeløb, ligesom nogen har svært ved at gribe og kaste en bold. Nogle af disse børn vil også have svært ved at koordinere venstre og højre side - det kan f.eks. være svært at holde papir i den ene hånd og klippe med modsatte hånd, ligesom de nogle gange gør tingene meget langsomt og besværligt, som om, at deres bevægelser ikke rigtig bliver forfinet hen af vejen i takt med, at de bliver ældre...

Nogle børn har også det der kaldes verbal dyspraksi, hvor de mangler ord eller lyde og derfor har svært ved at producere alderssvarende sprog. Dyspraksi kan som sagt have rigtig mange forskellige symptomer. Der findes en dypraksiforening i Danmark, I kan se mere på dyspraksi.dk

Jeg ved ikke om noget sådan kunne passe på jeres datter, måske er det fuldstændig skudt forbi, og jeg er heller ikke på nogen måde i stand til at "give diagnoser", men uanset hvad, så tænker jeg, at det vil være relevant, at I taler med en ergoterapeut omkring de udfordringer, som I oplever. Der findes ergoterapeuter, som har specialiseret sig i at hjælpe børn med sansemotoriske udfordringer, og som kan lave forskellige tests og undersøgelser af jeres datter for at finde ud af, hvilke udfordringer hun har.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg tænker også, at I skal tale med jeres datter om, at I godt ved, at visse ting er svære for hende - og at det ikke er hendes skyld, eller fordi hun gør noget forkert. Det er meget vigtigt, at hun ikke føler sig forkert! I kan også tale med skolesundhedsplejersken eller jeres egen læge om, hvilke muligheder der er, hvor I bor. Lægen kan henvise jer videre, og hvis jeres datter skal ses af en behandler, så tal med hende om, at det er for at hjælpe hende. Det vigtigste for jer er, at hun har det godt, og at I naturligvis vil være der. Hun er jo højst sandsynligt helt bevidst om, at hun nogle gange er udfordret i hverdagen, det er jo noget, som I jævnligt har oppe at vende, og I er alle sammen rigtigt kede af, hvis det på daglig basis giver skænderier, for det ønsker ingen af jer jo.

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej, og jeg vil meget gerne have en tilbagemeldingen fra jer, hvis I finder ud af noget mere, så kan også jeg blive lidt klogere:)

Knus med på vejen herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce