Annonce

Annonce

Svar: Sut vs tommel


20. juni 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære stressede mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Jeg kan godt forstå, hvis du bliver urolig over, at din dreng nu bruger sin tommelfinger mere og mere bevidst, og du derfor gerne vil vænne ham til narresut i stedet. Der er heller ikke noget i vejen for, at du fortsat forsøger med en sut - prøv evt. med en model, som minder om den flaskesut, som han er begyndt at acceptere.

Det er svært at vide, hvilken type sut han evt. vil foretrække. Jeg vil umiddelbart anbefale dig at forsøge med en sut i latex/naturgummi, fordi den vil være mere elastisk og eftergivende for ham at sutte på. Du kan evt. forsøge med en anatomisk sut, som er flad, der hvor gummerne bider sammen - det kan være en fordel i forhold til hans tænder.

Og det er jo netop tænderne, som du bekymrer dig omkring, når han sutter på sin tommelfinger. Det er også korrekt, at det kan have betydning - men det kommer dog an på, hvor meget han sutter på sin finger, og i hvor mange år han sutter på sin finger. Der er børn, som sutter på tommelfinger, og hvor det ikke giver problemer, og så er der børn, hvor man tydeligt kan se en påvirkning af deres tandstilling. Dette gælder dog også brug af narresut - tænder og tandstilling kan også blive påvirket af en narresut, hvis barnet bruger den meget - den største forskel er, at narresutten kan man fjerne og kassere, hvor tommelfingeren jo altid er lige ved hånden :)

Da jeres dreng er begyndt med skemad og er en fysisk stor dreng, der lyder til at være rigtig godt igang med sin udvikling, så tænker jeg, at du også kan forsøge med lidt mad i hånden. Det kan være ristede ...


Annonce

... rugbrødsbjælker eller en agurkering eller lignende, som han kan sidde og sutte og gumle på, opbløde med spyt og gnaske i. Det kan også være et stykke blød frugt som f.eks. en appelsinbåd eller måske lidt melon, som du kan holde imens han så sidder og sutter saften ud af det. På den måde kan du stimulere hans suttelyst, samtidig med at du også afleder ham og får ham til at glemme hans finger lidt.

Jeg tænker netop at det at aflede ham, så han glemmer fingeren, godt kan være vejen frem. Jo mindre han sutter på sin finger, jo mindre vil det blive til en vane. Jo flere gange han finder sin finger, jo større vane vil det måske blive...

Det samme gælder, når han f.eks. ligger og leger med sit legetøj, og du beskriver, at han der er begyndt at finde sin tommelfinger. Prøv om du i disse situationer kan aflede ham, få ham til at glemme fingeren lidt. Nogle gange kan du i disse situationer måske også tilbyde narresutten, fordi han netop på det tidspunkt virker suttelysten...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du er dog ikke herre over, hvad han f.eks. gør under søvn, og du kan naturligt ikke holde dig vågen om natten for at se, om han finder sin finger og vælger at sutte på den.. og ender han med at sutte på sin tommelfinger, så må det være sådan :)

Så... min umiddelbare tanke er, at du stadig kan forsøge med en narresut, du må også meget gerne forsøge at aflede ham, så tommelfingeren får mindre fokus, men lykkes det ikke og ender han med at sutte på tommelfinger, så er det okay - og du skal ikke se det som et nederlag eller en kamp, der er tabt. Det er bare sådan det er :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce