Annonce

Annonce

Svar: Dreng med forhøjede kønshormoner


26. august 2016

Kategori:
Alder:
5 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng :)

Jeg har valgt at lægge dit brev på hjemmesiden, fordi jeg håber at andre familier, der står eller tidligere har stået i samme situation, måske vil henvende sig...

Det er desværre begrænset, hvor meget jeg ved om kønshormoner og tidlig pubertet hos drenge. Men første tanke er, at man bør undersøge hypofysen og lave forskellige hormonundersøgelser, og det er også det, som sker hos jer. Disse undersøgelser foretages normalt under det, der kaldes endokrinologisk afdeling/ambulatorie.

Produktionen af væksthormon sker i hypofysen, som er en kirtel i hjernen. Når der opstår overproduktion fra hypofysen, så skyldes det i de fleste tilfælde (så vidt jeg ved), at der er en godartet svulst i hypofysen. Derfor er det netop vigtigt at lave de forskellige test af din dreng og også scanne hans hoved.

En overproduktion af væksthormon kan give mange forskellige symptomer. Man kan få større og bredere hænder og fødder. Stemmen kan blive dybere, man kan få øges svedtendens og også virke træt. Nogen klager over gener fra muskler og led. Vægten kan stige. Væksthormonerne har også betydning for regulering af sukkerbalancen i kroppen, så hos nogle vil der være en øget risiko for udvikling af sukkersyge.

Symptomerne er ofte lang tid undervejs, de kommer over tid. Derfor er det rigtig godt, at I har været så opmærksomme, som I har og ikke bare har slået det hen. Det er rigtig godt, at jeres dreng ...


Annonce

... bliver undersøgt så grundigt, som tilfældet er - og alt efter, hvad undersøgelserne så viser, så må man tage stilling derfra.

Viser det sig, at han har en svulst i sin hypofyse, så vil man behandle med medicin og også ofte operere. Operationen foregår gennem næsen... Jeg har som helt ung sygeplejerske været med til en sådan operation. Det var en ung mand på 18 år, der skulle opereres og alt forløb super godt... I dag er lægerne endnu bedre til det og ved langt mere om det, og det lyder som om, at I er i gode hænder.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Du spørger, hvad konsekvenser tidlig pubertet har for drenge - og jeg tænker, at normalt betyder tidlig pubertet, at barnet ikke bliver så høj - for når puberteten sætter ind, så vokser vi ikke så meget mere. MEN - hvis problemet ikke er tidlig pubertet, men snarere en forstyrrelse af hypofysens væksthormon, så kan han faktisk blive "for høj". Derfor er det rigtig vigtigt at finde ud af, hvad der er på spil hos jer, så jeres dreng kan blive hjulpet bedst muligt. Hvis det viser sig, at jeres dreng er ved at gå i puberteten, så kan man standse dette med hormonbehandling. Dette vil lægerne dog også informere om, hvis de skønner det nødvendigt.

Jeg forstår dog godt, at du er bekymret, og der er naturligt rigtig mange tanker, der går igennem dit hoved. Jeg håber, at du kan bruge lidt af mine tanker videre og sender dig et stort knus med på vejen - og hører jeg fra andre familier, skal jeg nok lade dig det vide:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ekstra væske

Børn der får flaske kan i visse periode have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Væsken kan gives som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Børn som bliver ammet har ikke behov for kogt vand ved siden af brystet. Hvis barnet ligges til, når det viser behov, har barnet mulighed for at die kortvarigt og dermed få den...

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annoncer

Annonce