Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning 19 mdr


10. oktober 2016

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at børn i jeres drengs alder begynder at interessere sig for kroppen. Det er pludselig meget spændende, at se når man tisser, og også finde ud af, at der kan komme afføring ud af numsen - fuldstændig ligesom det er spændende at undersøge maden, når den er tygget, og han derfor tager sin mad ud af munden og mærker på den, finder ud af hvad det er osv. Det er en naturlig del af hans udvikling.

Det er ofte ikke tegn på, at han er renlighedsparat - der er dog undtagelser, så jeg kan ikke helt udelukke det - men jeres dagplejer har helt ret, når du siger, at de fleste børn først bliver renlige senere.

Det skyldes at renlighed er en fysiologisk proces, som barnet modnes til. Barnet skal rent fysiologisk kunne holde sig i mindst 3 timer, barnet skal kunne mærke afførings- og vandladningstrang og skal kunne holde sig indtil barnet når toilettet, ligesom han så skal kunne "give slip", når han så sidder der - og at kunne dette styres blandt andet af hormoner... Det er altså ikke noget, han selv kan styre eller bestemme, og derfor ikke noget man kan træne ham til, det kommer med tiden.

Der sker dog ikke noget ved, at I lader ham prøve at sidde på potten eller på toilettet (på et toiletsæde) og anerkender hans lyst til at forsøge, men det skal være som en naturlig del af hverdagen og ses lidt som en leg. Han skal stadig have ble på, men hvis han har lyst til at forsøge, så skal han have lov. Det kan f.eks. være i forbindelse med, at han skal i bad, og han har bleen af, så sætter han sig selv på potten, og det er rigtig fint. Hvis det lykkes for ham at komme af med noget, så er det super, så roser I ham naturligvis for det. Hvis han ikke har ...


Annonce

... lyst, så skal han endelig ikke presses - det skal nok komme, men lige nu lyder det meget tidligt.

Man siger at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gere vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder som om, at jeres dreng allerede er i fase 1 og det er super flot, når han ikke er ældre end han er. Det må I gerne anerkende, men også være parate til, at han måske mister interessen igen :)

Han er som sagt ikke ret gammel og den interesse I fornemmer er der, kan sagtens handle om en naturlig interesse for sin krop og kroppens funktioner, uden at han er parat til renlighed rent fysiologisk :)

Årstiden taler ikke for renlighed. Det er svært at løbe med numsen bar, når det er koldt. Renlighed trænes bedst om sommeren, hvor man også kan have mindre tøj på. Det er svært at nå toilet og potte, hvis man har mange lag tøj på, stramme bukser osv. Det er næsten dømt til at gå galt. Hvis han hører til de hurtige, så vil han måske godt kunne blive renlig til sommer, når han nærmer sig 2.5 år.. det vil være mere realistisk i den alder. Og ja, jeres dagplejer har ret, når du siger, at de fleste børn først er renlige omkring 3 års alderen :)

Så mit råd vil være, at I lader ham prøve tisse på potten, når han naturligt viser interesse for det, men i øvrigt prøver at tage det roligt og ser hvad tiden bringer :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annoncer

Annonce