Annonce

Annonce

Svar: Mor til genert 6 årig


30. august 2017

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære K's mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre at du har fulgt med i brevkassen gennem tiden og nu selv har fået lyst til at skrive til mig :)

Når du beskriver din dreng, så får jeg indtryk af, at han i børnehaven har været en glad og udadvendt dreng, som legede med mange og havde let ved at indgå i leg og sociale fællesskaber, men da han startede i SFO, så ændrede det sig. Du skriver at han ikke længere er sig selv, så ændringen er markant - og du nævner, at han ved skiftet til SFO har følt sig meget alene, fordi vennerne fra børnehaven enten er blevet tilbage eller flyttet til en anden skole...

Han har dog gået i SFO i løbet af foråret og sommeren, så han er startet med at møde sine nye klassekammerater på "legegrund", altså har haft mulighed for netop at knytte nye venskaber via leg og uden krav om at skulle sidde på skolebænken og koncentrere sig. Men han har ikke rigtig knyttet venskaber i den periode, han har ikke rigtig fundet nogen at lege med - og det er naturligvis rigtig synd.

Jeg tænker, at der ligger en pædagogisk opgave i at hjælpe børnene med at lære hinanden at kende, finde ud af at lege sammen, opbygge nye relationer - og jeg kan ikke forstå, hvis man ikke har hjulpet ham med dette de sidste måneder... Det er naturligvis rigtig svært for ham igen og igen at blive mødt med et nej, når han spørger om nogen vil lege, og jeg tænker, at der burde være voksne til stede, som kan hjælpe med dette, også selvom jeres dreng ikke spørger af sig selv... De burde lægge mærke til, om han går alene for sig selv og spørge ham, hvordan han har det med det og så hjælpe ham ind i legen med de andre børn - og det lyder som om, at ingen rigtigt har taget sig af dette...

Det er rigtig godt, at du skal holde et møde med skolen, måske skal du også holde et møde med SFO´en og tale med dem om, hvordan man kan hjælpe jeres dreng med at skabe nye relationer.

Derudover så tænker jeg, at det er vigtigt, at du har fokus på din drengs selvværd, det vil sige hans følelse af at være noget værd, fordi han er den, han er. Du skriver, at "han er bange for at gøre noget forkert" og at han har givet udtryk for, at han "føler sig ensom", og du nævner også, at når du opfordrer ham til at tage kontakt til en voksen, så har han svært ved det - og nogle gange "fordi det ikke hjælper". Det betyder jo, at han faktisk nogle gange har forsøgt at bede en voksen om hjælp, men det har ikke hjulpet ham, det ændrer ikke noget, og det er naturligvis problematisk. For det kan alt sammen være med til at give ham følelsen af at være forkert - og der er ingen, som bryder sig om at være forkerte.

Det er nemlig ikke et spørgsmål om at han skal "være ligesom de andre børn" og han skal ikke lave sig om. Det er et spørgsmål om, at han skal have lov til at være som han er og turde give sig selv lov til at være sig selv...

Det er her vigtigt f.eks. at tale med ham om, hvilke legemuligheder der er - hvad ...


Annonce

... leger de andre og hvilke lege har han lyst til? Måske vil han gerne spille bold, måske vil han hellere lege stille lege... Og det skal være okay at søge forskellige børn og forskellige lege alt efter, hvad han har lyst til. Det skal f.eks. være okay at lege med pigerne, så måske skal han søge andre venskaber, end han gør lige nu...

Nogle gange kan det også være en idé ikke altid at spørge "må jeg være med?", fordi man så risikerer at få et nej.. Og nogle lege kan man godt være med til, hvis bare man blander sig naturligt.. leger de fangeleg eller lignende, så behøver man ikke altid spørge, men løber bare med.... så nogle gange kan det være en idé at hjælpe ham til at se, hvilke type lege de leger, og hvis der er lege, hvor mange børn er med, så er der måske også plads til ham.. Hvis to leger sammen, så er det svært at være nummer tre...

Det er også vigtigt, at du taler med ham om, at det ikke er forkert at kontakte en voksen, det er ikke at sladre, og de voksne tænker ikke dårligt om ham, hvis han kommer og beder om hjælp... Og I skal naturligvis lave nogle aftaler med de voksne, så han føler, at han bliver taget alvorligt.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at han føler sig set og lyttet til. Du skal lytte til ham, og du skal også tale med skolen og SFO´en om de udfordringer der er, så han oplever, at du reagerer og gerne vil hjælpe ham. Det er vigtigt, at man ikke slår hans følelser hen, men faktisk lytter til ham, når han giver udtryk for, at de andre ikke vil lege, at han føler sig ensom. Det er bestemt ikke nogen rar følelse.

Du skal passe på med at kalde ham genert. Jeg forstår godt, hvad du mener med det ord, men det er vigtigt, at han ikke begynder at opfatte sig selv som den generte, for så kan det være en rolle, som er rigtig svær at komme ud af igen... Det er helt okay at have svært ved nogle ting, det er helt okay at være tilbageholdende og lige have brug for at skulle se tingene lidt an - og det kan også være en stor styrke, at man ikke er den, som altid bruser frem med tingene først.. men man skal stadig have det godt, man skal ikke ligge og være ked af det om aftenen, når man skal i seng, fordi man er urolig for, hvad næste dag bringer...

Skolen er først rigtig begyndt nu, og der er naturligt en helt ny verden, som han skal forholde sig til - og det er svært. Der er mange nye krav, mange nye regler, meget som han skal koncentrere sig om og bruge kræfter på - og det er hårdt. Jeg tænker, at du er nødt til at give det en chance, tale med skolen og SFO´en omkring, hvordan de oplever ham, om han opleves alene, om de kan støtte hans relationer osv. Men naturligvis så også se, hvad tiden bringer.. måske har han brug for mere tid i børnehaven? Måske har han brug for at gå på en anden skole? Det er naturligvis en vurdering af, hvordan han trives generelt i hverdagen, og hvad I fælles kan gøre for at støtte ham :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

20. september 2017 | Diverse | 15 mdr.

Vuggestueopstart

Hej Helen, Vi henvender os da vi godt kunne bruge dit besyv ifht vores...

Læs hele brevet og Helens svar


19. oktober 2017 | Diverse | 13 mdr.

13 måneder og tandbørstning

Kære Helen, Tak for dine tidligere svar med putning og søvn - min nu 1...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Sut, sutteflaske, juniorseng

Kære Helen. Vi har fået samlet os et par hængepartier sammen ift. vores...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2017 | Diverse | 3 år, 1 mdr.

Skal vi lave en nummer 2?

Hej Helen. Jeg er sådan i tvivl om min kæreste og jeg skal satse på at få...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2017 | Diverse | 16 mdr.

Stadig ked af det i dagpleje og øreproblemer

Kære Helen Jeg skrev til dig for godt halvanden måned siden fordi min lille...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annoncer

Annonce