Annonce

Annonce

Svar: Meget krævende baby


29. december 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Det er rigtig godt, du skriver :)

Der er rigtig mange ting, som kan spille ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :) Og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge.

For det første, så er det lige nu en svær alder. Det udviklingspring, som jeres datter lige nu går igennem oplever mange forældre svært. Det er svært at stille den lille tilpas og uanset, hvad man gør, så føles det som om, at intet af det rigtig virker eller blot virker kortvarigt og så er hun pylret, ked af det, utilfreds, klyngende igen.

Sygdom kan naturligt også spille ind. Årstiden gør at mange børn er syge netop nu og hvis hun ikke er helt frisk, så vil du naturligt kunne mærke det på hendes humør :)

Det har netop været jul. Det betyder ofte mange gæster eller besøg hos familie og venner og dermed ekstra uro i flere dage. Nogle børn klarer dette rigtig fint, imens det står på - og så kommer reaktionen efterfølgende.. når de atter er hjemme og roen falder over hele familien, så er der plads til, at de kan reagere :)

Far har været hjemme i juledagene, hele familien har været samlet, og det betyder, at du har haft ekstra hjælp. Der har været et par ekstra hænder til at tage over, til også at tage sig af storesøster, og du har haft mulighed for måske at slappe lidt mere af, end du normalt har mulighed for i dagtimerne - og måske har du også haft mulighed for at få sovet lidt... men nu er hverdagen tilbage og far måske tilbage på arbejde, og så får du naturligt en følelse af, at du står med det hele igen. Det kan være svært at overskue og svært helt at rumme...

Og så spiller det naturligt også ind, at du nok har en efterfødselsreaktion og en del stress i forbindelse med, at I har fået lillesøster... hvad er der sket i forhold til dette? Jeg ved at far har haft orlov, og at I har lavet nogle andre prioriteringer, end I ellers ville have gjort, og det er super godt! Men går du til samtaler hos lægen, hos en psykolog eller andet? Måske har du brug for, at der skal ske noget mere, noget andet...

Det kan også være, at du har brug for aflastning i hverdagen. Brug for en ung pige, eller måske er der bedsteforældre, som står på spring, og som gerne vil hente storesøster eller måske gå en tur med lillesøster i barnevognen en times tid, så du får mulighed for at lave noget andet, får lidt tid til dig selv.. jeg ved ikke, hvilke muligheder I har...

Du skriver ganske kort, at du er "meget meget træt", "rigtig ked af det", "føler ikke, at du gør det godt nok", og at det fylder "alle hendes vågne timer"... Når man får en efterfødselsreaktion, så kommer det ofte ...


Annonce

... ikke fra den ene dag til den anden, men det udvikles gradvist, og de symptomer man har, kan variere meget fra person til person :)

Man skelner ofte mellem tre typer af følelser/symptomer:

Det tankemæssige: Det kan være tanker som, at du kommer til at skade din datter eller dig selv. Det kan være, at du er bange for at miste kontrollen, eller du kan få tvangstanker som "hvad nu hvis..." eller tvangshandlinger, hvor du er nødt til at gøre bestemte ting igen og igen. Det vil ofte være tanker, som gør, at du begynder at isolere dig, holder dig hjemme...

Det følelsesmæssige: Det kan være, at du begynder at græde, uden at du rigtigt kan forklare hvorfor, du føler dig bare ked af det. Det er ofte følelsen af ikke at være en god nok mor og hos nogle følelsen af at barnet ville være bedre tjent med en anden mor. Du kan også føle dig fanget, du kan være bange for at være alene og du kan også føle dig i "en osteklokke" - have følelsen af at verden passerer forbi, uden at du rigtigt er en del af det, der foregår. Det kan være svært at glæde sig og du kan føle at alt virker håbløst.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


De fysiske: Det kan være en enorm træthed, men selvom du føler dig træt, har du rigtig svært ved at sove. Du kan også have ondt i hovedet og i maven. Nogen begynder at ryste på hænderne. Du kan også have en følelse af at have en klump i halsen, dit hjerte slår hurtigere, du kan have svært ved at trække vejret, måske have tendens til at blive svimmel og måske besvime...

Du behøver bestemt ikke have alle symptomer for at have en efterfødselsreaktion og for at have behov for hjælp, og det er rigtig vigtigt, at du taler med din mand om, hvordan du egentlig har det, ligesom du skal være helt ærlig og mærke efter i dig selv, hvordan det egentlig går, og hvad det er, der sker lige nu :) Og så skal du tale med din læge, så I kan finde ud af, hvad du har behov for, så det hele bliver lidt mere overskueligt for dig igen:)

Det er en meget stor omvæltning at blive mor, og hvis du er en person, en kvinde, der tidligere har haft styr på alt, har haft tjek på tingene og overblik - den der klarede det hele - så er det rigtig svært, når du pludselig mister den kontrol, det overblik. Men det er ikke, fordi du gør noget galt, eller fordi du er en dårlig mor! Det er blot hele situationen, en sammenfald af forskellige faktorer - hormonelle forandringer, en pige som har grædt en del og sovet meget lidt lige fra begyndelsen, en storesøster som også har brug for sin mor, en mand der har brug for sin kæreste... som lige nu får væltet læsset...

Jeg sender dig et stort knus med på vejen og håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

ProduktnyhederLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2017 | Diverse | 3 mdr.

Lære at tage sutten

Hej Helen. Tusind tak for dit svar og ikke mindst den hurtige respons tid....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annoncer

Annonce