Annonce

Annonce

Svar: Reaktion på vuggestuestart


24. februar 2014

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære mor

Tak for dit brev - jeg kan godt forstå du bliver ked af det, når jeres dreng vågner og er så ulykkelig om natten. Der er ingen tvivl om at det er rigtig hårdt for ham at være i vuggestuen og han har svært ved at forholde sig til dette.

Alt er nyt - nye rutiner, nye lyde, dufte, stemmer, nye hænder der holder ham, nye børn, nye voksne, - en helt ny verden. Og alt hvad han oplever skal naturligvis bearbejdes om natten. Derfor drømmer han ekstra meget lige nu.

Han er også så lille at han ikke forstår, hvor du er, når han ikke kan se dig. Han ved ikke hvorfor du går eller hvor du går hen og han kan ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke om du kommer igen om 5 minutter eller om 5 timer - han mærker bare at du er væk og han reagerer naturligt på dette. Det er godt og vigtigt at du er tryg ved vuggestuen og personalet der. Jo mere du kan signalere at det er okay, aflevere ham i favnen på en pædagog og signalere "nu går jeg og nu passer hun på dig", jo bedre er det. Men det vil stadig tage tid for ham, at lære hende at kende, knytte sig til hende og finde ud af at hun kan bruge som substitut for dig. Og derfor vil han naturligt lige nu være ked af det og vil naturligt også have ekstra meget brug for dig og din nærhed - og dermed søge brystet ekstra.

Du skal være opmærksom på at han stadig skal have to lure dagligt og det er vigtigt at vuggestuen forsøger at køre dette ind som en fast rytme. Det kan have betydning, at han ikke står alt for tidligt op af sin middagslur - hvis han gør det, så er det jo nødt til at være sådan, men jo længere middagslur han kan tage eller jo senere den ligger, jo lettere vil han naturligt kunne holde til eftermiddagen og han vil måske kunne blive puttet en lille smule senere til natten. Hvis ikke - så er det sandsynligvis en overgang og det ændrer sig i løbet af den næste tid.

Han skal stadig ammes og må gerne blive ammet eller få flaske 3 gange i døgnet, stille og roligt (i 10 måneders alderen) vil 2 amninger/flasker i døgnet være passende men lige nu er det fint at amme ham den ekstra gang. Det vil således være fint at du ammer ham aften og sen aften (eller giver ham flaske) og så kan han få brystet tidlig morgen, hvis han vågner, græder og har brug for den tryghed om det er kl 02 eller 04 betyder ikke så meget, bare ...


Annonce

... han sover godt og er tryg.

Du skal dog forsøge at afkorte natamningen mere og mere, så han ikke fylder sig med mælk, men stille og roligt lærer at sove uden at skulle have brystet i munden. Prøv om du kan nøjes med at tage ham over til dig, give ham din nærhed, kærtegne ham osv. så han mærker dig - men ikke automatisk tilbydes brystet. Hvis han kun vil brystet, så må du give ham det, men prøve at lirke brystet ud af munden. Samtidig med at du gør det, så har du ham liggende hos dig, holder din hånd på hans hofte, vugger ham lidt, holder ham i hånden osv. så han kan mærke at du er der, men så han lærer at sove med netop disse kærtegn og nærhed, og uden at han behøver brystet i munden.

Det er ikke meningen at amningen og behovet for brystet skal skrues op, men du skal give ham den ekstra nærhed, som han lige nu viser behov for - far kan også forsøge at putte med ham og kan jo af gode grunde ikke amme, men den fysiske kontakt er vigtig:)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Du fortæller at jeres den pågældende nat kunne sutte effektiv i en halv time - det lyder ikke som noget der kan undværes.. Du skal derfor være opmærksom på at få ham fyldt ekstra godt op i løbet af aftenen og det er svært, fordi han lige nu er så træt, at han sover meget tidligt. Hvis han kunne få aftensmad kl 17.30, komme i bad og få en godnatgrød derefter f.eks. kl 19, så kunne han blive ammet eller få en flaske og derefter blive puttet. Men lige nu er han alt for træt og det vil være synd at kæmpe for at holde ham vågen - natten bliver dog meget lang og han har derfor også brug for den ekstra amning (eller flaske) og det må være sådan - det er en overgangsperiode. Det skulle igen ændre sig i takt med at han måske begynder at kunne sove en længere middagslur eller vågne fra sin middagslur lidt senere end han lyder til at gøre lige nu.

I skal naturligvis også medtænke om han kan have ondt i ørerne eller andet. Det er helt normalt at børn bliver syge, når de starter i pasningsordning - mange nye børn og voksne giver masser af nye bakterier og vira at forholde sig til og dermed sygedage, så måske er han også rigtigt ked af det, fordi han ikke er rigtigt rask...

Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre og jeg tænker at tiden også arbejder lidt for jer - og håber at det kan give lidt ro at vide det:)

Fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2017 | Diverse | 3 mdr.

Lære at tage sutten

Hej Helen. Tusind tak for dit svar og ikke mindst den hurtige respons tid....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annoncer

Annonce