Annonce

Annonce

Svar: At sove ude i krybbe om vinteren


14. december 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev, og du skal bestemt ikke undskylde for alle dine spørgsmål - jeg vil meget gerne svare, det er jo hele idéen med min brevkasse :)

Det er meget svært at give helt præcise retningslinjer for, hvornår det er forsvarligt at sove ude - og det er noget meget kulturelt for os i Danmark, at vi synes vores børn skal sove udenfor både sommer og vinter. Men der er naturligvis lidt forskellige retningslinjer, som man bør forsøge at følge.

Som udgangspunkt må børn ikke sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader. Derudover skal man sikre sig, at barnet sover et sted, hvor der er læ for blæst, regn, sne osv. Og i en institution anbefales f.eks. at børnene sover i en liggehal.

Barnevognen eller krybben som barnet sover i skal være vind- og vandtæt. Bunden bør være isoleret f.eks. med skumgummi, og barnet bør sove med hue, og bør sove i en form for sovepose, som har hætte og lukkede ærmer, så barnets hænder, fødder og hoved er beskyttet. Barnet skal være iklædt f.eks. uld som du også bruger og barnet skal puttes med en dyne, der dækker barnets krop både opadtil og til siderne.

Og så skal man naturligvis have barnet under opsyn, når det sover og jo yngre barnet er og jo koldere det er, jo mere skal man holde øje med barnet. Man skal mærke barnet i nakken for at vurdere, om barnets temperatur er passende.

Sundhedsstyrelsen har lavet en del retningslinjer for sovemiljøet i daginstitutioner og disse bør vuggestuen naturligt følge - der er mange, men nogle af dem kommer her:

I forhold til krybber, så anbefales det, at hver barn har sin egen krybbe og sin egen madras. Dyner og puder skal vaskes ved 60 grader mindst 2 gange årligt og efter behov. Madrasser skal kunne vaskes og aftørres efter behov og mindst 1 gang om måneden. Og ikke vaskbare madrasser skal renses mindst 2 gange årligt. Skummadrasser og skumhynder med jordslåede pletter skal kasseres.

Krybber skal holdes tørre og fri for skimmelsvamp, det ...


Annonce

... frarådes at bruge krybber lavet af møbelplader, fordi de let angribes af frugt. Sundhedsstyrelsen anbefaler i deres bog "Hygiejne i daginstitutioner" følgende daglige rutiner: "Sengetøj og madrasser luftes og tages ind umiddelbart efter brug. Stabling af madrasser kan medføre skimmelvækst. Madrasser bør derfor opbevares under ventilerede og opvarmede forhold på en sådan måde, at de får mulighed for at tørre. Sengetøjet anbringes først igen i krybben/barnevognen, når den atter tages i brug"

Det betyder altså i forhold til dit spørgsmål - at din dreng bør puttes på en madras og med en dyne eller i en sovepose, som har været indendøre og som dermed ikke er kold. Det kan godt være at krybben står ude hele døgnet, men sengetøjet og madrassen skal indenfor og først ud, når det skal bruges.

Derudover anbefales det, at krybberne står i læ eller i en liggegal - det betyder et udvendigt rum med vægge på tre sider og åbning mod det fri. Der skal være tag på liggehallen, så man undgår solindfald, blæst, rimfald, sne og regn hvor børnene sover.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til sovedragt, så kan en fleecedragt eller sovepose i fleece godt være en mulighed. Men det er ikke sikkert, at det er varmt nok, og jeg tænker, at den nok ikke giver nogen større forskel i forhold til den ulddragt, som du/de allerede putter ham i. En mulighed er at du køber en blød flyverdragt eller dundragt til ham - du kan prøve at søge på netop "flyverdragt", "dundragt" eller "barnevognsdragt" eller måske bruger en sovepose, der er flere muligheder. Jeg vil faktisk foreslå dig, at du taler med pædagogerne i institutionen om, hvad de anbefaler - fordi behovet kan være lidt forskelligt alt efter hvor han sover, hvor varm han er osv. Generelt er det en god idé at vælge en sovedragt, som er blød og uden knapper, lynlåse og lignende ved ryggen, fordi det ikke er rart at ligge på, når man skal sove :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

3. september 2017 | Udstyr | 16 mdr.

Klapvogn - vende ud mod verden

Hej Helen Hvornår er et barn klar til at klapvognen vender ud mod verdenen?...

Læs hele brevet og Helens svar


30. august 2017 | Udstyr | 16 mdr.

Autostol protest

Hej Helen Vores søn på 16 måneder brokker sig stadig en gang imellem (IKKE...

Læs hele brevet og Helens svar


26. august 2017 | Udstyr | 9 mdr.

Børnebestik

Hej Helen, Hvilken slags bestik anbefaler du man starter med når man skal...

Læs hele brevet og Helens svar


9. oktober 2017 | Udstyr | 9 mdr.

Uld igen?

Hej Helen. Min søn er nu ni måneder. Lige da han blev født og månederne...

Læs hele brevet og Helens svar


19. oktober 2017 | Udstyr | 8 mdr.

Kædedyne nødvendigt?

Hej Helen. Jeg skriver til dig, da jeg har et spørgsmål omkring min dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Alt efter hvilken type ansættelse man har har ngen ret til omsorgsdage. Det afhænger af overenskomsten på det enkelte område.

Er man ansat i industrien har de fleste ret til tre årlige børnefridage til hjemmeboende børn under 14 år. Er man ansat i stat, amt eller kommune har man ret til to dage om året indtil barnet er 8 år.

Omsorgsdage er ikke sygedage, men ret til at tage fri, når ens barn har behov herfor.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annoncer

Annonce