Annonce

Annonce

Svar: Umodne øjenmuskler?


1. januar 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære mor

Tak for dit brev - og velkommen til :) Det er rigtig godt du skriver! :)

Hos det nyfødte barn er synet sløret, og det helt lille barn kan heller ikke se farver. I løbet af den første månedstid bliver barnets syn mere og mere klart og omkring 5-7 ugers alderen begynder barnet at kunne se farver. Barnets øjenmuskulatur er dog stadig umoden, og det er helt naturligt, at spædbarnet har svært ved at koordinere sine øjenbevægelser... men omkring 3-4 måneders alderen vil de fleste forældre opleve, at barnet har "parallelle øjne" :)

Samsynet - det vil sige evne til at koble synet fra hvert øje til et billede - udvikles fra omkring 4 måneders alderen og op mod 2 års alderen. Hos en del af de 0-1 årige børn vil man opleve skelen, og det lyder det som om er tilfældet hos jer. Jeres datter lyder til at have det man kalder "indadskelen", hvor det ene øje drejer ind mod næsen... Det er den hyppigste form for skelen. Børn kan også have "udadskelen", som er mere usædvanlig.

Jeres datter bør ses af en øjenlæge, som har forstand på at se på så lille et barn. Der kan godt være ventetid på at komme til øjenlæge, og derfor er det vigtigt, at I får en tid så hurtigt som muligt. Det kan også være nødvendigt, at jeres datter bliver set af en skeleterapeut. Du kan evt. ringe til din læge og spørge om lægen har et forslag til, hvilken øjenlæge du skal kontakte, lægen vil evt. henvise til sygehuset... Du kan også selv ringe til øjenlæger i jeres område og høre, hvordan du skal forholde dig, og hvor lang ventetid der vil være...

Tidligere så man "skelen an" - ofte indtil ...


Annonce

... skolealderen. Det gør man ikke mere. I dag er man meget opmærksom på at få undersøgt barnet tidligt - først finde ud af, om barnet skal have briller og på den måde hjælpes med at korrigere synet, og så vil man også vurdere, om barnet kan have brug for en operation. Man er i dag meget opmærksom på at operere barnet før det fylder 2 år, nogle gange før 1 års alderen...

Operation kan foregå på to måder. Hvis der kun er tale om en lille indaddrejning af øjet, så vil man kunne behandle med Botox i øjets indaddrejende muskel. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, så vil man kirurgisk gå ind og flytte tilhæftningen af den pågældende øjenmuskel. Hvis dette er nødvendigt, så vil barnet være fuldt bedøvet og selve indgrebet vil tage ca. 30 minutter. Barnet vil efterfølgende skulle følges, så man kontrollerer at synet udvikler sig som forventeligt, og omkring 3 års alderen vil man forvente at barnet har samsyn.

Hvis et barn skeler, så vil det altid være risiko for at barnet får "et dovent øje". Det betyder, at barnets øjne ikke udvikler sig ens, synsbanerne til det ene øje vil ikke blive stimuleret, og det vil medføre permanent nedsat syn på det ene øje. Derfor er det vigtigt, at man behandler skelen, og jo yngre barnet er, jo lettere vil det være at behandle :)


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Så... ring til jeres læge eller ring direkte til en øjenlæge, som kan undersøge jeres datters øjne og finde ud af, hvad hun har behov for :)

Du kan læse mere på hjemmesiden altomskelen.dk, og hvis jeres datter skal have briller, kan det være en god idé at læse på barnmedbriller.dk :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

9. maj 2024 | Sygdom | 2 mdr.

Født med bule i hovedet

Kære Helen. Vi har en datter, som er født den 14. marts, efter en langvarig...

Læs hele brevet og Helens svar


11. februar 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Dårlig hørelse?

Kære Helen . Så er jeg her igen. Vores søn på nu 11,5 mdr. er stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Dårlig mave 2 1/2 uge

Kære Helen Min søn på lige præcis 6 måneder startede mad for ca 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2023 | Sygdom | 3 år

Sulte- og tisse-strejke i forbindelse med børnehavestart

Hej Helen Vi har kunne bruge rigtig mange af dine svar de sidste 3 år....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sexliv

Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.

Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.

Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce