Annonce

Annonce

Svar: Kaster med maden


9. januar 2018

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Williams forældre

Tak for jeres brev og hvor dejligt at høre, at det fungerede med strygetøj-metoden hos jer, så William nu sover godt igen :) Krydser fingre for at det fortsætter ;)

William gennemgår lige nu en stor udvikling, som naturligt vil påvirke måden han spiser på... Det handler blandt andet om, at han har en alder, hvor han forsøger at finde ud af, hvordan verden fungerer og hvordan I reagerer på det han gør. Hans udforskningstrang er stor og han afprøver hypoteser: "Hvad mon der sker, hvis jeg smider maden på gulvet?" - Han prøver, og du siger nej. Ny hypotese afprøves "hvis jeg smider med mad, så siger mor nej?"- ja det gjorde hun. Ny hypotese "hvis jeg smider med mad, så siger far også nej?" - ja det gør han.... Og han afprøver naturligt det samme i vuggestuen, for at finde ud af, om de voksne der reagerer ligesom mor og far.

Alt sammen helt naturligt for hans udvikling og hans mulighed for at undersøge verden og finde ud af de regler og normer, som han vokser op under og det er naturligvis vigtigt at anerkende hans udforskningstrang, men samtidig også lære ham, hvad I synes er okay, og hvad I ikke bryder jer om. Og det tager tid - han skal afprøve den ene hypoteser 117 gange og så lige en gang ekstra, før han går videre til næste...

Det er generelt en god idé at forsøge at holde fokus på at maden skal ind i munden og tale med ham om maden - "ind i munden skat, ind i munden", eller "vil du smage min mad?", "må mor smage din mad?" osv. og ikke sige for meget "nej", "spis pænt", "stop nu" osv. I skal være opmærksomme på, at han godt kan være træt om aftenen og derfor miste overblikket, når han skal spise - hvorfor han af træthed begynder at lege mere med maden end spise den. Derfor vil det være rigtig fint, hvis I nogle gange hjælper ham lidt, så han får lidt ekstra indenbords på den måde. Når det er sagt, er det dog også helt fint, at I efter et par gange vælger at stoppe måltidet, så han i stedet kommer ned at lege :)

Da han er knap 18 måneder nu, vil han begynde at kunne flere og flere ting og dermed være med til at deltage ved madlavningen, borddækningen osv. Og det vil være rigtig godt, hvis I kan inddrage ham, så han føler sig set og anerkendt - det kan nedsætte hans behov for at lege med maden, når I så sidder ved bordet. Han kan f.eks. selv begynde at klatre op på sin høje stol og sætte sig parat, når det er spisetid. Han kan få en lille kande og selv begynde at hælde vand op i sin kop. Han kan bære små skåle med udskåret grønt osv. hen på bordet, bære en tallerken af gangen osv.

Som I selv er inde på, så har ...


Annonce

... han en alder, hvor han tester jer lidt og forsøger at finde ud af, hvilken reaktion han kan få fra jer med sine handlinger. Og her skal I være opmærksomme på om han måske skal have en ny plads ved middagsbordet. Sidder han for bordenden med mor og far på hver side, så har han begge jeres øjne rettet mod sig og I taler måske hen over hovedet på ham om, hvad I nu skal gøre.. Han er centrum for måltidet og for at ændre dette, kan det nogle gange være en idé at skabe nye pladser ved bordet...

Er han blevet storebror? Så kan det også være en måde at få lidt ekstra opmærksomhed på, hvilket man naturligvis godt kan have behov for, når man skal dele mor og far med en lille ny :)

Derudover så er det naturligt også spændende for ham at undersøge maden og han bruger her alle sine sanser. Det er derfor en god idé, hvis I kan forsøge at stimulere disse uden for middagsbordet. Det betyder, at hvis han lige nu synes, at det er spændende at skabe lyd og derfor banker sin tallerken hårdt i bordet eller smider den på gulvet, så anerkend hans lyst til at udforske lyd ved at give ham en tromme, et hammerbræt eller andet, som han kan lave lyd med.

Hvis han synes, at det er sjovt at vælte sit glas, så vandet løber ud over bordet, eller putter maden op i glasset, for at se hvordan det ser ud - så giv ham legetøj i hans badekar, små bøtter, en vandkande osv. så han får sin lyst til at lege med vand stillet et andet sted...

Hvis han synes, det er mere spændende at mase maden ud mellem fingrene, tørrer fingrene rundt i håret og rører ved maden i stedet for at spise den, så kan I anerkende hans lyst til at mærke og fornemme ved at du f.eks. bager boller og lader ham sidde med bolledej i hånden, eller du kan lave fingermaling eller lignende med ham, I kan lege med sand, vand osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jo mere I kan stimulere hans sanser uden for bordet, jo mindre behov vil han have for at stimulere dette med netop maden, og jo bedre vil I også kune sige nej og netop tilbyde ham et alternativ.

Så er det også vigtigt, at I forsøger at køre en nogenlunde fast dagsrytme. Jo mere faste spisetider han har, jo mere sulten og dermed parat til at spise, vil han være, når I sætter jer til bordet. Og det er netop vigtigt for at minimere behovet for at kaste med maden, at han er sulten og parat til at spise.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Jeg vil også anbefale jer min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den er der også et kapitel som handler om, hvordan vi lærer vores børn gode manerer og herunder ballade ved middagsbordet :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2024 | Opdragelse | 2 år, 3 mdr.

Tilknytning mor og far

Hej Helen Lige en tanke som efterhånden fylder meget. Vi har snart en...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2024 | Opdragelse | 12 mdr.

Temperament 12 mdr.

Kære Helen Vores søn på lidt over 1 år er gennem den sidste måned blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Selvværd og selvtillid

Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Opdragelse | 2 år, 2 mdr.

2 årig dreng - fortsættelse

Kære Helen, Tusind tak for dine besvarelse. Jeg er meget lettet. De ting...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce