Annonce

Annonce

Svar: Er vores pige forstoppet?


21. januar 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anna

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og lad mig lige starte med at sige, at det er utrolig flot, at det er lykkes for dig at amme fra et bryst. Det er virkelig godt gået! Og når det er sagt - så er det også super fint, at du supplerer med flaske. Det lyder som om, at I har haft en lidt hård start, så det du gør og har gjort indtil nu er bare super godt!:)

Når jeg læser beskrivelsen af jeres datters afføringsmønster, så tænker jeg ikke, at hun lyder til at være forstoppet. Når hun kun har afføring hver 3-4 dag, så skyldes det højst sandsynligt, at hun stadig får ca. halvdelen af sit mælkebehov dækket via dig, og børn der ammes vil ofte have flere dage mellem afføringerne, end børn der får flaske. Det er derfor ikke umornalt, at der kan gå 3-4 dage mellem afføringerne, når hun både ammes og får flaske og får ca. ½ af hver...

Jo mere modermælkserstatning hun får, jo mere skal du naturligt være opmærksom på hendes afføringer, for jo hyppigere afføring bør hun have. Men lige nu lyder det som om, at der er passage. Du fortæller, at hun har masser af prutter, hvilket er et rigtig godt tegn - også selvom de lugter :) Du beskriver også en afføring, der er flydende, hvilket ikke lyder som forstoppelse - det eneste, som jeg er lidt bekymret omkring er, at du skriver, at afføringen er "orange-brun".. mener du brun? Hendes afføring bør ikke være brun, hvis den er det, så bør du søge læge, og du bør gemme en afføringsble, som du kan vise lægen, så lægen kan se farve og konsistens. Afføringen bør være gul, orange eller grønlig... (ikke brun - før hun begynder med skemad...).

Det er også meget vigtigt, at du ikke kommer ekstra vand i hendes flasker, når du blander modermælkserstatningen. Det er meget vigtigt, at du følger vejledningen på pakken og blander pulver og vand præcis, som det står ...


Annonce

... beskrevet, ellers risikerer du, at hun ikke får de næringsstoffer, som hun har behov for.

Det er rigtig fint, at I giver D-dråber sammen med mælkesyrebakterier. Det kan være med til at sikre optimal bakteriesammensætning i hendes tarmsystem. Og det er også rigtig godt og vigtigt, at I hjælper hende med at ligge på maven i de vågne timer. I må også meget gerne hjælpe hende med at bruge sin krop, cykle med benene, sparke og strække benene, trille omkring osv. så I på den måde også er med til at hjælpe hendes mave igang naturligt.

Jeg synes ikke, at I skal begynde at give hende laktulose, men hvis det på et tidspunkt bliver nødvendigt, så gives dette direkte i munden. Det er vigtigt ikke at give det via flasken, da det kan sætte sig fast på indersiden af flasken og dermed ved I ikke, hvor meget hun reelt får. Så det gives direkte i munden enten på en sprøjte, på en ske eller via et lille bæger.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Hvilken type modermælkserstatning får hun? Hvis hun får en erstatning, som er særligt til for tidligt fødte børn, eller som forebygger allergi eller lignende, så skal I naturligt bibeholde den. Men hvis hun får en almindelig erstatning, som I kan købe i supermarkedet, så kan I prøve med en anden type. I kan f.eks. give Allomin SensiPro, som blandt andet også indeholder mælkesyrebakterier, og som også modvirker forstoppelse. I kan også give f.eks. NAN Supreme, som Nestle skriver er deres "mest skånsomme erstatning" eller NAN Sensilac, der blandt andet med fordel kan gives til børn med koliksymptomer. Der er ikke dårlige erstatninger på markedet i Danmark, men børn er forskellige og trives naturligt forskelligt på forskellig mælk, så nogle gange kan det hjælpe at forsøge med noget andet:)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende:)

Og fortsat god søndag! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

17. maj 2024 | Diverse | 16 mdr.

Cyklus efter fødsel

Hej Helen Jeg har denne gang et spørgsmål, som ikke direkte vedrører mine...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 2 mdr.

Måltider og putning

Kære Helen, Tak for nogle rigtig gode råd sidste gang:) Min søn, når han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 9 mdr.

Ked af at være i dagplejen

Hej Helen. Vi har en dejlig pige på 2 år og 9 måneder, hun har ellers været...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 5 mdr.

Menstruation efter fødslen - 5 mdr.

Kære Helen. Jeg fødte en dreng den 15. juli 2023. Jeg ammer ham, men han får...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 2 mdr.

Baby tager meget på

Kære Helen Jeg er mor til en pige på 10 uger. Hun er født til termin, og hun...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce