Annonce

Annonce

Svar: Ift. umodent nervesystem


19. oktober 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære M.

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Der er ingen tvivl om, at det er hårdt at have en datter, som virker til at have flere grædende og utilfredse vågne timer end glade timer... Det er bare rigtig rigtig hårdt, og det er naturligvis vigtigt, at I forsøger at finde ud af, hvad det handler om.

Det kan sagtens tænkes, at jeres datter har haft et lidt umodent tarmsystem, problemer med luft i maven og ondt i maven og derfor har grædt meget. Det lyder som om, at det har været lægens konklusion, og det er netop vigtigt, at I drøfter situationen med lægen. Når små børn græder meget, så er det vigtigt at afklare, om der kan være en fysiologisk forklaring. Nogle børn har f.eks. også ondt i hovet, ondt i nakke eller skuldre, nogle børn brækker faktisk skulderen under fødslen... der kan være rigtig mange ting, som giver gråd og det er vigtigt at udelukke det hele - og hvis der er problemer, så give barnet den rigtige hjælp. Alt efter hvad problemstillingen er, kan det f.eks. være behov for fysioterapeut, kiropraktor osv.

Hvis jeres datter har et umodent nervesystem, så vil hun ofte let lader sig overvælde af indtryk og kan begynde at græde - og når hun tages op, trøstes og forsøges beroliget, så vil hun ofte ikke kunne falde til ro med det samme. Det tager lidt tid for hende at mærke og fornemme jeres ro, før hun selv kan finde roen. Hun vil altså ofte både kunne græde lidt mere og også græde lidt længere tid af gangen...

Så er det også sådan, at nogle børn er det man kalder for high need. Jeg bryder mig egentlig ikke om at sætte betegnelser på børn, men lige netop omkring high-need-babies, så ved jeg, at det ofte kan hjælpe forældre at vide, at disse findes.. Det handler om at vide, at man ikke gør noget galt, og at der ikke er noget i vejen med ens datter - men at hun er som hun er, fordi det er hendes personlighed - det er måden hun er på.

High need babies har et meget højt aktivitetsniveau og er utroligt meget på, de sover ofte ikke særligt længe af gangen, deres søvnbehov er generelt lidt mindre end andre børn på samme alder. De bliver let irriterede, og de er meget følsomme overfor forandringer. De kan vågne med et skrig, fordi de er sultne og samtidig kan de også være for ophidsede til egentlig at mærke, når maden er der. Det er ofte sådan, at når man vil give barnet ...


Annonce

... mad, så vil hun ikke spise - men nøder man hende nok, ja så tager hun pludselig imod og spiser grådigt.. hvorfor så stritte imod? - Fordi hun simpelthen har svært ved at fornemme hvornår hun er mæt og hvornår hun er sulten.

Det kan tit være rigtig svært at opfylde disse børns behov, og man kan som forældre meget hurtigt få en følelse af ikke at slå til. På den ene side så kræver barnet rigtig meget stimulation, kræver at man aktiverer og er om det hele tiden og på en anden side, så får de meget let så mange indtryk, at de har svært ved at bearbejde dem. Så bliver det hele pludselig for meget. Man kommer således meget let til at stå i en situation, hvor man enten kommer til at overstimulere og give for mange indtryk, eller hvor man kommer til at understimulere og skærme for meget. Og ligegyldigt hvad man gør, så oplever man at have et barn, som er klynkende og utilfreds. Det er bestemt ikke nemt.. og jeg får lidt på fornemmelsen, at det måske er denne situation, som I står i...

Alle børn har selvfølgelig et stort behov for at vi hjælper dem og er der for dem. Alle børn er på den måde high-need. MEN, når disse børn skiller sig ud, så er det fordi de har rigtig meget brug for hjælp på alle punkter. Mange børn vil f.eks. have svært ved at sove, men vil spise godt. Eller modsat, de sover godt og kan have svært ved at spise. High-need-babies har brug for hjælp på alle områder, det føles som om, at der ikke rigtig er noget der bare går let... og derfor er det så hårdt.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg tænker derfor, at I måske har fået jer en lille pige, som kræver lidt ekstra, både hvad angår indtag af mad, søvn, stimulation osv. Måske hjælper det jer at høre lidt om dette ... Det håber jeg! Der er ikke noget galt med hende - der er også mange positive ting ved at have en high-need-baby, hvis det er det hun er.. :)

Og måske bliver I bare mere forvirrede af at tænke på, hvorvidt hendes reaktioner skyldes det ene eller det andet - men så kan det stadig være en god idé at læse om, hvordan I kan trøste hende og være der for hende. Derfor vil jeg anbefale jer rigtig meget at læse min bog "Helens bog om gråd og trøst". I den kan I læse meget mere om gråd, hvad gråden betyder, hvordan I skal reagerer, når jeres datter græder, om kolik, ondt i maven, high-need-babies og meget meget mere.

Håber I kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

ProduktnyhederLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2017 | Diverse | 3 mdr.

Lære at tage sutten

Hej Helen. Tusind tak for dit svar og ikke mindst den hurtige respons tid....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Pudendusblokade

Pudendusblokade er en bedøvelse af bækkenbundensområdet, som gives til kvinder der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste ubehagelig at få lagt og den kan dæmpe presseveerne, fordi man som kvinde ikke kan fornemme,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annoncer

Annonce