Annonce

Annonce

Svar: Pasning? Vuggestue eller dagpleje


5. maj 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg vil starte med at anbefale dig min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker.

I den guider vi dig igennem, hvordan du vælger det rette dagtilbud, hvordan I vænner jeres dreng til dagpleje eller vuggestue, hvordan I følger ham ind i den nye verden på en god måde og henter ham igen, vi beskriver også, hvad en god dag for jeres dreng skal indeholde og meget meget mere. Den vil give dig svar på alle dine spørgsmål og give meget mere info, end jeg kan forklare her i brevkassen...

Men.. generelt vil jeg sige, at der jo findes super gode dagplejere og super gode vuggestuer - og der findes desværre også det modsatte. Og det er ofte sådan, at det der passer til den ene familie, passer ikke nødvendigvis til den anden. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan få lov til at besøge nogle forskellige steder og danne dig dit eget indtryk af, hvordan det er der.

Du skal prøve at se stedet med din drengs øjne. Forestille dig, at han sidder der - hvordan vil han have det? Hvordan er stemningen? Er der rart? Bliver der talt til børnene i en rar tone? Virker det hyggeligt? Er der plads til at sidde på skødet og få et knus? Er der smil og nærhed eller bliver der råbt til børnene? Føler du dig velkommen? Hvordan bliver du taget imod? Er det et sted, hvor du ville have lyst til at være i mange timer?

Du skal også lægge mærke til de fysiske rammer. Er der plads til at lege? Kan man være både inde og ude. Må det rode lidt, så legetøjet nogle gange får lov til at ligge fremme, så man kan lege færdig? Har jeres dreng allergi, astma eller lignende, så han vil have særlig glæde af store åbne lyse rengøringsvenlige lokaler? Har han større glæde af at være i mindre og mere hjemlige og hyggelige omgivelser?

Tal med dagplejer eller vuggestuepersonalet om, hvordan en dag forløber. Hvad laver de? Hvordan foregår måltiderne? Hvordan foregår det, når børnene skal sove? Prøv at få en fornemmelse af børnesynet, menneskesynet. Hvordan håndterer de konflikter mellem børnene? Hvordan får du besked om, hvad der er sket i løbet af en dag? Hvordan oplever du kommunikationen mellem dig og dagplejer/pædagog?

En af de store forskelle på dagpleje og vuggestue er, at i en dagpleje er børnene en del af dagplejers hjem. Og det vil være helt naturligt, at børnene deltager i en del af hverdagen, og at dagplejers familie (ægtefælle og børn) også vil være i hjemmet på ydertidspunkterne f.eks. tidlig morgen eller om eftermiddagen.

De fleste dagplejere tager i legestue et par gange om ugen, hvor de mødes ...


Annonce

... med andre dagplejere og børn. Det giver mulighed for at lave forskellige aktiviteter og samtidig lærer dagplejere og børn hinanden at kende, hvilket er en fordel, for hvis dagplejer er syg en dag, skal på kursus eller noget andet, så skal barnet i gæstedagpleje - og det vil så ofte være hos en dagplejer, som barnet kender fra legestuen.

Der vil være tilknyttet en pædagogisk konsulent til dagplejen, som dagplejer og også forældre kan kontakte, hvis der opstår tvivl eller bekymringer omkring et barn.

Nogle dagplejere er uddannet til at tage sig særligt at børn der f.eks. er født for tidligt, har allergi eller lignende - og ofte vil man f.eks. anbefale for tidligt fødte børn at starte i dagpleje. Det giver dem en anden ro og risikoen for infektion er mindre, fordi færre børn er samlet i dagpleje. En dagplejer tager sig ofte af 4 børn og kan så nogle gange have et 5. gæstebarn. Et barn med særlige behov kan godt tælle ekstra, så dagplejer har f.eks. 3 børn.

I en vuggestue vil man ofte opdele i stuer, hver med ca. 12 børn og 3 voksne. Det kan dog variere, så nogle steder har man mindre stuer og andre steder større stuer. En eller flere af de voksne vil ofte være uddannet pædagoger, hvilket betyder, at de har en stor teoretisk viden omkring børn.

Når flere er uddannet pædagoger, så giver det naturligt en anden form for fagligt miljø. Det betyder, at man ofte drøfter forskellige pædagogiske tiltag, drøfter værdigrundlag osv. ligesom man også har mulighed for at drøfte bekymringer omkring enkelte børn på en anden måde i dagligdagen, end man har i dagplejen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


I en vuggestue vil barnet altid møde ind samme sted - selvom personalet er syge, har ferie, er på kursus eller lignende. Og det kan naturligt give en vis ro. Men en større gruppe børn og voksne giver naturligt også mere uro og jo flere børn, der er samlet, jo større risiko for infektioner og dermed sygedage...

Der findes også integrerede institutioner, hvor vuggestue og børnehave er i samme bygning. Der findes alternative tilbud - flerbørnsdagpleje, privat dagpleje, 2 års børnehaver, Rudolf Steiner vuggestuer, skovbørnehaver osv. Det kan være en god idé at undersøge de forskellige muligheder, hvor I bor :)

Og når alt dette er sagt, så er man også altid underlagt pladsanvisningens regler og venteliste - så selvom I har skrevet jer op til et tilbud, så er det ikke sikkert, at I får dette tilbud med det samme. Derfor kan det også være en god idé at tale med pladsanvisningen om, hvordan I skal forholde jer her.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 14 mdr.

Svær opstart i dagpleje

Kære Helen Jeg skriver for at få dit råd til hvordan vi bedst kan vænne min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Episiotomi

Episiotomi er når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det for at barnet bedre kan komme ud.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annoncer

Annonce