Annonce

Annonce

Brev:

Voldsom afvisning af far


13. maj 2013

Kategori:
Alder:
3 år, 8 mdr.

Voldsom afvisning af far

Kære Helen

Tak for dine altid brugbare tanker.

Denne gang har jeg brug for dit råd omkring vores meget sensitive søn på 3 år og 8 mdr. Han har altid været meget tæt knyttet til mig, men er meget glad for sin far også. Han har haft perioder hvor han var lidt mere mor-orienteret, men som regel har vi begge kunne bruges. Men de sidste par mdr. har han været MEGET mor-søgende og MEGET afvisende overfor sin far.

Han har altid reageret voldsomt ved forandringer, det være sig indvendige eller udvendige, og vi er sådan set ikke i tvivl om at han er i gang med en rivende mental udvikling lige nu, han er fremmelig sprogligt og vi kan høre på de ting han taler om, at han tænker over mange ting, og børnehaven fortæller at han øver meget i sociale relationer. Han klarer det fint, har venner og trives godt i børnehaven, men vi kan mærke at han bruger kræfter på det, og nogen gange reagerer voldsomt når han kommer hjem, kan ikke håndtere at være i nærheden af sin lillesøster og skriger voldsomt hvis hun kommer tæt på ham – og kan gå helt i selvsving hvis hans far prøver at nærme sig ham. Han flipper helt ud, skriger ”GÅ VÆK JEG VIL IKKE HAVE DIG” og skriger på mig. Og jeg mener; skriger! Han græder og skriger som om han havde fået kogende vand over sig, der er ingen tvivl om at han helt har mistet kontrollen over sine følelser. I situationen kan vi selvfølgelig ikke tale med ham om dem, men når han er faldet ned så prøver vi at hjælpe ham med at sætte ord på hvad han reagerede på.

Det er ikke altid han reagerer så voldsomt. Men det er ret ofte han afviser sin far, og hvis far så alligevel prøver at hjælpe/et eller andet, SÅ skriger han. Min mand synes naturligvis ikke det er særligt sjovt at blive afvist, men lader sig ikke mærke med det overfor vores søn. Han prøver at gøre far-søn ting med ham, bare de to, han fortæller ham at han elsker ham/godt kan lide ham som reaktion på ”jeg elsker dig ikke far” eller ”jeg kan ikke lide dig”. Han prøver at være så tilstedeværende og kærlig som han overhovedet kan få lov til, og som regel lykkes det ham da også at ”trænge igennem”. Men ingen tvivl om at han bliver ked af det, og ...


Annonce

... frustreret over ikke at ”være god nok”.

Hvad skyldes denne voldsomme afvisning af hans far, som han jo absolut ikke har et dårligt forhold til? Og hvad kan vi gøre for at gøre det bedre?

Vi synes det er en svær balancegang. For på den ene side synes vi det er vigtigt at gøre ham tryg. At rumme ham og hjælpe ham med at lære at håndtere verden og de følelser som overvælder ham. På den anden side så er han jo altså også i en alder hvor han kan få de ondeste nedsmeltninger over ikke at må få en figenstang 10 minutter før aftensmaden og er ved, stille og roligt, at lære at man ikke altid kan få tingene lige som man synes de skal være.

Hans nedsmeltninger kan vi sagtens håndtere. Men vi ved ikke helt hvordan vi skal håndtere afvisningen af far. Heller ikke om natten hvor han ofte reagerer på overstimulering om dagen (har han altid gjort) og pt. går helt i spåner hvis det er far som kommer derind. Som regel falder han først til ro når han sover sammen med mig, hvor han så sover resten af natten. Det er langt fra hver nat, og han bliver altid puttet i sin egen seng. Men hvor jeg nok ikke rigtigt ser det store problem, og antager at det går over igen på et tidspunkt, så er min mand lidt bange for at han ”lærer at man kan skrige sig til at få sin vilje om natten”, (selvom han aldrig kunne drømme om at lade ham blive i sin egen seng og være bundulykkelig!) og det lovede jeg så at spørge dig om :o) Ikke kun om natten, men også hvordan vi reagerer mest hensigtsmæssigt på den meget voldsomme afvisning af far i det hele taget.

Det skal lige siges at det ikke handler om nattesøvn, det med at han vil sove ved mig. Eftersom vi har vores datter på 20mdr som stort set aldrig sover igennem og vores søn der vågner 2-5 gange om ugen, så deler vi nætterne og sover ikke sammen (og har ingen problemer med det overhovedet!) så den ene i det mindste får sammenhængende søvn. Min mand kan så ikke tage vores søn om natten for tiden hvilket selvfølgelig giver mig lidt flere afbrudte nætter, men jeg sover fint sammen med ham og ser det ikke som et problem, det er bare hans voldsomme reaktion jeg er på usikker grund overfor :)

Kærlig hilsen
Mette

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

10. januar 2018 | Kost og ernæring | 3 år, 10 mdr.

Vil ikke spise - 3 år, 10 mdr.

Kære Helen. Jeg har brug for råd i forhold til vores datter på 3 3/4 år.....

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


6. januar 2018 | Udvikling | 3 år, 3 mdr.

Slut med sut og tiden derefter

Kære Helen. Vi tog sønnens sut i midten af november. Vi havde snakket med...

Læs hele brevet og Helens svar


1. januar 2018 | Opdragelse | 4 år

Lidt svært at være storebror

Kære Helen. Jeg er så heldig, at jeg har fået barn nummer 2 for otte uger...

Læs hele brevet og Helens svar


14. december 2017 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Dreng på 3 år i to verdener

Kære Helen Vi har en dreng på 3 år og 7 måneder. Han er energisk, arbejdsom,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annoncer

Annonce